Miła wiadomość dla wszystkich, którzy nie mogą jeść ryb z powodu alergii: jest już na to rozwiązanie – specjalna szczepionka! A opracowali ją polscy naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Już wkrótce będzie dostępna dla pacjentów.
Często piszemy, że ryby należy jeść, m.in. ze względu na wysoką zawartość korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 czy też witamin A, D, E. Niestety, u niektórych osób ryby wywołują silne reakcje alergiczne. Polscy naukowcy badali, jak można temu zapobiec. Dotąd nie można było podawać szczepionek z alergenem ryb, bo przykre objawy wywoływały nawet jego śladowe ilości. – Naszą ideą była taka zmiana cząsteczki alergenu (...), aby zachować jej zdolność do wywoływania tolerancji, ale by pozbawić ją zdolności uczulającej, zdolności wywoływania objawów ubocznych" – tłumaczy prof. Marek Kowalski, alergolog z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Naukowcom udało się to osiągnąć i już wkrótce pierwsi pacjenci (na razie w łódzkiej Klinice Immunologii, Reumatologii i Alergii Uniwersytetu Medycznego) będą mogli zostać zaszczepieni.
źródło: www.naukawpolsce.pap.pl