Kasza gryczana, jęczmienna, manna, jaglana, quinoa czy kuskus... Dzięki kaszy dostarczysz organizmowi cennych składników, zyskasz dobry humor, stracisz zbędne kilogramy i zapobiegniesz wielu chorobom. Ale warto wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo nie wszystkie nam służą.
Kasza królowała na polskich stołach przez długie stulecia. Później została wyparta przez ziemniaki i makarony. Ostatnio, wraz z modą na zdrowe odżywianie, wraca też zainteresowanie kaszami. Dietetycy przekonują, że powinny na stałe znaleźć się w domowych jadłospisach.
KASZA DLA ZDROWIA I URODY
Kasza jest znakomitym źródłem węglowodanów złożonych, które powoli rozkładają się na glukozę potrzebną do pracy wszystkich komórek, nie powodując gwałtownych skoków insuliny. Są dość kaloryczne, ale pęczniejąc w żołądku sprawiają, że jesteśmy dłużej syci, co sprzyja utrzymaniu wagi. W kaszach prawie nie ma tłuszczu, a w niektórych jest dużo błonnika, który przyspiesza pracę jelit, regulując trawienie. Regularnie spożywanie kasz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Są też doskonałym źródłem witamin z grupy B, wspomagając prace mózgu i serca. Niezawodne w walce ze stresem i depresją. Mają sporo żelaza chroniącego przed anemią oraz łatwoprzyswajalnego białka.
RODZAJE KASZY W POLSCE
Kasza gryczana, jęczmienna, manna, jaglana, quinoa, bulgur, pęczak czy kuskus... Dzisiaj kupisz w Polsce każdą kaszę, jaką tylko zapragniesz. Dzięki kaszy dostarczysz organizmowi cennych składników, zyskasz dobry humor, stracisz zbędne kilogramy i zapobiegniesz wielu chorobom. Ale – choć stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów – trzeba wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo nie wszystkie nam służą.
KASZA JĘCZMIENNA REGULUJE TRAWIENIE
Kasza jęczmienna jest najbardziej popularna w polskiej kuchni. Zawarta w kaszy witamina PP poprawia wygląd skóry i obniża poziom cholesterolu. Błonnik wspomaga przemianę materii, a ß-glukany poprawiają odporność całego organizmu.
W zależności od rozdrobnienia ziaren rozróżnia się: pęczak (czyli polerowane całe ziarno), kaszę perłową (rozdrobniony pęczak) o różnej grubości oraz kaszę łamaną (rozdrobniony, niepolerowany pęczak). Kasza jęczmienna jest znakomita do mięs, zup, zwłaszcza krupniku, sosów i gołąbków.
KASZA GRYCZANA OBNIŻA CIŚNIENIE
Kasza gryczana uzważana jest za najzdrowszą ze wszystkich kasz. Powstaje z ziaren gryki. Nie zawiera glutenu i, w przeciwieństwie do innych kasz, nie zakwasza organizmu. Doskonała do regulacji przemiany materii i przy dolegliwościach układu krążenia. Regularnie spożywana podnosi odporność na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest dobra dla chorych na cukrzycę.
Kasza prażona ma mniej wartości odżywczych.
Kasza gryczana jest znakomita z sosami, mięsem i zsiadłym mlekiem.
KASZA JAGLANA DLA ALERGIKÓW
Kasza jaglana jest drobna, powstaje z prosa, ma wysoką zawartość białka. Ze wszystkich kasz zawiera najwięcej witamin z grupy B, które działają korzystnie na układ nerwowy oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzięki dużej zawartości żelaza i krzemu zmniejsza podatność na przeziębienia i infekcje. Kasza jaglana zawiera lecytynę usprawniającą pracę mózgu i pamięć oraz poprawiającą koncentrację.
Lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Doskonała do duszonych mięs i deserów z dodatkiem owoców.
KASZA AMARANTUS NA ANEMIĘ I DLA KOBIET W CIĄŻY
Kasza amarantus zawiera fosfor, wapń, potas i magnez. Pod względem zawartości żelaza (5-krotnie wyższej niż w szpinaku) nie ma sobie równych. Ale żelazo zawarte w kaszy jest gorzej przyswajalne niż pochodzące z mięsa. Wchłanialność poprawia witamina C z kiszonej kapusty, szpinaku czy brokułów. To kasza wspomagająca leczenie anemii, zalecana kobietom w ciąży. Łatwo przyswajalne białko doskonale nadaje się w diecie wegetariańskiej. Amarantus zawiera skwaleny opóźniające procesy starzenia i antyoksydanty przeciwdziałające nowotworom.
KASZA QUINOA Z KWASAMI OMEGA-3
Kasza quinoa powstaje z komosy ryżowej, która zawiera więcej tłuszczu (m.in. z grupy omega-3) niż ziarna zbóż. Występuje w odmianie białej, czarnej, czerwonej oraz jako trójkolorowa mieszanka. Kasza ta nie zawiera glutenu, ale ma dużo białka oraz limuzyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek. Quinoa jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapna, żelaza, miedzi i fosforu. Doskonała w zupach, zapiekankach i z duszonymi warzywami.
KASZA KUSKUS DODAJE ENERGII
Kuskus to drobna kasza z ziaren twardej pszenicy durum. Ma barwę jasnożółtą lub ciemnożółtą w wersji razowej. Kuskus jest lekkostrawny, nie wymaga długiego gotowania – wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Jest to kasza bogata w węglowodany i białko, ale nie zawiera błonnika. Ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazany dla osób chorych na cukrzycę.
Znakomita na ciepło i zimno, jako dodatek do mięs i sałatek, do dań słonych i słodkich.
KASZA OWSIANA BOGATA W BŁONNIK
Kasza owsiana, ze względu na mniejszą obróbkę technologiczną, jest bogatsza w błonnik i składniki mineralne niż płatki owsiane. Jest doskonałym źródłem ßß-glukanu – rozpuszczalnego błonnika. Zawiera dużo białka o wysokiej wartości odżywczej, a także żelaza i magnezu. Kasza owsiana jest też świetna dla osób ze słabą odpornością. Idealna do zup mlecznych, deserów oraz zagęszczania potraw, jako dodatek do kotletów, pulpetów i farszów.
KASZA KUKURYDZIANA DLA NIEMOWLĄT
Kasza kukurydziana jest popularna na całym świecie. W krajach latynoamerykańskich przyrządza się z niej tortillę, w Rumunii jest znana pod postacią mamałygi, a we Włoszech spożywa się ją jako polentę. W Polsce prym wiodą kukurydziane kaszki dla niemowląt oraz produkty przeznaczone dla osób chorych na celiakię. Kasza kukurydziana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, a dostarcza luteinę.
Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i sosów.
KASZA MANNA ŹRÓDŁEM JODU
Drobniutka kasza pszenna o niewielkiej zawartości błonnika, witamin i minerałów. Kasza manna wyróżnia się wysoką zawartością jodu. Lekkostrawna, doskonała dla dzieci i osób z problemami trawiennymi, schorzeniami nerek i dróg moczowych. Dla dzieci jest najlepszym źródłem glutenu, którego wprowadzenie do jadłospisu zaleca się między 5. a 6. miesiącem życia malucha.
Często wykorzystywana do zup mlecznych dla dzieci oraz jako składnik deserów i kremów.