Page 54 - Eden_2_2020
P. 54
T
E
T
Y
AP
APETYT NA NA
ZDROWIEE
OW
I
D
R
Z
ZAWARTO WITAMIN I MINERAŁ W Maliny najczęściej spożywane są jako
Maliny odznaczają się niską kaloryczno cią, zdrowa owocowa przekąska.
ok. 52 kcal/100 g. W 100 g malin znajdują się: Ale używa się ich również w roli
Witaminy: dodatku do wielu potraw i deserów
witamina A – 3 ug lub w postaci przetworów.
B-karoten – 16 ug
witamina C – 31,4 mg
Minerały:
potas – 177-145 mg jest bardzo delikatna i nietrwała. Szybko pleśnieje, fermentuje
wap – 25-35 mg i puszcza soki. Owoce zbiera się ostrożnie (żeby nie zgnieść),
podczas suchej pogody, szybko suszy i zaraz potem przetwarza.
magnez – 10-22 mg Jeśli jednak nie zbierasz owoców samodzielnie, tylko
cynk – 0,13-0,14 mg kupujesz, pamiętaj, żeby dobrze się im przyjrzeć. Warto
szukać malin przechowywanych w lodówkach lub przynaj-
mangan – 0,49 mg mniej w chłodnych, zacienionych miejscach. Chłodzenie
przedłuża ich trwałość. Nie opłaca się robić zapasów – le-
piej kupować małymi partiami i od razu spożywać. Chyba,
MALINOWE ABC że chcemy zamrozić. Wtedy wystarczy świeże, jędrne
Maliny najczęściej spożywane są jako zdrowa owocowa przeką- owoce umyć, lekko osuszyć, a potem włożyć do worecz-
ska. Ale używa się ich również w roli dodatku do wielu potraw ków i do zamrażarki. W okresie jesienno-zimowym będą
i deserów lub w postaci przetworów. Wyśmienite są zwłaszcza jak znalazł do musów, koktajli, soków, zdrowych dese-
soki, syropy, dżemy i konfitury, które możemy samodzielnie rów czy naparów. Można je też po prostu ususzyć (suszy
przygotować w domu. Warto jednak pamiętać, że trzeba to się podobnie jak grzyby). Suszone maliny są niezwykle
robić ze świeżych i zdrowych owoców, o co nie łatwo, bo malina aromatyczne i doskonale nadają się jako dodatek do musli,
54 y we ness granoli oraz zdrowych deserów.