Page 55 - Eden_2_2020
P. 55

PRZEPISY WELLNESS





















               MALINOWY SERNIK NA ZIMNO                             PYSZNE DOMOWE LODY MALINOWE
               Składniki:             300 ml śmietany 30-36%        Składniki:              70 g cukru
               800 g białego sera 3-krot-  2 łyżki żelatyny w proszku   400 g świeżych malin   300 g słodkiej śmietany
               nie mielonego (lub gotowy)  1 galaretka malinowa     (mogą być mrożone)      30-36%
               1 1/2 szklanki malin do masy  3  yżki cukru pudru
               1/2 szklanki malin do de-  200 g ciastek owsianych   Maliny przełóż do garnka, dodaj cukier i zagotuj na małym
               koracji                80 g masła                    ogniu, mieszając, aż cukier rozpuści się, a owoce rozpadną.
                                                                    Powstały syrop przetrzyj przez sitko (opcjonalnie), a następnie
               Pokrusz ciasteczka, wymieszaj je z roztopionym masłem i wyłóż   odstaw do ostudzenia. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.
               nimi spód tortownicy. Śmietanę ubij na delikatny krem, uważając by   Do schłodzonego syropu malinowego dodawaj stopniowo ubitą
               się nie zważyła. Połącz z serem, cukrem pudrem i całość zmiksuj.   śmietanę, cały czas mieszając (łyżką lub mikserem na niskich
               Rozpuść galaretkę w 250 ml gorącej wody i żelatynę w 2 łyżkach   obrotach). Powstałą masę przelej do pojemnika i wstaw do
               gorącej wody. Połącz je ze sobą, a potem wmieszaj z masą serową.   zamrażalnika na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Podawaj
               Na koniec dodaj maliny i ponownie zmiksuj. Wylej na schłodzony   udekorowane świeżymi malinami i miętą.
               spód i wstaw do lodówki na conajmniej 3 godziny. Przed podaniem
               udekoruj świeżymi owocami. Możesz posypać wiórkami kokosowymi.























               PANNA COTTA Z MALINAMI                               KOKTAJL MALINOWY
               Składniki:             1/2 szklanki cukru            Składniki:             naturalnego
               1 1/2 szklanki śmietany 12%  250g malin              150 g malin (mogą być   1 łyżeczka miodu
                                                                                           mięta do dekoracji
               szklanka jogurtu natural-  2 czubate łyżki żelatyny  mrożone)
               nego                   laska wanilii i sok z malin   1 banan                ewentualnie nasiona chia
                                                                    350 g kefiru lub jogurtu   lub siemię lniane
               Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody i odstaw, by
               napęczniała. 3/4 szklanki śmietany wymieszaj z cukrem   Obrany i pokrojony banan, maliny, kefir (lub jogurt) i miód
               i podgrzej. Stopniowo dodawaj żelatynę, stale mieszając, aż do   zmiksuj w blenderze. Udekoruj świeżymi owocami i miętą.
               jej pełnego rozpuszczenia. Następnie dodaj resztę śmietany   Można też posypać płatkami kokosowymi. Pij od razu po
               oraz jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Masę rozlej   przygotowaniu. Do takiego koktajlu warto dodać nasiona
               do salaterek i wstaw na kilka godzin do lodówki. Tuż przed   chia, które można też zamienić na siemię lniane.
               podaniem salaterki zanurz w ciepłej wodzie, żeby łatwiej było
               wyjąć zawartość. Deser polej sokiem z malin i bogato udekoruj
               malinami oraz miętą.





                                                                                                        y  we  ness     55
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60