fbpx

7 NAJLEPSZYCH HISZPAŃSKICH PRZEPISÓW

Josep Pla, hiszpański pisarz, zasłynął powiedzeniem „kuchnia kraju, to jego pejzaż umieszczony w garnku”. W Hiszpanii garnki oddają krajobraz poszczególnych regionów.

NAJLEPSZE PRZEPISY KUCHNI HISZPAŃSKIEJ 

HISZPAŃSKIE PRZEPISY – COCIDO MADRILENO

Tradycyjne danie madryckie. Jego bazą są mięsa i warzywa. Kluczowa jest ciecierzyca, a cała reszta zależy od inwencji kucharza. Zwykle pozostałe składniki to kapusta, marchew, ziemniaki, chorizo, mięso drobiowe i szynka serrano.Hiszpanski pejzaz w garnku Cocido MadrineloSkładniki:

-6 garści ciecierzycy
-1/2 kilograma kiełbasy
-1/4 kg żeberek wieprzowych
-250 g boczku
-1/4 kurczaka (uda i udka)
-1/2 piersi z kurczaka
-200 g szynki z kością
-150 g chorrizo
-3 marchewki
-6 ziemniaków
-1 kapusta
-3 ząbki czosnku
-1 opak. makaronu nitki

Ciecierzycę zalać dzień wcześniej wodą i moczyć całą noc. Potem do dużego garnka wrzucić umytą, ale nie obraną cukinię, obraną rzepę i pory - wszystkie w kawałkach. Dodać mięso i kości oraz ciecierzycę. Wlać do garnka tyle wody, aż wszystkie składniki zostaną przykryte. Przykryć garnek, zagotować wodę, następnie zmniejszyć nieco ogień. Obrać marchew i ziemniaki, pokroić razem z kapustą i dodać do zupy. Gotować razem. Równolegle ugotować makaron. Podawać wszystko razem jako jedno danie lub osobno mięso z warzywami, a osobno wywar z makaronem.

HISZPAŃSKIE PRZEPISY – CALAMARES A LA ROMANA

Kalmary dobrze przygotowane nie są gumowate, a wręcz rozpływające się w ustach. A la romana, czyli smażone w specjalnym cieście, najlepiej smakują skropione sokiem ze świeżej cytryny i podawane z sosem alioli.Hiszpanski pejzaz w garnku Calamares RomanaSkładniki:
-1 kg kalmarów (mogą być mrożone tuby)
-1 jajko
-50 g mąki
-2 łyżki mleka
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka suszonych drożdży
-olej do smażenia
-cytryna

Kalmary pokroić w krążki. Żółtko wymieszać z mąką, mlekiem, solą i drożdżami. Dodać osobno ubite na sztywno białko i wymieszać. Ciasto odstawić na 15 min, następnie wrzucić do niego kalmary i wymieszać, każdy kawałek powinien być dokładnie pokryty ciastem. Smażyć partiami na gorącym oleju. Zarumienione odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać skropione sokiem z cytryny.

HISZPAŃSKIE PRZEPISY – PULPO A LA GALLEGA

Ośmiornica po galicyjsku, słynne regionalne danie z Galicji. Przepis jest niezwykle prosty, danie składa się z ośmiornicy, ziemniaków i przypraw, ale do jego przygotowania wymagane jest świeże mięso ośmiornicy i wprawna ręka kucharza, który wie jak je przygotować.Hiszpanski pejzaz w garnku PulpoSkładniki:
-1 kg kalmarów (mogą być mrożone tuby)
-1 jajko
-50 g mąki
-2 łyżki mleka
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka suszonych drożdży
-olej do smażenia
-cytryna

Kalmary pokroić w krążki. Żółtko wymieszać z mąką, mlekiem, solą i drożdżami. Dodać osobno ubite na sztywno białko i wymieszać. Ciasto odstawić na 15 min, następnie wrzucić do niego kalmary i wymieszać, każdy kawałek powinien być dokładnie pokryty ciastem. Smażyć partiami na gorącym oleju. Zarumienione odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać skropione sokiem z cytryny.

HISZPAŃSKIE PRZEPISY – PAELLA Z OWOCAMI MORZA

Paella to ryż smażony i gotowany z różnymi dodatkami. Każda hiszpańska rodzina ma na nią swój własny przepis. Najsmaczniejsza paella jest zawsze w Walencji. Uprawia się tam doskonały ryż i wedle legend to właśnie tam narodziła się ta potrawa!Hiszpanski pejzaz w garnku PaellaSkładniki:
-500 g mieszanych mrożonych owoców morza
-400 g mrożonych krewetek
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-oliwa
-200 g ryżu (może być ryż do risotto)
-2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu
-2 czerwone papryki
-150 g mrożonego groszku
-1 łyżka masła
-kilka nitek szafranu
-1 pęczek natki
-1 cytryna

Owoce morza rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, a następnie zeszklić na oliwie. Dodać ryż i smażyć tak długo, aż wchłonie oliwę i lekko zmieni kolor. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut pod przykryciem. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać do ryżu i gotować razem jeszcze przez 10 minut. Dodać owoce morza, krewetki i groszek, gotować 20 minut. Masło roztopić w małym garnku i dodać do niego szafran, następnie wlać do paelli i dokładnie wymieszać. Przed podaniem oprószyć posiekaną natką pietruszki. Podawać z ćwiartkami cytryny.

