Książka „DNA żywienia” to książka o dłuższym, zdrowszym i pełnym energii życiu. Jej autorka, lekarka i biochemiczka Catherine Shanahan przeanalizowała tradycje kulinarne społeczności słynących z dobrego zdrowia i długowieczności.
Autorka przedziera się przez meandry różnorakich, niejednokrotnie sprzecznych i budzących wątpliwości teorii dotyczących odżywiania, udowadniając, że powrót do sprawdzonych praktyk naszych przodków może de facto zapewnić dłuższe, zdrowsze i pełniejsze energii życie. Lekarka i biochemiczka Catherine Shanahan przeanalizowała tradycje kulinarne społeczności słynących z dobrego zdrowia i długowieczności. Przyglądając się takim jadłospisom jak dieta śródziemnomorska, dieta mieszkańców Okinawy czy dieta charakterystyczna dla tzw. niebieskich stref, autorka wyłoniła cztery wspólne nawyki żywieniowe wykształcone na przestrzeni wieków. Te filary kuchni świata nadal zapewniają praktykującym je kulturom silne, zdrowe i inteligentne potomstwo oraz aktywną, pełną sił witalnych starszyznę, nieodmiennie pokolenie po pokoleniu. Cztery strategie – świeża żywność, kiszonki i kiełki, mięso przyrządzane z kośćmi oraz podroby – tworzą podstawy sposobu odżywiania, który doktor Shanahan nazywa naturalnym jadłospisem ludzkim.
„DNA żywienia” w sposób rzeczowy, praktyczny, zabawny i zajmujący analizuje i odkrywa tajniki dobrego zdrowia. Prezentuje też dowody naukowe na to, że nigdy nie jest za późno, by zadbać o siebie i swoje dzieci.
„DNA żywienia” Catherine Shanahan, Luke Shanahan, Wydawnictwo Galaktyka