Page 67 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 67

KUCHNIA WELLNESS






                   gdy nie zamrażać mięsa ponownie. I przede wszystkim: trzeba   KONIECZNIE SPRÓBUJCIE ŚWIEŻEJ
                   i warto próbować! Zwłaszcza że dostępne w sklepach mięso
                   budzi coraz więcej wątpliwości pod względem jakości i pocho-  OŚMIORNICY I CARABINEROS!
                   dzenia. Owoce morza to czysty smak prosto z natury!

                   TO MIT!
                   Anthony Bourdain, znany amerykański kucharz, pisał w swo-
                   jej książce, żeby w restauracjach nigdy nie zamawiać owoców
                   morza w poniedziałki. W większości krajów bowiem w niedzielę,
                   a często też w sobotę, połowy się nie odbywają. Świeże ryby
                   z połowów poniedziałkowych trafiają do sprzedaży dopiero we
                   wtorek. W Polsce to nie ma aż takiego znaczenia. Większość
                   ryb i owoców morza w menu pochodzi od różnych importe-
                   rów, niektórzy dostarczają mięso od hodowców, którzy pracują
                   przez cały tydzień, często też dania robi się na bazie mrożonek.
                   W Polsce zwykle na owoce morza, zwłaszcza mule w białym wi-
                   nie, chodziło się w czwartki. Dziś to już tylko tradycja – świeże
                   produkty trafiają do naszego kraju przez siedem dni w tygodniu   JAKUB PIENIĄŻEK
                   i tylko od restauratora zależy, kiedy się w nie zaopatrzy.  Znawca i dystrybutor ryb i owoców morza, właściciel
                                                                            fishlovers.pl
                   SKORUPIAKI I MIĘCZAKI DLA ZDROWIA
                   Dietetycy cenią owoce morza, ponieważ są cennym źródłem łatwo
                   przyswajalnego białka, a jednocześnie zawierają mniej choleste-  Kiedy przez kilka lat mieszkałem w Portugalii,
                   rolu i tłuszczu. Ze względu na niewielką ilość kalorii polecane są   bogactwo ryb i owoców morza mnie zafascynowało.
                   w większości diet. Zawierają:
                   l  kwasy tłuszczowe omega-3 – cenne a nawet niezbędne, pomaga-  Ten kraj całkowicie zmienił moje podejście do
                     ją m.in. zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi,       jedzenia. Dziś to nie tylko moja pasja, ale i praca.
                   l  witaminy z grupy B – wspomagają prawidłowe funkcjonowanie   Gdybym miał polecić najlepsze owoce morza,
                     układu nerwowego,
                   l  jod – niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy,       zdecydowanie byłaby to ośmiornica. Świeża,
                   l  selen – wspierający prawidłowe działanie wszystkich komórek   perfekcyjnie przyrządzona, na koniec podsmażona
                     w organizmie,                                          na grillu, żeby macki zrobiły się chrupiące – coś
                   l  fluor – wzmacniający zęby i kości,
                   l  a w nieco mniejszej ilości także żelazo, magnez, wapń i cynk.  fantastycznego! Na rynku większa część ośmiornic
                                                                            jest już wstępnie przygotowana mechanicznie
                                                                            i zmiękczona w specjalnych wirówkach lub
                                                                            w wielokrotnym procesie zamrażania i rozmrażania,
                                                                            bo powstające wówczas kryształki lodu rozbijają
                                                                            włókna mięśniowe ośmiornicy. Jest z nią bowiem taki
                                                                            problem, że nieumiejętnie ugotowana jest twarda
                                                                            i włóknista. Jednak nawet najlepiej przygotowana
                                                                            mrożona ośmiornica nie smakuje tak, jak świeża.
                                                                            Nie tylko ze względu na strukturę mięsa, ale przede
                                                                            wszystkim jego smak. Bardzo też cenię carabineros
                                                                            – intensywnie czerwone krewetki z Zatoki
                                                                            Kadyksu. Przewspaniałe! O słodkim mięsie i głową
                                                                            pełną soków. Carabineros podaje się z mokrymi
                                                                            chusteczkami, ponieważ zawsze przy ich jedzeniu
                                                                            człowiek się ubrudzi, ale warto, bo to niezwykły
                                                                            produkt, niestety coraz rzadszy i droższy.








                                                                                                    CZERWIEC-LIPIEC 2017    |  EDEN |   67



          64-70_Owoce_Morza.indd   67                                                                                            2017-06-13   18:00:35
   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72