Alga o wdzięcznej nazwie chlorella. Modę na ten produkt przywiał wiatr z zachodu, ponieważ to żywieniowe cudeńko zrobiło furorę wśród światowych gwiazd. Do największych fanek chlorelli należą Jennifer Aniston, Miranda Kerr czy Victoria Beckham, a w Polsce Anna Lewandowska i Agnieszka Cegielska.
CHLORELLA – CO TO JEST?
Chlorella to mikroskopijny glon, który w środowisku wodnym występuje już co najmniej od dwóch i pół miliarda lat. Alga ta od wieków, ze względu na swoje niesamowite właściwości, zajmuje szczególne miejsce w jadłospisie Azjatów, którzy słyną z zamiłowania do zdrowego stylu życia. Chlorella to prawdziwa kopalnia tego, co dla nas dobre. Zawiera najwyższą, wśród wszystkich naturalnych organizmów, koncentrację chlorofilu. To sprawia, że ma właściwości przeciwnowotworowe oraz naturalnie odkwasza organizm i usuwa z niego toksyny. Dodatkowo, korzystnie wpływa na ochronę układu immunologicznego.
ALGA CHLORELLA – POMOC Z NATURY
W składzie chlorelli znajdują się witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C i E oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, cynk, potas i krzem. Alga chlorella wspomaga metabolizm i pomaga zredukować tkankę tłuszczową. Ponadto zawiera do 60% białka, dzięki czemu jest idealnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Białko to jest dużo lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko pochodzenia zwierzęcego. Chlorella zawiera też szczególnie dużo tryptofanu – aminokwasu, który jest deficytowy w diecie wegetarian. Z tryptofanu wytwarza się serotonina, czyli hormon szczęścia. To o tyle ważne, że wraz z jego spadkiem grozi nam depresja i zmęczenie. Wieczorem natomiast serotonina jest przekształcana w melatoninę, a to z kolei sprawia, że dobrze zasypiamy.
CHLORELLA – NA CO POMAGA?
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez dr Mercola oraz dr Klinghardta, chlorella jest doskonałym sposobem na detoksykację. Wyniki dowodzą, że eliminuje z organizmu metale ciężkie, środki owadobójcze, nawozy, czynniki rakotwórcze, pochłania kadm zawarty w papierosach, a także ołów.
Ta słodkowodna alga znana jest również ze skuteczności w walce z rakiem. Jest bogata w karotenoidy, które zapobiegają utlenianiu – a to jest główną przyczyną powstawania raka i chorób serca. Kwasy tłuszczowe, które zawiera, pozwalają utrzymać stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu nasz organizm nie czuje zapotrzebowania na niego.
Badania w Japonii potwierdziły natomiast coś, o czym szeptano już od dawna, że to chlorella a nie sardynki, jak dotychczas sądzono, jest najbogatszym źródłem RNA. Spożywanie produktów bogatych w RNA/DNA zapewnia organizmowi materiał do naprawy i produkcji ludzkiego RNA/DNA, a tym samym pomaga przedłużyć życie.
CHLORELLA DLA PIĘKNEJ SKÓRY
Ważnym aspektem, na który korzystnie wpływa codzienna suplementacja chlorellą jest wygląd zewnętrzny. Alga pomaga przywrócić skórze blask i promienność. Dostarcza jej witamin A i E oraz walczy z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za szereg uszkodzeń skóry – od wysuszenia, poprzez utratę elastyczności, aż po zmarszczki. Bo chlorella to silny antyoksydant – substancja szczególnie pożądana w XXI wieku, kiedy to kult piękna i młodego wyglądu rozprzestrzenił się nie tylko wśród gwiazd…
Z CHLORELLĄ NA CO DZIEŃ
Idąc za przykładem celebrytów, warto rozpocząć dzień od 15-minutowego treningu, orzeźwiającego prysznica i… zielonego koktajlu chlorelli! Dobrze skomponowany będzie doskonałą alternatywą dla pierwszego śniadania i zapewni energię oraz siły witalne na cały dzień.
Trzeba się jednak mieć na baczności, bo nie każda chlorella, którą możemy znaleźć na półkach czy w Internecie, będzie spełniała wysokie standardy. Jeżeli wybierzemy złą chlorellę, z niesprawdzonego źródła, może ona przynieść więcej szkód niż pożytku. Chlorella ma służyć oczyszczaniu naszego organizmu, musi więc być wolna od metali ciężkich! Najcenniejsza jest ta produkowana w zamkniętych stawach, w izolacji od zanieczyszczonego środowiska. Mamy wtedy gwarancję braku „pasażerów na gapę”, np. rtęci czy aluminium.
Chlorella to alga uprawiana w sterylnych warunkach, wewnątrz pomieszczeń, tym samym nieobciążona żadnymi szkodliwymi składnikami. Dostępna jest w formie proszku, który można mieszać z sokami i koktajlami, oraz tabletek – idealnych dla osób zabieganych.
PRZEPIS NA KOKTAJL Z CHLORELLĄ
ZIELONY KOKTAJL NA ODPORNOŚĆ – WITAMINOWA BOMBA
Składniki:
• 3 dojrzałe owoce kiwi • 2 dojrzałe banany • 1 pomarańcza • 1 mały pęczek pietruszki • 1 gruby plasterek świeżego imbiru • 1 mały, dojrzały owoc awokado • ok. 200 ml wody • 1 płaska łyżeczka chlorelli.
Przygotowanie:
Owoce myjemy i obieramy, a następnie kroimy na kawałki. Ważne, aby pomarańcza była pozbawiona pestek i białych skórek. Wszystkie składniki miksujemy bardzo dokładnie. Pijemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Więcej przepisów stworzonych przez ambasadorkę chlorelli i poszukiwaczkę nowych rozwiązań kulinarnych na www.agamasmaka.pl.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________