Page 6 - e-book_Raport_Najlepsze_Restauracje
P. 6
NAJLEPSZE
centa i metodę uprawy lub hodow- RESTAURACJE
HOTELACH
li. Potem z pasją opowiada gościom W POLSKICH
o tym, co otrzymali na talerzu. SPA
Żadnych tajemnic, nawet etap
gotowania odbywa się na oczach
gości w tzw. otwartej kuchni.
Gotowanie po polsku zwykłe przyprawy, jak sól i cukier, staramy
Styl gotowania Łukasza Wojtasa się zmieniać na zdrowsze odpowiedni-
polega na nadaniu nowoczesnej ki – wyjaśnia Łukasz Wojtas i dodaje –
formy i wykwintnego wyglądu Cieszę się, że wraca moda na gotowanie
daniom opartym na tradycyjnych po polsku, a tradycyjna kuchnia zmienia
produktach wysokiej jakości. się i staje się zdrowsza. Spokojnemu
Odzwierciedleniem tego jest menu degustowaniu sprzyja kameralna atmos-
degustacyjne, składające się z har- fera i nieduża przestrzeń (maksymalnie
monijnie łączących się dań, czasem 30 osób), ale również trzy-, cztero- lub
w zaskakujących połączeniach, siedmiodaniowe menu degustacyjne,
jak popisowa „szarlotka z lodami” dopełnione doskonałymi winami według
z kruszonką migdałowo-waniliową, zasady „wine pairing”, nad którą czuwa
lodami z cynamonu oraz jabłkami kierownik restauracji, Marcin Bąk. Wymóg
podlanymi koniakiem i przypra- stroju w stylu swobodnej elegancji i ogra-
wionymi szafranem. Mazury to niczenie wiekowe dla gości (od 12. roku
bogactwo ryb, dziczyzny, grzybów życia) sprzyjają celebrowaniu spotkania
ODKRYWANIE SMAKÓW NA NOWO i nadzwyczajnych serów (koziego, przy posiłku. Restauracja znajduje uznanie
krowiego i owczego). W Roman-
wśród gości hotelowych i osób z regionu.
tycznej można zatem spróbować Doceniają to lokalni włodarze, przyznając
Ślimak wyhaftowany na serwetkach jest oznaką, że Restauracja Romantyczna deski serów, są też wypiekane na jej kilkakrotnie Laur Najlepszym z Naj-
w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie jest wierna zasadom slow miejscu paluszki typu grissini z do- lepszych. Została też wyróżniona czapką
food. Tę zaszczytną rekomendację otrzymała przeszło dekadę temu, jako datkiem dojrzewającego owczego kucharską żółtego przewodnika
pierwsza restauracja w Polsce. sera zamiast parmezanu. – Nawet Gault&Millau.
Restauracja Romantyczna to nie tylko kuchni Łukasza Wojtasa, który nieustan-
kameralne miejsce ze znakomitą obsługą nie poszukuje najlepszych lokalnych
i pysznymi daniami, ale miejsce niezwy- produktów, czasem niedostępnych nigdzie Restauracja Romantyczna w Hotelu SPA
kłych przeżyć kulinarnych, za którymi stoją indziej, wytworzonych w sposób naturalny Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
świeże produkty od okolicznych producen- lub ekologiczny. Zanim trafią do restaura- Wysoka Wieś 22, 14-100 Ostróda
tów. Menu jest autorskim dziełem szefa cji, szef kuchni osobiście poznaje produ- tel.: +48 89 647 11 11, wzgorza@drirenaerisspa.com
www.DrIrenaErisSpa.com