Page 51 - Eden_2_2020
P. 51
DLA ZDROWIA I URODY
aliny to owoce powszechnie znane i lu- Posiadają dużą wartość odżywczą i niską kaloryczność,
biane. Od wieków były wykorzystywane dzięki czemu możemy je jeść niemal bez ograniczeń.
w medycynie ludowej i ziołolecznictwie Dodatkowo przyspieszają przemianę materii, podnoszą
prozdrowotne właściwości zarówno odporność, działają przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.
M owoców, jak i liści, z których przygoto- Prozdrowotne właściwości malin można by wymieniać
wywano herbaty i napary. Ich krzewy znajdziemy w wielu długo. Są one również bogatym źródłem kwercetyny,
przydomowych ogródkach w całym kraju. która uszczelnia naczynia włosowate oraz katechin wy-
Polska jest jednym z wiodących producentów malin kazujących działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
w Europie (na trzecim miejscu po Rosji i Serbii) oraz na Niebagatelna jest ich pomoc w zachowaniu naszej urody.
świecie (na piątym miejscu). Najwięcej produkuje się ich Dzięki regularnemu spożywaniu tych owoców opóźniamy
na Lubelszczyźnie, Mazowszu i w województwie łódzkim, procesy starzenia i wspomagamy wydalanie szkodliwych
a za nieformalną malinową stolicę Polski uchodzi Kraśnik. metali ciężkich z organizmu.
Dawniej świeżymi owocami mogliśmy się cieszyć jedynie Maliny swoje właściwości zawdzięczają m.in. obecności
latem. Dzisiaj, dzięki specjalnym odmianom i technikom flawonoidów, witamin i wielu cennych składników mineral-
produkcyjnym, krzewy malin owocują do ostatnich dni nych. Owoce te są bogatym źródłem witamin A, B1 (tiami-
jesieni, a nawet wczesnej zimy. na), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5, B6, B7 (biotyna), B9
(kwas foliowy), a także E. Zawierają też substancje mineral-
JAGODOWY KLEJNOT ne takie jak: wapń, potas, magnez, żelazo, cynk czy mangan.
Te delikatne i pięknie pachnące owoce nie tylko są smacz- W 100 g świeżych owoców znajduje się niespełna 12 g węglo-
ne, ale też sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia i urody. wodanów, a także 6,5 g błonnika, 1,2 g białka oraz niecałe 0,5
y we ness 51 51