Page 82 - Eden_4_5_2017
P. 82
ApEtyt
NA zdroWIE
zupa brokułowo-szparagowa
zupa jagodowo-Truskawkowa składniki:
składniki: 1 łyżka oleju kokosowego – 1 mała cebula
1 szklanka jagód (mrożonych lub świeżych) – 1 ząbek czosnku – 1 pęczek szparagów
– 1 szklanka truskawek – 1/2 szklanki kefiru – ½ brokuła – ½ łyżeczki soli morskiej
– 1 limonka – 1 łyżeczka mielonej papryczki
chilli – 1 łyżeczka syropu klonowego przygotowanie:
rozgrzej olej na patelni i podduś na nim po-
przygotowanie: siekane cebulę i czosnek, aż staną się szkliste.
Owoce duś w garnku na małym ogniu przez W osobnym garnku zagotuj wodę i wrzuć do
10-15 minut, aż zmiękną. Zmiksuj, dodaj kefir, niej szparagi i brokuła. Gotuj około 2 minuty, aż
sok i skórkę z limonki, chilli i syrop klonowy. zieleń warzyw stanie się intensywna. Przecedź.
Ponownie zmiksuj, aż wszystkie składniki Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, aż zupa
dokładnie się połączą. będzie miała jednolitą konsystencję.
zupa cyTrusowa
składniki:
3 pomarańcze – 1 cytryna – 3 gruszki – 2 brzoskwinie
– 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
przygotowanie:
Owoce umyj, obierz i oczyść z pestek. Gruszki i brzo-
skwinie zalej szklanką wody i gotuj około 10 minut.
Ostudź i zmiksuj. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny.
Wymieszaj.
porzeczkowy dueT
składniki:
1 szklanka żurawin – 1 szklanka czerwonych porzeczek
– 1 szklanka czarnych porzeczek – otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
– 1 laska cynamonu – syrop klonowy – 1 jogurt lub kefir
przygotowanie:
Owoce umyj, obierz z szypułek, osusz, wrzuć do rondla wraz z otartą
skórką z pomarańczy, cynamonem i polej syropem klonowym.
Wlej 1½ szklanki wody i sok z pomarańczy, doprowadź do wrzenia
i gotuj na małym ogniu około 15 min. Ostudź, zmiksuj, przetrzyj
przez sito i schłodź. Przed podaniem wymieszaj z jogurtem lub kefirem.
zupa zielono mi
składniki:
1 łyżka oliwy – 1 ząbek czosnku – 1/2 cebuli – 1 brokuł
– kilka listków bazylii – 1/2 cytryny – sól, pieprz
przygotowanie:
Podgrzej oliwę w garnku i podduś na niej pokrojone drobno
czosnek i cebulę. Kiedy się lekko zeszklą dodaj podzielonego
na mniejsze kawałki brokuła. Zalej całość wodą i zagotuj,
a następnie trzymaj na małym ogniu przez około 10 mi-
nut. Dodaj bazylię, zmiksuj, dopraw sokiem z cytryny, solą
i pieprzem. Jeśli chcesz wzbogacić smak zupy dodaj więcej
zieleniny: zielonego groszku, cukinię szpinak lub rukolę.
82 | EDEN | KWIECIEŃ–MAJ 2017
76-85_Detoks_OK.indd 82 19.04.2017 23:00