Page 57 - Eden_2_2020
P. 57

EKPERT RADZI





            Stres jest największym wrogiem
            odporności. Największym
            sprzymierzeńcem jest zaś

            aktywność fizyczna.


            waniu udostępnionym przez Polską Akademię Nauk. Wśród
            czynników osłabiających funkcjonowanie układu odporno-
            ściowego naukowcy wymieniają m.in. nadmierne i długo-
            trwałe spożywanie alkoholu, palenie tytoniu, przyjmowanie
            narkotyków, przewlekły deficyt snu, przemęczenie i niepra-
            widłowe odżywianie się.

            DIETA TO PODSTA A
            Podstawą dobrego zdrowia i samopoczucia oraz budowania   PRODUKTY WZMACNIAJĄCE
            odporności organizmu jest zdrowa i zbilansowana dieta
            dostarczająca do organizmu wszystkie niezbędne witaminy             ODPORNOŚĆ
            oraz minerały. Najważniejsze są duże ilości warzyw i owo-
            ców (najlepiej świeżych), produkty zbożowe – najlepiej
            pełnoziarniste, ryby, jaja, nabiał i mięso. Należy wystrzegać
            się fast-foodów oraz żywności wysokoprzetworzonej.
              Komórki układu odpornościowego podejmują walkę
            z drobnoustrojami tylko wtedy, gdy są dobrze i regularnie   W okresach zwiększonej zachorowalności
            odżywiane. Dlatego tak ważny jest pierwszy posiłek dnia,    warto postawić na spożywanie
            czyli śniadanie, które powinniśmy spożyć w ciągu godziny   produktów, które mają właściwości
            od wstania z łóżka. W diecie nie powinno zabraknąć wita-        wspierające odporność.
            miny C, która pobudza produkcję interferonu, substancji
            pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami. Znajdziesz
            ją m.in. w cytrusach, brokułach, natce, papryce, porzeczkach    o  rodukt w wzm cni  ącyc  od orno   n  eżą
            i szpinaku. Sprawne działanie systemu obronnego zapewnia   l   o urty n tur  ne  ke ry  m    nki i kiszonki z wie-
            witamina B  zawarta m.in. w bananach, awokado, rybach,   r  ące   ro iotyki  ws om    ące   r wid ową   orę
                      6
            drobiu, wołowinie i ziemniakach. Witamina E, znajdująca    e itową;
            się w orzeszkach ziemnych, nasionach słonecznika, szpinaku,   l   t uste ry y z wier  ące kw sy ome     or z wit mi-
            olejach roślinnych i rybach, wspiera organizm w walce z wol-  nę
            nymi rodnikami. Dla odporności ważna jest też witamina   l   wszystkie  rodukty z wier  ące cynk  kt ry  est
            A, która stymuluje produkcję białych ciałek krwi. Jej dobrym    otrze ny do  rodukc i  i  yc  krwinek od owie-
            źródłem jest masło, wątróbka, mleko i ser.             dzi  nyc  z  od orno   or  nizmu  Cynk zn  du e
                                                                   się m in  w  czosnku  mi d   c    estk c  dyni
            SPACER I AKT  NO    IZ CZNA                            k szy  rycz ne   dzikim ryżu   i  e  f so i czy k k o
            Doskonałą receptą na zwiększenie odporności jest regularna    r d em cynku  est też czerwone mięso or z ostry i
            aktywność fizyczna. Według lekarzy niezbędne minimum   l   w rzyw  krzyżowe  t kie   k k    or   rukse k
            to 3 x 30 x 130, czyli trzy razy w tygodniu przez 30 minut   i  roku    z wier  ą one   ukozyno  ny
            aktywność podnosząca tętno do 130 uderzeń na minutę.   l   zie on   er  t   kt r   est si nym  ntyoksyd ntem
            Regularne spacery, pływanie, slow jogging czy jazda na    osi d  ącym w   ciwo ci wzm cni  ące od orno
            rowerze wzmocnią twoją odporność i sprawią, że rzadziej   l   wed u  zie  rzy  wyd  no   systemu immuno o icz-
            będziesz chorować na infekcje górnych dróg oddechowych,   ne o  odnoszą też  że  sze     oes  o e  z wiesio k
            takie jak przeziębienia (często wywoływane przez       ore  no czy czystek
            koronawirusy – choć inne niż SARS-Cov 2) czy grypę.
              Aktywność fizyczna jest podstawą zdrowego stylu życia,   I  a i ta   Cukier i n dmi r t uszcz w os   i  ą od-
            pod warunkiem, że w odpowiednich dawkach. Zbyt duży    orno       te o   toniki  ci steczk  i c i sy z stą
            wysiłek jest tak samo szkodliwy, jak jego brak. Podczas   zdrowymi  rzekąsk mi  t kimi   k  orzec y  mi d  y
            intensywnych ćwiczeń w mięśniach powstaje sporo kwasu   rodzynki   estki dyni  u  s onecznik  czy suszone
            mlekowego (powoduje zakwasy), wytwarza się też kortyzol,   owoce
            hormon stresu, który ma działanie destrukcyjne na układ

                                                                                                        y  we  ness     57
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62