Page 63 - Eden_6_2014
P. 63
Kuchnia wellness Jogurt organiczny z musem truskawkowym _____________________ Składniki na 4 porcje: • 2 kubki jogurtu organicznego • 8-10 dużych, świeżych truskawek • 1 łyżeczka octu balsamicznego • 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Umyte i obrane truskawki miksujemy, dodając ocet i cukier. Rozlewamy jogurt do szklanek, na wierzch wlewając lekko schłodzony mus. Panna cotta z truskawkami _____________________ Składniki na 4 porcje po 125 ml: • 100 ml mleka • 400 ml śmietany kremówki • 50 g cukru waniliowego • 3 łyżeczki żelatyny • 2 łyżki wody • truskawki do musu lub podawane w całości Przygotowanie: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, żeby napęczniała. Do rondelka wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier i podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy żelatynę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Gotową masę chłodzimy w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Przelewamy do foremek, przykrywamy folią spożywczą i schładzamy kilka godzin w lodówce. Aby łatwo było wyjąć z foremek, zanurzamy je w bardzo gorącej wodzie. Wykładamy na talerzyki i podajemy ze świeżymi owocami lub musem truskawkowym. Truskawkowe fondue dla dwojga _____________________ Składniki: • świeże truskawki • tabliczka gorzkiej czekolady • 1 łyżka miodu • 2 łyżki wody Przygotowanie: Umyte, nieobrane truskawki delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Połamaną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej – miseczkę z czekoladą wstawiamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy miód i wodę, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Czekoladową masę przygotowujemy tuż przed podaniem i przelewamy do miseczki. Możemy ją postawić na podgrzewaczu, żeby nie zastygła. 63 60-63 Truskawki_artykul.indd 63 2014-05-29 06:34:56
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68