Page 54 - Eden_2_2020
P. 54

T
          E
             T
            Y
       AP
       APETYT NA  NA
        ZDROWIEE
            OW
               I
         D
          R
        Z





































              ZAWARTO   WITAMIN I MINERAŁ W                      Maliny najczęściej spożywane są jako
              Maliny odznaczają się niską kaloryczno cią,        zdrowa owocowa przekąska.
              ok. 52 kcal/100 g. W 100 g malin znajdują się:     Ale używa się ich również w roli
              Witaminy:                                          dodatku do wielu potraw i deserów
              witamina A – 3 ug                                  lub w postaci przetworów.
              B-karoten – 16 ug
              witamina C – 31,4 mg

              Minerały:
              potas –  177-145 mg                               jest bardzo delikatna i nietrwała. Szybko pleśnieje, fermentuje
              wap† – 25-35 mg                                   i puszcza soki. Owoce zbiera się ostrożnie (żeby nie zgnieść),
                                                                podczas suchej pogody, szybko suszy i zaraz potem przetwarza.
              magnez – 10-22 mg                                   Jeśli jednak nie zbierasz owoców samodzielnie, tylko

              cynk –  0,13-0,14 mg                              kupujesz, pamiętaj, żeby dobrze się im przyjrzeć. Warto
                                                                szukać malin przechowywanych w lodówkach lub przynaj-
              mangan – 0,49 mg                                  mniej w chłodnych, zacienionych miejscach. Chłodzenie
                                                                przedłuża ich trwałość. Nie opłaca się robić zapasów – le-
                                                                piej kupować małymi partiami i od razu spożywać. Chyba,
            MALINOWE ABC                                        że chcemy zamrozić. Wtedy wystarczy świeże, jędrne
            Maliny najczęściej spożywane są jako zdrowa owocowa przeką-  owoce umyć, lekko osuszyć, a potem włożyć do worecz-
            ska. Ale używa się ich również w roli dodatku do wielu potraw   ków i do zamrażarki. W okresie jesienno-zimowym będą
            i deserów lub w postaci przetworów. Wyśmienite są zwłaszcza   jak znalazł do musów, koktajli, soków, zdrowych dese-
            soki, syropy, dżemy i konfitury, które możemy samodzielnie   rów czy naparów. Można je też po prostu ususzyć (suszy
            przygotować w domu. Warto jednak pamiętać, że trzeba to   się podobnie jak grzyby). Suszone maliny są niezwykle
            robić ze świeżych i zdrowych owoców, o co nie łatwo, bo malina  aromatyczne i doskonale nadają się jako dodatek do musli,

         54              y  we  ness                            granoli oraz zdrowych deserów.
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59