Page 68 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 68

KUCHNIE ŚWIATA

                7 OWOCÓW MORZA, KTÓRYCH TRZEBA SPRÓBOWAĆ






                                 KRAB                                       dość twarde. I tak po rozmrożeniu zaleca się bicie i ugniatanie
                                  W naturze szarobury, w czasie gotowania zmienia   ośmiornicy. Ośmiornice najlepiej dusić, podawać w zupie lub
                                   kolor na intensywną czerwień. W jego szczyp-  z makaronem, świetna jest też w sałatce.
                                   cach, odnóżach i grzbiecie kryje się delikatne,
                                  bardzo smaczne mięso. Można je wykorzystać
                                 do sałatek lub jako danie główne. W Polsce kraby           KALMARY
                                najczęściej sprzedawane są w postaci mrożonej.               Niewielkie głowonogi o delikatnym mięsie.
                                                                                              Świetne są smażone, pieczone, zapiekane
                                                                                              a nawet duszone. Gotuje się bardzo krótko
                                 KREWETKI                                                    albo długo, inaczej są gumowate. Świeże
                                   Dostępne w wielu odmianach i rozmiarach.                  kalmary trzeba sprawić, odcinając głowę,
                                   Stosunkowo najpopularniejsze, a co za tym               wyciągając wnętrzności i zdejmując skórę.
                                   idzie najtańsze, są kilkucentymetrowe krewetki   W Polsce najpopularniejsze są kalmary w postaci panierowanych,
                                  szare. Kupuje się je w różnej postaci: wstępnie   mrożonych krążków
                                 obgotowane (w kolorze różowym) lub surowe,
                               świeże i zamrożone, obrane lub w całości. Świetne
                   są i na zimno, i na gorąco. Gotowane w wodzie, na parze, duszone,  3
                   pieczone lub smażone, a nawet prosto z zalewy. Można je wyko-      NAJBARDZIEJ
                   rzystać jako składnik zupy, sosu, naleśników czy sałatek.          NIEZWYKŁE OWOCE


                                 OSTRYGI                                              MORZA
                                   Wyjątkowy specjał. Kupuje się je tylko świeże
                                   i jeszcze żywe. Zjada od razu po otwarciu, bo
                                   najlepsze są tylko świeże np. z odrobiną cytry-         KACZENICE
                                  ny i białego pieprzu.
                                                                                              Nazywane też percebes. Trudny do zdobycia
                                                                                              specjał z północno-wschodniego Atlantyku.
                                PRZEGRZEBKI                                                   Te skorupiaki są mocno przytwierdzone
                                  Nazywane też muszlami św. Jakuba. Mają sprę-                do skał w strefach pływów, a ich połowy
                                   żyste mięso, świetnie komponujące się z sosa-              wymagają sporych umiejętności – są bardzo
                                   mi. W polskich sklepach dostępne w konser-                niebezpieczne, przez co cena za kilogram
                                   wach lub mrożonkach. Można je smażyć, piec,            kaczenic potrafi być bardzo wysoka. Gotuje się
                                  grillować i gotować.                                    je w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi.


                                MULE
                                  W Polsce świetnie znane, tradycyjnie od wielu             OKŁADNICZKI
                                   lat w wielu restauracjach można ich próbować               Tzw. małże brzytwy o charakterystycznym,
                                   w czwartki lub piątki. Ich mięso ma delikatny              podłużnym kształcie. Występują powszech-
                                   i lekko słodki smak. Można je kupić w konserwach,          nie w Morzu Śródziemnym. Mają delikatne,
                                  mrożone lub świeże. Świetnie smakują gotowane               białe mięso. Świetne są gotowane na parze,
                                na parze lub duszone. W czasie gotowania muszle się           grillowane lub smażone na maśle z czosn-
                             otwierają, ułatwiając dotarcie do zawartości. Muszli, które    kiem.
                   się nie otworzyły wyrzuca się, ponieważ mogą być nieświeże.


                                 OŚMIORNICA                                                 JEŻOWCE
                                  Ma osiem ramion i sprężyste mięso. Rozmia-                  Zwykle w czasie urlopu turyści skupiają się
                                  ry są bardzo zróżnicowane – od maleńkich                    na tym, żeby na nie nie nadepnąć, ale moż-
                                  ośmiorniczek mierzących kilka centymetrów,                  na też je jeść! Ich otwarcie wymaga pewnej
                                  po wielkie okazy do 3 metrów. U nas najłatwiej              wprawy, dlatego za pierwszym razem
                                 kupić ośmiornicę mrożoną, już oczyszczoną lub                warto zdać się na wsparcie doświadczonego
                               w kawałkach. To całkiem niezłe rozwiązanie, bo                „lokalsa”. Najczęściej zjada się je na surowo,
                   proces mrożenia pomaga zmiękczyć mięso, które z natury jest             łyżeczką prosto ze skorupki.




                     68  |  EDEN |  CZERWIEC-LIPIEC 2017



          64-70_Owoce_Morza.indd   68                                                                                            2017-06-14   17:25:56
   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73