Page 57 - Eden_2_2020
P. 57
EKPERT RADZI
Stres jest największym wrogiem
odporności. Największym
sprzymierzeńcem jest zaś
aktywność fizyczna.
waniu udostępnionym przez Polską Akademię Nauk. Wśród
czynników osłabiających funkcjonowanie układu odporno-
ściowego naukowcy wymieniają m.in. nadmierne i długo-
trwałe spożywanie alkoholu, palenie tytoniu, przyjmowanie
narkotyków, przewlekły deficyt snu, przemęczenie i niepra-
widłowe odżywianie się.
DIETA TO PODSTA A
Podstawą dobrego zdrowia i samopoczucia oraz budowania PRODUKTY WZMACNIAJĄCE
odporności organizmu jest zdrowa i zbilansowana dieta
dostarczająca do organizmu wszystkie niezbędne witaminy ODPORNOŚĆ
oraz minerały. Najważniejsze są duże ilości warzyw i owo-
ców (najlepiej świeżych), produkty zbożowe – najlepiej
pełnoziarniste, ryby, jaja, nabiał i mięso. Należy wystrzegać
się fast-foodów oraz żywności wysokoprzetworzonej.
Komórki układu odpornościowego podejmują walkę
z drobnoustrojami tylko wtedy, gdy są dobrze i regularnie W okresach zwiększonej zachorowalności
odżywiane. Dlatego tak ważny jest pierwszy posiłek dnia, warto postawić na spożywanie
czyli śniadanie, które powinniśmy spożyć w ciągu godziny produktów, które mają właściwości
od wstania z łóżka. W diecie nie powinno zabraknąć wita- wspierające odporność.
miny C, która pobudza produkcję interferonu, substancji
pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami. Znajdziesz
ją m.in. w cytrusach, brokułach, natce, papryce, porzeczkach o rodukt w wzm cni ącyc od orno n eżą
i szpinaku. Sprawne działanie systemu obronnego zapewnia l o urty n tur ne ke ry m nki i kiszonki z wie-
witamina B zawarta m.in. w bananach, awokado, rybach, r ące ro iotyki ws om ące r wid ową orę
6
drobiu, wołowinie i ziemniakach. Witamina E, znajdująca e itową;
się w orzeszkach ziemnych, nasionach słonecznika, szpinaku, l t uste ry y z wier ące kw sy ome or z wit mi-
olejach roślinnych i rybach, wspiera organizm w walce z wol- nę
nymi rodnikami. Dla odporności ważna jest też witamina l wszystkie rodukty z wier ące cynk kt ry est
A, która stymuluje produkcję białych ciałek krwi. Jej dobrym otrze ny do rodukc i i yc krwinek od owie-
źródłem jest masło, wątróbka, mleko i ser. dzi nyc z od orno or nizmu Cynk zn du e
się m in w czosnku mi d c estk c dyni
SPACER I AKT NO IZ CZNA k szy rycz ne dzikim ryżu i e f so i czy k k o
Doskonałą receptą na zwiększenie odporności jest regularna r d em cynku est też czerwone mięso or z ostry i
aktywność fizyczna. Według lekarzy niezbędne minimum l w rzyw krzyżowe t kie k k or rukse k
to 3 x 30 x 130, czyli trzy razy w tygodniu przez 30 minut i roku z wier ą one ukozyno ny
aktywność podnosząca tętno do 130 uderzeń na minutę. l zie on er t kt r est si nym ntyoksyd ntem
Regularne spacery, pływanie, slow jogging czy jazda na osi d ącym w ciwo ci wzm cni ące od orno
rowerze wzmocnią twoją odporność i sprawią, że rzadziej l wed u zie rzy wyd no systemu immuno o icz-
będziesz chorować na infekcje górnych dróg oddechowych, ne o odnoszą też że sze oes o e z wiesio k
takie jak przeziębienia (często wywoływane przez ore no czy czystek
koronawirusy – choć inne niż SARS-Cov 2) czy grypę.
Aktywność fizyczna jest podstawą zdrowego stylu życia, I a i ta Cukier i n dmi r t uszcz w os i ą od-
pod warunkiem, że w odpowiednich dawkach. Zbyt duży orno te o toniki ci steczk i c i sy z stą
wysiłek jest tak samo szkodliwy, jak jego brak. Podczas zdrowymi rzekąsk mi t kimi k orzec y mi d y
intensywnych ćwiczeń w mięśniach powstaje sporo kwasu rodzynki estki dyni u s onecznik czy suszone
mlekowego (powoduje zakwasy), wytwarza się też kortyzol, owoce
hormon stresu, który ma działanie destrukcyjne na układ
y we ness 57