Page 51 - Eden_2_2020
P. 51

DLA ZDROWIA I URODY


























































                           aliny to owoce powszechnie znane i lu-  Posiadają dużą wartość odżywczą i niską kaloryczność,
                           biane. Od wieków były wykorzystywane   dzięki czemu możemy je jeść niemal bez ograniczeń.
                           w medycynie ludowej i ziołolecznictwie   Dodatkowo przyspieszają przemianę materii, podnoszą
                           prozdrowotne właściwości zarówno     odporność, działają przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.
            M owoców, jak i liści, z których przygoto-          Prozdrowotne właściwości malin można by wymieniać
            wywano herbaty i napary. Ich krzewy znajdziemy w wielu   długo. Są one również bogatym źródłem kwercetyny,
            przydomowych ogródkach w całym kraju.               która uszczelnia naczynia włosowate oraz katechin wy-
              Polska jest jednym z wiodących producentów malin   kazujących działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
            w Europie (na trzecim miejscu po Rosji i Serbii) oraz na   Niebagatelna jest ich pomoc w zachowaniu naszej urody.
            świecie (na piątym miejscu). Najwięcej produkuje się ich   Dzięki regularnemu spożywaniu tych owoców opóźniamy
            na Lubelszczyźnie, Mazowszu i w województwie łódzkim,   procesy starzenia i wspomagamy wydalanie szkodliwych
            a za nieformalną malinową stolicę Polski uchodzi Kraśnik.   metali ciężkich z organizmu.
            Dawniej świeżymi owocami mogliśmy się cieszyć jedynie   Maliny swoje właściwości zawdzięczają m.in. obecności
            latem. Dzisiaj, dzięki specjalnym odmianom i technikom   flawonoidów, witamin i wielu cennych składników mineral-
            produkcyjnym, krzewy malin owocują do ostatnich dni   nych. Owoce te są bogatym źródłem witamin A, B1 (tiami-
            jesieni, a nawet wczesnej zimy.                     na), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5, B6, B7 (biotyna), B9
                                                                (kwas foliowy), a także E. Zawierają też substancje mineral-
            JAGODOWY KLEJNOT                                    ne takie jak: wapń, potas, magnez, żelazo, cynk czy mangan.
            Te delikatne i pięknie pachnące owoce nie tylko są smacz-  W 100 g świeżych owoców znajduje się niespełna 12 g węglo-
            ne, ale też sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia i urody.   wodanów, a także 6,5 g błonnika, 1,2 g białka oraz niecałe 0,5

                                                                                                        y  we  ness     51 51
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56