Page 69 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 69

APETYT
                                                                                                                    NA ZDROWIE

                   NAJSŁYNNIEJSZE DANIA ŚWIATA Z OWOCAMI MORZA W ROLI GŁÓWNEJ:


                                                             PAELLA Z OWOCAMI MORZA (HISZPANIA)


                                                             Składniki:                        500 ml rosołu
                                                             1 cebula                          kilka nitek szafranu
                                                             2 łyżki oliwy                     400 g mieszanki owoców morza
                                                                                               (świeżych lub mrożonych)
                                                             100 g ryżu do paelli lub arborio
                                                             2 ząbki czosnku                   cytryna
                                                                                               natka pietruszki

                       Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na rozgrzanej   momentu nie mieszać! Gotować razem na
                       oliwie. Dodać ryż i czosnek przeciśnięty przez       średnim ogniu przez kilka minut. Ogień zmniejszyć
                       praskę i smażyć kilka minut, cały czas mieszając.    do minimum i gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć
                       Rosół wymieszać z szafranem. Ryż rozłożyć            ogień i odstawić patelnię na kolejne 5 minut.
                       równomiernie na patelni i zalać rosołem. Na          Przed podaniem posypać natką pietruszki,
                       wierzchu rozsypać owoce morza. Od tego               podawać cytryną pokrojoną w ósemki.



                                                              CHOWDER (AUSTRALIA)
                                                              Składniki:                         250 ml śmietany 18 proc.
                                                              1 cebula                           100 g krewetek koktajlowych
                                                              1 duży por                         100 g mięsa małży
                                                              4 łodygi selera naciowego          250-300 g białej ryby (dorsz, sola,
                                                                                                 mintaj)
                                                              1 łyżka masła                      3 gałązki tymianku
                                                              1 łyżka mąki pszennej
                                                              2 l wrzątku lub wywaru rybnego     pieprz
                                                              3 duże ziemniaki                   sól
                        Cebulę, pora i selera posiekać. Wrzucić na          minut. Dodać rybę pokrojoną w kostkę i gotować
                        rozgrzane masło na kilka minut, a następnie dodać   jeszcze 10 minut. Dodać śmietanę, krewetki
                        mąkę. Po chwili zalać całość wrzątkiem i dodać      i mięso małży. Chwilę gotować razem, a następnie
                        ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotować 20   doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.



                                                              SEAFOOD GUMBO (USA)


                                                              Składniki:                         2 łyżeczki przyprawy kajuńskiej
                                                              1 szklanka oleju rzepakowego lub   (mielone kmin rzymski, słodka
                                                                                                 papryka, sól, cebula i czosnek
                                                              słonecznikowego                    w proszku, pieprz kajeński, biały
                                                              1 szklanka mąki pszennej           i czarny pieprz, tymianek, oregano)
                                                              2 cebule                           3 łyżeczki sosu Worcestershire
                                                              2 papryki                          200 g mięsa z nóg kraba
                                                              9 gałązek selera naciowego         1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
                                                              1 puszka okry (do kupienia w skle-  250 g średnich mrożonych, gotowa-
                        W dużym garnku rozgrzać olej.         pach z żywnością azjatycką)        nych krewetek
                        Dodać mąkę i dokładnie wymieszać      3 ząbki czosnku                    400 g ryby np. lucjana czerwonego
                        razem. Gotować, ciągle mieszając,     1 szklanka piwa                    200 g ostryg bez muszli
                        aż mąką zbrązowienie przez            2 szklanki wywaru rybnego          200 g mięsa z kraba
                        ok. 20 minut. Dodać pokrojoną         3 liście laurowe                   natka pietruszki
                        drobno cebulę, paprykę, selera,       worcestershire, sól i pieprz kajeński oraz mięso z nóg kraba. Całość
                        okrę i czosnek. Gotować razem         zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować godzinę. Dodać krewetki,
                        5 minut. Dodać piwo, wywar, liście    pokrojoną rybę, ostrygi, mięso z kraba. Gotować 10 minut. Dodać
                        laurowe, przyprawę kajuńską, sos      posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ryżem.



                                                                                                    CZERWIEC-LIPIEC 2017    |  EDEN |   69



          64-70_Owoce_Morza.indd   69                                                                                            2017-06-14   17:26:08
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74