Page 8 - e-book_Raport_Najlepsze_Restauracje
P. 8
NAJLEPSZE
receptur oraz umiejętne łączenie RESTAURACJE
HOTELACH
potraw z winem i winogronami. W POLSKICH
Królestwo wina i winorośli SPA
Usytuowanie w otulinie Drawień-
skiego Parku Narodowego sprawia,
że w menu nie brakuje potraw ba- z pasją, dbałością o smak i jakość oraz szacun-
zujących na darach pobliskich lasów kiem do tradycji kulinarnej regionu – zapewnia
i jezior, wzbogacanych o zioła oraz dyrektor obiektu, Tomasz Schulz. Te stara-
sezonowe warzywa i owoce uprawia- nia doceniła organizacja Slow Food Polska,
ne w pałacowym ogrodzie. Dzięki przyznając Restauracji Destylarnia pierwszą
temu goście mogą delektować się w województwie lubuskim rekomendację.
wybornymi daniami, ze świeżych, Restauracja służy nie tylko gościom
lokalnych składników, których smak zatrzymującym się w majątku na nocleg.
doskonale podkreśla szeroka paleta Jej sława dotarła do mieszkańców Pozna-
win z Winnicy Pałac Mierzęcin. nia i okolic, którzy wpadają tu na week-
Aksamitny sos na bazie winogron end, żeby spędzić w majątku miło czas,
nadaje potrawom subtelny smak, skosztować dobrego polskiego wina i zjeść
a słodkie tarty i strudle ze świeżymi wykwintny posiłek. – Niebanalny industrial-
owocami winorośli to doskonałe ny wystrój, oryginalne urządzenia dawnej
propozycje na deser. Winogrona destylarni, dbałość o detal, przyjazna
na sposób wytrawny to charaktery- i troskliwa obsługa to sekret atmosfery, dla
styczny element tutejszej kuchni. której goście do nas wracają – opowiada
SPOTKAJ NATURĘ PRZYJEMNOŚCI Sezonowo na stołach goszczą też Szef Kuchni Dawid Łagowski.
Mierzęcin Wellness & Wine Resort to
dania z wykorzystaniem grzybów,
dziczyzna, a także ryby, które trafia- rozległy majątek, odrestaurowany z troskli-
Sztuka łączenia wina z Winnicy Pałac Mierzęcin z serwowanymi potrawami, ją tu wprost z pobliskiego jeziora. wością i pasją. Poza pałacem, stanowiącym
własne produkty i współpraca z lokalnymi dostawcami, a także szacunek – Zachęcamy naszych gości do zwol- klasyczny przykład rezydencji romantycznej,
do tradycji kulinarnej regionu to znaki rozpoznawcze Restauracji Destylarnia. nienia tempa, delektowania się blisko- na uwagę zasługują zabudowania folwarczne.
ścią natury. Wsłuchujemy się w pory W części z nich znajdują się pokoje oraz stre-
roku i czerpiemy garściami z bogactw fa wellness i SPA. Pozostałym przywrócono
najbliższego otoczenia. A wszystko dawne funkcje, choćby stajni.
Dwupoziomowa Destylarnia znajduje się meblami. Serwowane są tu dania kuchni
w budynku dawnej gorzelni na terenie slow food, wellness oraz śródziemnomor-
majątku Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine skiej. Liczne nagrody i wyróżnienia (m.in.
Resort. Industrialny wystrój wnętrza łączy dwie czapki w przewodniku Gault&Mil- Restauracja Destylarnia
elementy nowoczesne ze starymi maszy- lau) to efekt pasji i doświadczenia Szefa Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort
nami i urządzeniami gorzelnianymi. Na Kuchni Dawida Łagowskiego. Restaura- Mierzęcin 1, 66-520 Dobiegniew
piętrze mieści się restauracja o klimacie cję wyróżnia mistrzowskie kojarzenie tel.: +48 95 71 31 500, recepcja@palacmierzecin.pl
angielskiego pubu z kominkiem i stylowymi tradycyjnych składników i nowoczesnych
www.palacmierzecin.pl