fbpx

BANER Perfect SPA Awards 2021 Glosuj Hotel SPA

DNA ŻYWIENIA

Książka „DNA żywienia” to książka o dłuższym, zdrowszym i pełnym energii życiu. Jej autorka, lekarka i biochemiczka Catherine Shanahan przeanalizowała tradycje kulinarne społeczności słynących z dobrego zdrowia i długowieczności.

DNA zywienia Chaterin Shanahan
Autorka  przedziera się przez meandry różnorakich, niejednokrotnie sprzecznych i budzących wątpliwości teorii dotyczących odżywiania, udowadniając, że powrót do sprawdzonych praktyk naszych przodków może de facto zapewnić dłuższe, zdrowsze i pełniejsze energii życie. Lekarka i biochemiczka Catherine Shanahan przeanalizowała tradycje kulinarne społeczności słynących z dobrego zdrowia i długowieczności. Przyglądając się takim jadłospisom jak dieta śródziemnomorska, dieta mieszkańców Okinawy czy dieta charakterystyczna dla tzw. niebieskich stref, autorka wyłoniła cztery wspólne nawyki żywieniowe wykształcone na przestrzeni wieków. Te filary kuchni świata nadal zapewniają praktykującym je kulturom silne, zdrowe i inteligentne potomstwo oraz aktywną, pełną sił witalnych starszyznę, nieodmiennie pokolenie po pokoleniu. Cztery strategie – świeża żywność, kiszonki i kiełki, mięso przyrządzane z kośćmi oraz podroby – tworzą podstawy sposobu odżywiania, który doktor Shanahan nazywa naturalnym jadłospisem ludzkim.
„DNA żywienia” w sposób rzeczowy, praktyczny, zabawny i zajmujący analizuje i odkrywa tajniki dobrego zdrowia. Prezentuje też dowody naukowe na to, że nigdy nie jest za późno, by zadbać o siebie i swoje dzieci.
„DNA żywienia” Catherine Shanahan, Luke Shanahan, Wydawnictwo Galaktyka

 

 

 

 

Każdy rodzic próbuje sobie odpowiedzieć na to pytanie. Gubiąc się w gąszczu ciągle zmieniających się porad, zaczynamy się obawiać, czy podołammy.
Na powierzchni skóry znajduje się około biliona bakterii należących do ponad tysiąca różnych gatunków. Wszystkie one wpływają na zdrowie i zachowanie skóry, a niektóre z nich zapewniają jej ważne życiowe funkcje. Naukowcy na całym świecie prowadzą badania nad niesamowitymi właściwościami naszego mikrobiomu.
Pogoda sprzyja aktywności na świeżym powietrzu. Czy jednak jeszcze pamiętamy, że człowiek z natury nie jest dodatkiem do komputera czy smartfona, tylko istotą żywą, myślącą i potrzebującą kontaktu z naturą?
Alga o wdzięcznej nazwie chlorella. Modę na ten produkt przywiał wiatr z zachodu, ponieważ to żywieniowe cudeńko zrobiło furorę wśród światowych gwiazd. Do największych fanek chlorelli należą Jennifer Aniston, Miranda Kerr czy Victoria Beckham, a w Polsce Anna Lewandowska i Agnieszka Cegielska.
reklama

Społeczność

reklama
reklama

Perfect SPA Awards

Partnerzy Konkursu

logo

Redakcja
tel.: +48 886 606 054
redakcja@SPAeden.pl

Redaktor Naczelna:
Katarzyna Sołtyk
k.soltyk@semana.pl

Społeczność

© 2021 Spaeden All Rights Reserved.Design & Development by Conor