Page 70 - Eden_czerwiec_lipiec_2017
P. 70
APETYT
NA ZDROWIE
LINGUINI CON VONGOLE (WŁOCHY)
Składniki:
400 g mięsa małży sól
oliwa pieprz
4 ząbki czosnku natka pietruszki
200 ml białego, wytrawnego 400 g ugotowanego spaghetti
wina
Małże i posiekany czosnek podsmażyć na rozgrzanej Doprawić solą, pieprzem i posypać natką pietruszki.
oliwie. Dodać sok z cytryny i smażyć kilka minut pod Dodać makaronu nie do końca ugotowany i dusić
przykryciem. Zalać winem i dusić jeszcze kilka minut. razem na małym ogniu 3 minuty. Podawać od razu.
BOUILLABAISSE (FRANCJA)
Składniki: 10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka koncentratu pomidorowego
kilka nitek szafranu 600 ml wywaru rybnego
1/2 bulwy fenkułu sól
1 cebula pieprz
3 ząbki czosnku brązowy cukier
1/2 łyżeczki płatków chili 400 g filetów ryby morskiej (np.
halibut lub dorsz)
1 liść laurowy
W dużym garnku rozgrzać oliwę, 1/2 gwiazdki anyżu 16 większych krewetek z czego 4
dodać do niej szafran i chwilę 4 łyżki rumu lub brandy krewetki w pancerzach i z głowami
smażyć. Dodać fenkuła pokrojonego 1 pomidor 300 g świeżych małży
w paski, cebulę pokrojoną w 4 małe kalmary
kostkę i rozgnieciony czosnek. pół pomidorki i koncentrat. Chwilę gotować, a następnie wlać wywar i
Smażyć 10 minut, aż warzywa ponownie zagotować. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i gotować
zmiękną. Dodać chilli, liść laurowy, jeszcze 15 minut. Filety pokroić na mniejsze kawałki, a krewetki oczyścić
anyż i alkohol. Gotować razem z pancerzy i jelita. Małże umyć. Kalmary oczyścić i pokroić w paski. Ryby
dwie minuty. Dodać pokrojonego w i owoce morza delikatnie ułożyć w garnku, żeby się zanurzyły. Gotować
kostkę pomidora, przekrojone na dosłownie kilka minut. Podawać np. ze świeżą bagietką.
KOKTAJL KREWETKOWY (WIELKA BRYTANIA)
Składniki:
400 g gotowanych krewetek w 2 łyżki sosu Worcestershire
skorupkach 2 łyżki chrzanu
4 małe rzymskie sałaty (little gem) sos tabasco
czarny pieprz sok z cytryny
5 łyżek majonezu 1 papryka
5 łyżek chutney’u z pomidorów szczypiorek
Obrać wszystkie krewetki poza pieprzem. Majonez, chutney, sos Worcestershire, chrzan i kilka kropel
kilkoma które będą potrzebne tabasco wymieszać razem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Sos
do dekoracji. Pucharki wyłożyć nałożyć do pucharków z krewetkami. Paprykę i szczypiorek pokroić
umytymi liśćmi sałaty. Ułożyć drobno, wykorzystać razem z nieobranymi krewetkami do udekorowania
w środku krewetki i posypać pucharków.
70 | EDEN | CZERWIEC-LIPIEC 2017
64-70_Owoce_Morza.indd 70 2017-06-14 17:26:23