HISZPAŃSKIE PRZEPISY – TORTILLA DE PATATAS 

Sztandarowe hiszpańskie danie. Ziemniaki pokrojone w plasterki, jajko, cebula plus inne dodatki i już. Tortilla jest świetna od razu, na gorąco, ale po paru godzinach i na zimno smakuje równie dobrze.Hiszpanski pejzaz w garnku Tortilla de PatatasSkładniki:
-1/2 kg ziemniaków
-sól
-oliwa
-6 jajek

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o szerokości 2-3 mm. Oprószyć solą. Smażyć na rozgrzanej patelni wypełnionej oliwą. Kiedy zrobią się miękkie, zlać oliwę. Jajka rozbić i posolić, wrzucić do nich ziemniaki i wymieszać. Na patelni ponownie rozgrzać oliwę, tym razem nieco. Wyłożyć ziemniaki wymieszane z jajkami. Ułożyć ziemniaki w miarę równo i płasko. Kiedy się zezłocą, przełożyć tortillę na drugą stroną, można sobie pomóc drugą patelnią lub talerzem. Tortillę zezłoconą z obu stron podawać od razu.

HISZPAŃSKIE PRZEPISY – GAZPACHO

Chłodnik z pomidorów. Wyrazisty w smaku, dobrze doprawiony, świetnie się sprawdza jako orzeźwiające danie w upalne dni, także w Polsce! Zupełnie nie wymaga gotowania.Hiszpanski pejzaz w garnku GazpachoSkładniki:
-300 g czerstwego chleba
-oliwa extra vergine
-8 bardzo dojrzałych pomidorów
-1 zielona papryka
-1 ogórek
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki octu
-sol

Chleb namoczyć w wodzie z odrobiną oliwy i soli. Pieczywo odcisnąć i zmiksować z pokrojonymi pomidorami (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), papryką (można ją wcześniej opalić nad gazem i obrać ze skórki), ogórkiem i czosnkiem. Dodać pół szklanki oliwy, ocet, odrobinę zimnej wody i wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać bardzo zimne w szklankach. Można dodać do gazpacho pokrojone w kostkę warzywa: ogórek, pomidora, paprykę lub cebulę.

HISZPAŃSKIE PRZEPISY – CROQUETAS Z SZYNKĄ

Nie mylić z polskimi krokietami! Te hiszpańskie mają chrupiącą skórkę, która skrywa kremowe wnętrze. Jego smak zależy od inwencji kucharza. Można trafić na croquetas z szynką, rybami, ziemniakami. Często serwowane w barach tapas. My proponujemy croquetas z szynką.Hiszpanski pejzaz w garnku Croquetas z szynkaSkładniki:
-oliwa
-4 łyżki masła
-3 łyżki mąki
-1 1/2 szklanki mleka
-100 g jamón serrano lub innej podobnej szynki
-sól
-2 jajka
-2 łyżki bułki tartej

W małym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło. Gdy masło się rozpuści, dodać mąkę i za pomocą drewnianej łyżki lub trzepaczki dobrze wymieszać. Podgrzewać, cały czas mieszając, przez dwie minuty. Mąka powinna być dobrze wymieszana. Dodać pół szklanki mleka i zwiększyć temperaturę. Doprowadzić do wrzenia i dodać resztę mleka. Gotować, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Gotować jeszcze trochę, aż całość będzie dość gęsta, nawet około 10 minut, nie przestając mieszać. Dodać posiekaną szynkę i doprawić lekko solą, wymieszać. Gotować razem minutę. Studzić przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Jajka rozbić w misce i lekko rozbełtać. Bułkę tartą wyłożyć na płaski talerz. Masę z szynką formować za pomocą dwóch łyżek na kształt krokietów wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć każdego w bułce tartej, następnie w jajku i ponownie w bułce tartej. Krokiety ułożyć na talerzu i chłodzić przez 30 minut w lodówce. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony przez około 2 minuty. Podawać na gorąco.

POZNAJ HISZPANIĘ OD KUCHNI:

HISZPAŃSKI PEJZAŻ W GARNKU

HISZPAŃSKA KUCHNIA NA PIĄTKĘ

HISZPANIA JEST W TOBIE – PODRÓŻE PO HISZPANII ZE SMAKIEM I Z KLIMATEM

5 najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, 5 ulubionych hiszpańskich słodkości, 5 ziół stosowanych w iberyjskiej kuchni i 5 produktów, które mogą cię zaskoczyć, a nawet zniesmaczyć.
Przysłowie z Półwyspu Iberyjskiego radzi „jeść, pić, tańczyć i cieszyć się tak, jakby świat miał się skończyć” i chyba najlepiej oddaje stosunek Hiszpanów do jedzenia. Warto brać z nich przykład. Odrobina kulinarnego hedonizmu jeszcze nikomu nie zaszkodziła!
Jeśli chcesz poznać kraj, posmakuj jego kuchni. Wyznając tę zasadę, na poznawanie Hiszpanii trzeba by poświęcić całe życie, bo to prawdziwa kulinarna potęga Europy. Najlepszym dowodem na to jest 265 gwiazdek przewodnika Michelin przyznanych hiszpańskim restauracjom.
Wśród najlepszych hiszpańskich przepisów polecamy doskonałe na upały salmorejo – krem z pomidorów na zimno. Łatwo go przygotujemy samodzielnie w domu. Potrawa jest bardzo prosta do zrobienia, wymaga tylko dwóch godzin chłodzenia.
PARTNERZY SPAEDEN.PL I NAJLEPSZYCH SPA

Społeczność

reklama
NASZE WYDAWNICTWA

Perfect SPA Awards

Partnerzy Gali Perfect SPA

reklama

logo SPAeden.pl

Portal SPA & Wellness
Wydawca: Semana Sp. z o.o.

  redakcja@spaeden.pl

  +48 886 606 054

© 2021 Spaeden All Rights Reserved.Design & Development by Conor