Page 52 - Eden_2_2020
P. 52

APETYT NA
        ZDROWIE




                                                                 Jesienią i zimą maliny wspomagają

                                                                 naszą odporność. Dzieje się tak
                                                                 dzięki zawartości salicylanów, które
                                                                 sprawiają, że owoce z powodzeniem

                                                                 mogą zastępować aspirynę oraz inne
                                                                 leki przeciwzapalne, przeciwbólowe
                                                                 i przeciwgorączkowe.




                                                                 ZAMIAST ASPIRYNY
                                                                Jesienią i zimą maliny wspomagają naszą odporność. Dzie-
                                                                je się tak dzięki zawartości salicylanów, które sprawiają,
                                                                że owoce z powodzeniem mogą zastępować aspirynę oraz
                                                                inne leki przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgo-
                                                                rączkowe. Kwas salicylowy, który spożywamy w malinach,
                                                                wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
                                                                wspomagające leczenie wielu schorzeń. Poza leczeniem
                                                                infekcji, maliny wspomagają także pracę wątroby, a także
                                                                ułatwiają trawienie. Posiadają również działanie moczo-
                                                                pędne sprzyjające walce z obrzękami.
                                                                  Maliny, mimo że są słodkie dostarczają bardzo mało kalo-
                                                                rii. Jednocześnie są doskonałym źródłem rozpuszczalnego
                                                                błonnika, który powoduje uczucie sytości i przyśpiesza
                                                                trawienie. Są więc idealnym wsparciem dla osób odchudza-
                                                                jących się, a także dla chorujących na cukrzycę. Zawarte
                                                                w nich ketony malinowe, pobudzają wzrost lipolizy czyli
            g tłuszczu. Wartość energetyczna takiej porcji to zaledwie   rozpadu komórek tłuszczowych i działają przeciwcukrzy-
            52 kcal, dlatego maliny są powszechnie włączane do różnego   cowo. Katechina obniża bowiem poziom glukozy we krwi.
            rodzaju lekkich diet.                               Tym samym przyspieszają metabolizm oraz zmniejszają
                                                                odkładanie się tkanki tłuszczowej w ciele, nie dopuszczając
            NATURA N   I TR PRZECI SŁONECZN                     do powstania nadwagi.
            Jednym ze składników maliny jest biotyna odpowiedzialna
            za kondycję włosów i paznokci. Zapobiega ona wypadaniu   O OCE I  I CIE NA ZDRO IE
            włosów, reguluje nadmierny łojotok, a także – wraz z mie-  Prozdrowotne właściwości mają zarówno napary z owoców,
            dzią – opóźnia proces siwienia.                     jak i z liści. Te ostatnie, dopiero od niedawna znów wracają
              Dostarczane z malinami katechiny obniżają ryzyko   do łask. Jak je przygotować?
            zachorowania na choroby serca i naczyń krwionośnych.   Napar z owoców: 2 łyżki suszonych malin zalej wrzątkiem,
            Dlatego regularne spożywanie owoców jest szczególnie   przykryj i odstaw na 15-20 minut. Przecedź i pij 2-3 razy
            polecane osobom z problemem zakrzepicy, miażdżycy czy   dziennie po szklance podczas anginy, przeziębienia, anginy
            nadciśnienia. B-karoten poprawia koloryt skóry, chroni ją   czy innych chorób, którym towarzyszy podwyższona tem-
            przed poparzeniem słonec znym, pochłaniając szkodliwe   peratura, jak zapalenie oskrzeli.
            promieniowanie UV. Latem maliny działają więc jak natu-  Napar z liści malin: łyżkę liści zalej 1/2 szklanki wrzątku,
            ralny filtr przeciwsłoneczny.                       przykryj i odstaw do na 15-20 minut. Przecedź i pij 2-3
              Luteina (wraz z zeaksantyną) zapobiega procesom   razy dziennie przy dolegliwościach żołądkowych i jelito-
            zwyrodnienia plamki żółtej związanym z wiekiem. Pozy-  wych. Napar z liści malin można też stosować do płukania
            tywnie wpływa na ostrość widzenia i wstrzymuje two-  gardła i jamy ustnej. Ale uwaga! Nie wskazany jest dla
            rzenie się zaćmy. Dzięki swoim właściwościom antyok -  kobiet w ciąży. Herbata z liści malin od pokoleń polecana
            sydacyjnym pomaga w walce z nowotworami, chorobami   była jako remedium na przenoszoną ciążę i wywołanie
            układu krwionośnego, cukrzycą oraz stanami zapalnymi.   poro du. Lekarze nie potwierdzają, ale też nie zaprzeczają,
            Wpływa też korzystnie na funkcjonowanie mózgu i ukła-  więc na wszelki wypadek nie warto ryzykować – zwłaszcza
            du nerwowego.                                       w ciąży zagrożonej.

         52              y  we  ness
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57