Zamiast stosować suplementy spalające tłuszcz, warto włączyć do diety naturalne produkty o działaniu przyspieszającym redukcję tkanki tłuszczowej.
Należą do nich:
• zielona herbata – zawarte w niej kofeina i katechiny (silny przeciwutleniacz) zużywają zapasy tłuszczu;
• zielona kawa to kawa nie poddana procesowi palenia. Zawiera kofeinę i kwas chlorogenowy, które sprzyjają odchudzaniu;
• chilli, podobnie jak imbir i cynamon, to naturalny termogenik, czyli substancja pobudzająca spalanie tłuszczu;
• ananas – zawiera bromelinę – enzym, który przyspiesza procesy trawienne i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w tkance podskórnej;
• ryby morskie są źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Obniżają one poziom leptyny, substancji potęgującej apetyty;
• papryka – dzięki kapsacyinie, zmniejsza uczucie głodu i przyspiesza metabolizm;
• zielone warzywa – są cennym źródłem błonnika, a także witamin i minerałów;
• cykoria – jest źródłem substancji gorzkich, które inicjują wytwarzanie żółci regulującej odkładanie się tłuszczu w organizmie.