Page 10 - e-book_Raport_Najlepsze_Restauracje
P. 10

baty zielone, tzn. zalewać lub wrzucać
                                                                                                                      misternie zwiniętą kulkę do naczynia
                                                                                                                      z wodą przestudzoną do 70-80°C –
                                                                                                                      jeżeli woda będzie zbyt ciepła, kulka
                                                                                                                      nie będzie chciała się rozwinąć. Jako że
                                                                                                                      sam proces „rozkwitania” jest bardzo
                                                                                                                      atrakcyjny wizualnie, tego typu her-
                                                                                                                      baty warto parzyć w imbryku ze szkła,
                                                                                                                      którego ścianki umożliwiają obserwację
                                                                                                                      całego procesu. Pełne rozwinięcie się
                                                                                                                      i opadnięcie herbacianej kompozycji na
                                                                                                                      dno naczynia możemy traktować jako
             HERBATY NA SPECJALNĄ OKAZJĘ                                              kiego rodzaju spotkań, zarówno   wyznacznik tego, iż napar jest gotowy –
                                                                                                                      trwa to zazwyczaj kilka minut. Herbaty
                                                                                      oficjalnych, jak i nieoficjalnych),
                                                                                      a niezwykłe doznania estetyczne   rozkwitające Newby, np. Rising Flower,
               Herbaty rozkwitające są świadectwem kunsztu herbacianych mistrzów.     związane z zaparzaniem herbaty   czy Jasmine Lotus, charakteryzują się
                  Wyrabiane ręcznie, zachwycają zarówno urodą, jak i delikatnością    rozkwitającej z czasem znacząco   delikatnym, wysublimowanym sma-
                                   i wysublimowaniem smaku.                           przyczyniły się do rozwoju jej po-  kiem, klarownością naparu i podobnie
                                                                                      pularności na całym świecie.    jak większość doskonałej jakości zielo-
                                                                                                                      nych herbat Newby są naturalnie słod-
                                                                                      MAGIA W IMBRYKU                 kawe, a kwiatowe elementy wzbogacają
           TAJEMNICA HERBACIANEGO               których wiek współczesna nauka pozwala   Herbaty rozkwitające Newby   napar o dodatkowe nuty, np. jaśminu
           ARCYDZIEŁA                           nam określić, o tradycji konsumpcji herba-  są tworzone na bazie starannie   lub cytrusowe. Herbaty rozkwitające
           Choć historia herbaty sięga kilku tysięcy   ty wiemy bardzo dużo, lecz historia herbat   selekcjonowanych, długich liści   Newby to doskonały wybór dla smako-
           lat wstecz, a pisane źródła nie wskazują   rozkwitających wciąż pozostaje zagadką.   zielonej herbaty z pierwszych   szy-estetów, ceniących najlepszą jakość
           dokładnego czasu, ani miejsca jej odkrycia,   Najprawdopodobniej tradycja tworzenia   wiosennych zbiorów i należy je   i celebrujących chwilę relaksu przy
           bez wątpienia powszechnie znany i lu-  zwijanych w kulkę kompozycji z liści zie-  parzyć tak samo, jak sypane her-  filiżance doskonałej herbaty.
           biany napar zawdzięczamy mieszkańcom   lonej herbaty i różnego rodzaju kwiatów,
           dalekich Chin, które do dzisiaj pozostają   które „rozkwitają” po zaparzeniu, zro-
           niekwestionowanym herbacianym liderem.  dziła się w wyniku zapotrzebowania na
           Dzięki zachowanym manuskryptom, prze-  kulturalną rozrywkę wśród starożytnych
           kazom ustnym, kultywowanym tradycjom   możnych z dalekiej Azji (jak wiemy herba-
           oraz ocalonym akcesoriom herbacianym,   ta była nieodłącznym elementem wszel-
                                                                                         www.newbyteas.pl
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15