Wśród najlepszych hiszpańskich przepisów polecamy doskonałe na upały salmorejo – krem z pomidorów na zimno. Łatwo go przygotujemy samodzielnie w domu. Potrawa jest bardzo prosta do zrobienia, wymaga tylko dwóch godzin chłodzenia.
PRZEPISY KUCHNI HISZPAŃSKIEJ
HISZPAŃSKIE SALMOREJO
Składniki dla czterech osób:
• 6 dużych, dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów
• 1 sucha bagietka lub 4 kromki suchego chleba
• 2 ząbki czosnku
• 1/4 szklanki oliwy
• 1 łyżka octu winnego
• 2 ugotowane na twardo jajka
• kilka cienkich plastrów wędzonej surowej polędwicy lub suszonej szynki
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Czerstwą bagietkę zalewamy wodą, odstawiamy na chwilkę, po czym odciskamy nadmiar wody. Namoczoną bagietkę, pomidory, oliwę z oliwek, ocet i czosnek umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką zupę. Doprawiamy solą do smaku. Salmorejo schładzamy w lodówce minimum 2 godziny. Podajemy z drobno pokrojonym jajkiem i wędzoną polędwicą.
źródło: Hiszpania w Polsce – www.spain.info/pl/
POZNAJ HISZPANIĘ OD KUCHNI:
7 NAJLEPSZYCH HISZPAŃSKICH PRZEPISÓW
HISZPANIA JEST W TOBIE – PODRÓŻE PO HISZPANII ZE SMAKIEM I Z KLIMATEM