Page 67 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 67
KUCHNIA WELLNESS
gdy nie zamrażać mięsa ponownie. I przede wszystkim: trzeba KONIECZNIE SPRÓBUJCIE ŚWIEŻEJ
i warto próbować! Zwłaszcza że dostępne w sklepach mięso
budzi coraz więcej wątpliwości pod względem jakości i pocho- OŚMIORNICY I CARABINEROS!
dzenia. Owoce morza to czysty smak prosto z natury!
TO MIT!
Anthony Bourdain, znany amerykański kucharz, pisał w swo-
jej książce, żeby w restauracjach nigdy nie zamawiać owoców
morza w poniedziałki. W większości krajów bowiem w niedzielę,
a często też w sobotę, połowy się nie odbywają. Świeże ryby
z połowów poniedziałkowych trafiają do sprzedaży dopiero we
wtorek. W Polsce to nie ma aż takiego znaczenia. Większość
ryb i owoców morza w menu pochodzi od różnych importe-
rów, niektórzy dostarczają mięso od hodowców, którzy pracują
przez cały tydzień, często też dania robi się na bazie mrożonek.
W Polsce zwykle na owoce morza, zwłaszcza mule w białym wi-
nie, chodziło się w czwartki. Dziś to już tylko tradycja – świeże
produkty trafiają do naszego kraju przez siedem dni w tygodniu JAKUB PIENIĄŻEK
i tylko od restauratora zależy, kiedy się w nie zaopatrzy. Znawca i dystrybutor ryb i owoców morza, właściciel
fishlovers.pl
SKORUPIAKI I MIĘCZAKI DLA ZDROWIA
Dietetycy cenią owoce morza, ponieważ są cennym źródłem łatwo
przyswajalnego białka, a jednocześnie zawierają mniej choleste- Kiedy przez kilka lat mieszkałem w Portugalii,
rolu i tłuszczu. Ze względu na niewielką ilość kalorii polecane są bogactwo ryb i owoców morza mnie zafascynowało.
w większości diet. Zawierają:
l kwasy tłuszczowe omega-3 – cenne a nawet niezbędne, pomaga- Ten kraj całkowicie zmienił moje podejście do
ją m.in. zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi, jedzenia. Dziś to nie tylko moja pasja, ale i praca.
l witaminy z grupy B – wspomagają prawidłowe funkcjonowanie Gdybym miał polecić najlepsze owoce morza,
układu nerwowego,
l jod – niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy, zdecydowanie byłaby to ośmiornica. Świeża,
l selen – wspierający prawidłowe działanie wszystkich komórek perfekcyjnie przyrządzona, na koniec podsmażona
w organizmie, na grillu, żeby macki zrobiły się chrupiące – coś
l fluor – wzmacniający zęby i kości,
l a w nieco mniejszej ilości także żelazo, magnez, wapń i cynk. fantastycznego! Na rynku większa część ośmiornic
jest już wstępnie przygotowana mechanicznie
i zmiękczona w specjalnych wirówkach lub
w wielokrotnym procesie zamrażania i rozmrażania,
bo powstające wówczas kryształki lodu rozbijają
włókna mięśniowe ośmiornicy. Jest z nią bowiem taki
problem, że nieumiejętnie ugotowana jest twarda
i włóknista. Jednak nawet najlepiej przygotowana
mrożona ośmiornica nie smakuje tak, jak świeża.
Nie tylko ze względu na strukturę mięsa, ale przede
wszystkim jego smak. Bardzo też cenię carabineros
– intensywnie czerwone krewetki z Zatoki
Kadyksu. Przewspaniałe! O słodkim mięsie i głową
pełną soków. Carabineros podaje się z mokrymi
chusteczkami, ponieważ zawsze przy ich jedzeniu
człowiek się ubrudzi, ale warto, bo to niezwykły
produkt, niestety coraz rzadszy i droższy.
CZERWIEC-LIPIEC 2017 | EDEN | 67
64-70_Owoce_Morza.indd 67 2017-06-13 18:00:35