Page 55 - Eden_2_2020
P. 55
PRZEPISY WELLNESS
MALINOWY SERNIK NA ZIMNO PYSZNE DOMOWE LODY MALINOWE
Składniki: 300 ml śmietany 30-36% Składniki: 70 g cukru
800 g białego sera 3-krot- 2 łyżki żelatyny w proszku 400 g świeżych malin 300 g słodkiej śmietany
nie mielonego (lub gotowy) 1 galaretka malinowa (mogą być mrożone) 30-36%
1 1/2 szklanki malin do masy 3 yżki cukru pudru
1/2 szklanki malin do de- 200 g ciastek owsianych Maliny przełóż do garnka, dodaj cukier i zagotuj na małym
koracji 80 g masła ogniu, mieszając, aż cukier rozpuści się, a owoce rozpadną.
Powstały syrop przetrzyj przez sitko (opcjonalnie), a następnie
Pokrusz ciasteczka, wymieszaj je z roztopionym masłem i wyłóż odstaw do ostudzenia. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.
nimi spód tortownicy. Śmietanę ubij na delikatny krem, uważając by Do schłodzonego syropu malinowego dodawaj stopniowo ubitą
się nie zważyła. Połącz z serem, cukrem pudrem i całość zmiksuj. śmietanę, cały czas mieszając (łyżką lub mikserem na niskich
Rozpuść galaretkę w 250 ml gorącej wody i żelatynę w 2 łyżkach obrotach). Powstałą masę przelej do pojemnika i wstaw do
gorącej wody. Połącz je ze sobą, a potem wmieszaj z masą serową. zamrażalnika na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Podawaj
Na koniec dodaj maliny i ponownie zmiksuj. Wylej na schłodzony udekorowane świeżymi malinami i miętą.
spód i wstaw do lodówki na conajmniej 3 godziny. Przed podaniem
udekoruj świeżymi owocami. Możesz posypać wiórkami kokosowymi.
PANNA COTTA Z MALINAMI KOKTAJL MALINOWY
Składniki: 1/2 szklanki cukru Składniki: naturalnego
1 1/2 szklanki śmietany 12% 250g malin 150 g malin (mogą być 1 łyżeczka miodu
mięta do dekoracji
szklanka jogurtu natural- 2 czubate łyżki żelatyny mrożone)
nego laska wanilii i sok z malin 1 banan ewentualnie nasiona chia
350 g kefiru lub jogurtu lub siemię lniane
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody i odstaw, by
napęczniała. 3/4 szklanki śmietany wymieszaj z cukrem Obrany i pokrojony banan, maliny, kefir (lub jogurt) i miód
i podgrzej. Stopniowo dodawaj żelatynę, stale mieszając, aż do zmiksuj w blenderze. Udekoruj świeżymi owocami i miętą.
jej pełnego rozpuszczenia. Następnie dodaj resztę śmietany Można też posypać płatkami kokosowymi. Pij od razu po
oraz jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Masę rozlej przygotowaniu. Do takiego koktajlu warto dodać nasiona
do salaterek i wstaw na kilka godzin do lodówki. Tuż przed chia, które można też zamienić na siemię lniane.
podaniem salaterki zanurz w ciepłej wodzie, żeby łatwiej było
wyjąć zawartość. Deser polej sokiem z malin i bogato udekoruj
malinami oraz miętą.
y we ness 55