Page 52 - Eden_2_2020
P. 52
APETYT NA
ZDROWIE
Jesienią i zimą maliny wspomagają
naszą odporność. Dzieje się tak
dzięki zawartości salicylanów, które
sprawiają, że owoce z powodzeniem
mogą zastępować aspirynę oraz inne
leki przeciwzapalne, przeciwbólowe
i przeciwgorączkowe.
ZAMIAST ASPIRYNY
Jesienią i zimą maliny wspomagają naszą odporność. Dzie-
je się tak dzięki zawartości salicylanów, które sprawiają,
że owoce z powodzeniem mogą zastępować aspirynę oraz
inne leki przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgo-
rączkowe. Kwas salicylowy, który spożywamy w malinach,
wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
wspomagające leczenie wielu schorzeń. Poza leczeniem
infekcji, maliny wspomagają także pracę wątroby, a także
ułatwiają trawienie. Posiadają również działanie moczo-
pędne sprzyjające walce z obrzękami.
Maliny, mimo że są słodkie dostarczają bardzo mało kalo-
rii. Jednocześnie są doskonałym źródłem rozpuszczalnego
błonnika, który powoduje uczucie sytości i przyśpiesza
trawienie. Są więc idealnym wsparciem dla osób odchudza-
jących się, a także dla chorujących na cukrzycę. Zawarte
w nich ketony malinowe, pobudzają wzrost lipolizy czyli
g tłuszczu. Wartość energetyczna takiej porcji to zaledwie rozpadu komórek tłuszczowych i działają przeciwcukrzy-
52 kcal, dlatego maliny są powszechnie włączane do różnego cowo. Katechina obniża bowiem poziom glukozy we krwi.
rodzaju lekkich diet. Tym samym przyspieszają metabolizm oraz zmniejszają
odkładanie się tkanki tłuszczowej w ciele, nie dopuszczając
NATURA N I TR PRZECI SŁONECZN do powstania nadwagi.
Jednym ze składników maliny jest biotyna odpowiedzialna
za kondycję włosów i paznokci. Zapobiega ona wypadaniu O OCE I I CIE NA ZDRO IE
włosów, reguluje nadmierny łojotok, a także – wraz z mie- Prozdrowotne właściwości mają zarówno napary z owoców,
dzią – opóźnia proces siwienia. jak i z liści. Te ostatnie, dopiero od niedawna znów wracają
Dostarczane z malinami katechiny obniżają ryzyko do łask. Jak je przygotować?
zachorowania na choroby serca i naczyń krwionośnych. Napar z owoców: 2 łyżki suszonych malin zalej wrzątkiem,
Dlatego regularne spożywanie owoców jest szczególnie przykryj i odstaw na 15-20 minut. Przecedź i pij 2-3 razy
polecane osobom z problemem zakrzepicy, miażdżycy czy dziennie po szklance podczas anginy, przeziębienia, anginy
nadciśnienia. B-karoten poprawia koloryt skóry, chroni ją czy innych chorób, którym towarzyszy podwyższona tem-
przed poparzeniem słonec znym, pochłaniając szkodliwe peratura, jak zapalenie oskrzeli.
promieniowanie UV. Latem maliny działają więc jak natu- Napar z liści malin: łyżkę liści zalej 1/2 szklanki wrzątku,
ralny filtr przeciwsłoneczny. przykryj i odstaw do na 15-20 minut. Przecedź i pij 2-3
Luteina (wraz z zeaksantyną) zapobiega procesom razy dziennie przy dolegliwościach żołądkowych i jelito-
zwyrodnienia plamki żółtej związanym z wiekiem. Pozy- wych. Napar z liści malin można też stosować do płukania
tywnie wpływa na ostrość widzenia i wstrzymuje two- gardła i jamy ustnej. Ale uwaga! Nie wskazany jest dla
rzenie się zaćmy. Dzięki swoim właściwościom antyok - kobiet w ciąży. Herbata z liści malin od pokoleń polecana
sydacyjnym pomaga w walce z nowotworami, chorobami była jako remedium na przenoszoną ciążę i wywołanie
układu krwionośnego, cukrzycą oraz stanami zapalnymi. poro du. Lekarze nie potwierdzają, ale też nie zaprzeczają,
Wpływa też korzystnie na funkcjonowanie mózgu i ukła- więc na wszelki wypadek nie warto ryzykować – zwłaszcza
du nerwowego. w ciąży zagrożonej.
52 y we ness