Page 82 - Eden_4_5_2017
P. 82

ApEtyt
               NA zdroWIE


                                                                                          zupa brokułowo-szparagowa
              zupa jagodowo-Truskawkowa                                                                                składniki:
                                           składniki:                                         1 łyżka oleju kokosowego – 1 mała cebula
                 1 szklanka jagód (mrożonych lub świeżych)                                     – 1 ząbek czosnku – 1 pęczek szparagów
                – 1 szklanka truskawek – 1/2 szklanki kefiru                                    – ½ brokuła – ½ łyżeczki soli morskiej
                – 1 limonka – 1 łyżeczka mielonej papryczki
                      chilli – 1 łyżeczka syropu klonowego                                                        przygotowanie:
                                                                                           rozgrzej olej na patelni i podduś na nim po-
                                       przygotowanie:                                     siekane cebulę i czosnek, aż staną się szkliste.
                Owoce duś w garnku na małym ogniu przez                                     W osobnym garnku zagotuj wodę i wrzuć do
               10-15 minut, aż zmiękną. Zmiksuj, dodaj kefir,                            niej szparagi i brokuła. Gotuj około 2 minuty, aż
               sok i skórkę z limonki, chilli i syrop klonowy.                           zieleń warzyw stanie się intensywna. Przecedź.
                  Ponownie zmiksuj, aż wszystkie składniki                              Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, aż zupa
                                 dokładnie się połączą.                                          będzie miała jednolitą konsystencję.





                                                                               zupa cyTrusowa
                                                                               składniki:
                                                                               3 pomarańcze – 1 cytryna – 3 gruszki – 2 brzoskwinie
                                                                               – 2 łyżki miodu (opcjonalnie)

                                                                               przygotowanie:
                                                                               Owoce umyj, obierz i oczyść z pestek. Gruszki i brzo-
                                                                               skwinie zalej szklanką wody i gotuj około 10 minut.
                                                                               Ostudź i zmiksuj. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny.
                                                                               Wymieszaj.





                 porzeczkowy dueT
                 składniki:
                 1 szklanka żurawin – 1 szklanka czerwonych porzeczek
                 – 1 szklanka czarnych porzeczek – otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
                 – 1 laska cynamonu – syrop klonowy – 1 jogurt lub kefir


                 przygotowanie:
                 Owoce umyj, obierz z szypułek, osusz, wrzuć do rondla wraz z otartą
                 skórką z pomarańczy, cynamonem i polej syropem klonowym.
                 Wlej 1½ szklanki wody i sok z pomarańczy, doprowadź do wrzenia
                 i gotuj na małym ogniu około 15 min. Ostudź, zmiksuj, przetrzyj
                 przez sito i schłodź. Przed podaniem wymieszaj z jogurtem lub kefirem.







                                                                               zupa zielono mi
                                                                               składniki:
                                                                               1 łyżka oliwy – 1 ząbek czosnku – 1/2 cebuli – 1 brokuł
                                                                               – kilka listków bazylii – 1/2 cytryny – sól, pieprz


                                                                               przygotowanie:
                                                                               Podgrzej oliwę w garnku i podduś na niej pokrojone drobno
                                                                               czosnek i cebulę. Kiedy się lekko zeszklą dodaj podzielonego
                                                                               na mniejsze kawałki brokuła. Zalej całość wodą i zagotuj,
                                                                               a następnie trzymaj na małym ogniu przez około 10 mi-
                                                                               nut. Dodaj bazylię, zmiksuj, dopraw sokiem z cytryny, solą
                                                                               i pieprzem. Jeśli chcesz wzbogacić smak zupy dodaj więcej
                                                                               zieleniny: zielonego groszku, cukinię szpinak lub rukolę.

                   82  |  EDEN |  KWIECIEŃ–MAJ 2017



       76-85_Detoks_OK.indd   82                                                                                                19.04.2017   23:00
   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87