Page 69 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 69
APETYT
NA ZDROWIE
NAJSŁYNNIEJSZE DANIA ŚWIATA Z OWOCAMI MORZA W ROLI GŁÓWNEJ:
PAELLA Z OWOCAMI MORZA (HISZPANIA)
Składniki: 500 ml rosołu
1 cebula kilka nitek szafranu
2 łyżki oliwy 400 g mieszanki owoców morza
(świeżych lub mrożonych)
100 g ryżu do paelli lub arborio
2 ząbki czosnku cytryna
natka pietruszki
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na rozgrzanej momentu nie mieszać! Gotować razem na
oliwie. Dodać ryż i czosnek przeciśnięty przez średnim ogniu przez kilka minut. Ogień zmniejszyć
praskę i smażyć kilka minut, cały czas mieszając. do minimum i gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć
Rosół wymieszać z szafranem. Ryż rozłożyć ogień i odstawić patelnię na kolejne 5 minut.
równomiernie na patelni i zalać rosołem. Na Przed podaniem posypać natką pietruszki,
wierzchu rozsypać owoce morza. Od tego podawać cytryną pokrojoną w ósemki.
CHOWDER (AUSTRALIA)
Składniki: 250 ml śmietany 18 proc.
1 cebula 100 g krewetek koktajlowych
1 duży por 100 g mięsa małży
4 łodygi selera naciowego 250-300 g białej ryby (dorsz, sola,
mintaj)
1 łyżka masła 3 gałązki tymianku
1 łyżka mąki pszennej
2 l wrzątku lub wywaru rybnego pieprz
3 duże ziemniaki sól
Cebulę, pora i selera posiekać. Wrzucić na minut. Dodać rybę pokrojoną w kostkę i gotować
rozgrzane masło na kilka minut, a następnie dodać jeszcze 10 minut. Dodać śmietanę, krewetki
mąkę. Po chwili zalać całość wrzątkiem i dodać i mięso małży. Chwilę gotować razem, a następnie
ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotować 20 doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
SEAFOOD GUMBO (USA)
Składniki: 2 łyżeczki przyprawy kajuńskiej
1 szklanka oleju rzepakowego lub (mielone kmin rzymski, słodka
papryka, sól, cebula i czosnek
słonecznikowego w proszku, pieprz kajeński, biały
1 szklanka mąki pszennej i czarny pieprz, tymianek, oregano)
2 cebule 3 łyżeczki sosu Worcestershire
2 papryki 200 g mięsa z nóg kraba
9 gałązek selera naciowego 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 puszka okry (do kupienia w skle- 250 g średnich mrożonych, gotowa-
W dużym garnku rozgrzać olej. pach z żywnością azjatycką) nych krewetek
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać 3 ząbki czosnku 400 g ryby np. lucjana czerwonego
razem. Gotować, ciągle mieszając, 1 szklanka piwa 200 g ostryg bez muszli
aż mąką zbrązowienie przez 2 szklanki wywaru rybnego 200 g mięsa z kraba
ok. 20 minut. Dodać pokrojoną 3 liście laurowe natka pietruszki
drobno cebulę, paprykę, selera, worcestershire, sól i pieprz kajeński oraz mięso z nóg kraba. Całość
okrę i czosnek. Gotować razem zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować godzinę. Dodać krewetki,
5 minut. Dodać piwo, wywar, liście pokrojoną rybę, ostrygi, mięso z kraba. Gotować 10 minut. Dodać
laurowe, przyprawę kajuńską, sos posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ryżem.
CZERWIEC-LIPIEC 2017 | EDEN | 69
64-70_Owoce_Morza.indd 69 2017-06-14 17:26:08