Page 68 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 68
KUCHNIE ŚWIATA
7 OWOCÓW MORZA, KTÓRYCH TRZEBA SPRÓBOWAĆ
KRAB dość twarde. I tak po rozmrożeniu zaleca się bicie i ugniatanie
W naturze szarobury, w czasie gotowania zmienia ośmiornicy. Ośmiornice najlepiej dusić, podawać w zupie lub
kolor na intensywną czerwień. W jego szczyp- z makaronem, świetna jest też w sałatce.
cach, odnóżach i grzbiecie kryje się delikatne,
bardzo smaczne mięso. Można je wykorzystać
do sałatek lub jako danie główne. W Polsce kraby KALMARY
najczęściej sprzedawane są w postaci mrożonej. Niewielkie głowonogi o delikatnym mięsie.
Świetne są smażone, pieczone, zapiekane
a nawet duszone. Gotuje się bardzo krótko
KREWETKI albo długo, inaczej są gumowate. Świeże
Dostępne w wielu odmianach i rozmiarach. kalmary trzeba sprawić, odcinając głowę,
Stosunkowo najpopularniejsze, a co za tym wyciągając wnętrzności i zdejmując skórę.
idzie najtańsze, są kilkucentymetrowe krewetki W Polsce najpopularniejsze są kalmary w postaci panierowanych,
szare. Kupuje się je w różnej postaci: wstępnie mrożonych krążków
obgotowane (w kolorze różowym) lub surowe,
świeże i zamrożone, obrane lub w całości. Świetne
są i na zimno, i na gorąco. Gotowane w wodzie, na parze, duszone, 3
pieczone lub smażone, a nawet prosto z zalewy. Można je wyko- NAJBARDZIEJ
rzystać jako składnik zupy, sosu, naleśników czy sałatek. NIEZWYKŁE OWOCE
OSTRYGI MORZA
Wyjątkowy specjał. Kupuje się je tylko świeże
i jeszcze żywe. Zjada od razu po otwarciu, bo
najlepsze są tylko świeże np. z odrobiną cytry- KACZENICE
ny i białego pieprzu.
Nazywane też percebes. Trudny do zdobycia
specjał z północno-wschodniego Atlantyku.
PRZEGRZEBKI Te skorupiaki są mocno przytwierdzone
Nazywane też muszlami św. Jakuba. Mają sprę- do skał w strefach pływów, a ich połowy
żyste mięso, świetnie komponujące się z sosa- wymagają sporych umiejętności – są bardzo
mi. W polskich sklepach dostępne w konser- niebezpieczne, przez co cena za kilogram
wach lub mrożonkach. Można je smażyć, piec, kaczenic potrafi być bardzo wysoka. Gotuje się
grillować i gotować. je w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi.
MULE
W Polsce świetnie znane, tradycyjnie od wielu OKŁADNICZKI
lat w wielu restauracjach można ich próbować Tzw. małże brzytwy o charakterystycznym,
w czwartki lub piątki. Ich mięso ma delikatny podłużnym kształcie. Występują powszech-
i lekko słodki smak. Można je kupić w konserwach, nie w Morzu Śródziemnym. Mają delikatne,
mrożone lub świeże. Świetnie smakują gotowane białe mięso. Świetne są gotowane na parze,
na parze lub duszone. W czasie gotowania muszle się grillowane lub smażone na maśle z czosn-
otwierają, ułatwiając dotarcie do zawartości. Muszli, które kiem.
się nie otworzyły wyrzuca się, ponieważ mogą być nieświeże.
OŚMIORNICA JEŻOWCE
Ma osiem ramion i sprężyste mięso. Rozmia- Zwykle w czasie urlopu turyści skupiają się
ry są bardzo zróżnicowane – od maleńkich na tym, żeby na nie nie nadepnąć, ale moż-
ośmiorniczek mierzących kilka centymetrów, na też je jeść! Ich otwarcie wymaga pewnej
po wielkie okazy do 3 metrów. U nas najłatwiej wprawy, dlatego za pierwszym razem
kupić ośmiornicę mrożoną, już oczyszczoną lub warto zdać się na wsparcie doświadczonego
w kawałkach. To całkiem niezłe rozwiązanie, bo „lokalsa”. Najczęściej zjada się je na surowo,
proces mrożenia pomaga zmiękczyć mięso, które z natury jest łyżeczką prosto ze skorupki.
68 | EDEN | CZERWIEC-LIPIEC 2017
64-70_Owoce_Morza.indd 68 2017-06-14 17:25:56