Page 6 - e-book_Raport_Najlepsze_Restauracje
P. 6

NAJLEPSZE
                                                                                      centa i metodę uprawy lub hodow-                           RESTAURACJE
                                                                                                                                                  HOTELACH
                                                                                      li. Potem z pasją opowiada gościom                         W POLSKICH
                                                                                      o tym, co otrzymali na talerzu.                              SPA
                                                                                      Żadnych tajemnic, nawet etap
                                                                                      gotowania odbywa się na oczach
                                                                                      gości w tzw. otwartej kuchni.
                                                                                      Gotowanie po polsku             zwykłe przyprawy, jak sól i cukier, staramy
                                                                                      Styl gotowania Łukasza Wojtasa   się zmieniać na zdrowsze odpowiedni-
                                                                                      polega na nadaniu nowoczesnej   ki – wyjaśnia Łukasz Wojtas i dodaje –
                                                                                      formy i wykwintnego wyglądu     Cieszę się, że wraca moda na gotowanie
                                                                                      daniom opartym na tradycyjnych   po polsku, a tradycyjna kuchnia zmienia
                                                                                      produktach wysokiej jakości.    się i staje się zdrowsza. Spokojnemu
                                                                                      Odzwierciedleniem tego jest menu   degustowaniu sprzyja kameralna atmos-
                                                                                      degustacyjne, składające się z har-  fera i nieduża przestrzeń (maksymalnie
                                                                                      monijnie łączących się dań, czasem   30 osób), ale również trzy-, cztero- lub
                                                                                      w zaskakujących połączeniach,   siedmiodaniowe menu degustacyjne,
                                                                                      jak popisowa „szarlotka z lodami”   dopełnione doskonałymi winami według
                                                                                      z kruszonką migdałowo-waniliową,   zasady „wine pairing”, nad którą czuwa
                                                                                      lodami z cynamonu oraz jabłkami   kierownik restauracji, Marcin Bąk. Wymóg
                                                                                      podlanymi koniakiem i przypra-  stroju w stylu swobodnej elegancji i ogra-
                                                                                      wionymi szafranem. Mazury to    niczenie wiekowe dla gości (od 12. roku
                                                                                      bogactwo ryb, dziczyzny, grzybów   życia) sprzyjają celebrowaniu spotkania
           ODKRYWANIE SMAKÓW NA NOWO                                                  i nadzwyczajnych serów (koziego,   przy posiłku. Restauracja znajduje uznanie
                                                                                      krowiego i owczego). W Roman-
                                                                                                                      wśród gości hotelowych i osób z regionu.
                                                                                      tycznej można zatem spróbować   Doceniają to lokalni włodarze, przyznając
            Ślimak wyhaftowany na serwetkach jest oznaką, że Restauracja Romantyczna   deski serów, są też wypiekane na   jej kilkakrotnie Laur Najlepszym z Naj-
             w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie jest wierna zasadom slow    miejscu paluszki typu grissini z do-  lepszych. Została też wyróżniona czapką
              food. Tę zaszczytną rekomendację otrzymała przeszło dekadę temu, jako   datkiem dojrzewającego owczego   kucharską żółtego przewodnika
                                 pierwsza restauracja w Polsce.                       sera zamiast parmezanu. – Nawet   Gault&Millau.





           Restauracja Romantyczna to nie tylko   kuchni Łukasza Wojtasa, który nieustan-
           kameralne miejsce ze znakomitą obsługą   nie poszukuje najlepszych lokalnych
           i pysznymi daniami, ale miejsce niezwy-  produktów, czasem niedostępnych nigdzie              Restauracja Romantyczna w Hotelu SPA
           kłych przeżyć kulinarnych, za którymi stoją  indziej, wytworzonych w sposób naturalny           Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
           świeże produkty od okolicznych producen-  lub ekologiczny. Zanim trafią do restaura-            Wysoka Wieś 22, 14-100 Ostróda
           tów. Menu jest autorskim dziełem szefa   cji, szef kuchni osobiście poznaje produ-        tel.: +48 89 647 11 11, wzgorza@drirenaerisspa.com


                                                                                         www.DrIrenaErisSpa.com
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11