Page 83 - Eden_4_5_2017
P. 83

KUCHNIA WELLNESS






                                                                                            surowa zupa na zielono
                                                                                            składniki:
                                                                                            1 pomidor – 1 mała cukinia – 1/4 cebuli
                                                                                            – 1 garść kolendry – 1 garść natki pietruszki
                                                                                            – 2 garści szpinaku – ¼ szklanki migdałów
                                                                                            – 1 awokado – 3 łyżki soku z cytryny – sól


                                                                                            przygotowanie:
                                                                                            Migdały namoczyć na noc. Następnego dnia
                                                                                            wszystkie składniki zmiksować w blenderze,
                                                                                            aż zupa nabierze gładkiej konsystencji.




                 zupa z pieczonego kalafiora
                 składniki:
                 1 kalafior – 1 cebula – 1 łodyga selera             zupa z jarmużem i kapusTą
                 – 1 łyżka oliwy – 4 szklanki wywaru z warzyw        składniki:
                 – 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu                   4 szklanki wywaru z warzyw – 1/2 czer-
                                                                     wonej cebuli – 2 ząbki czosnku – 3 łodygi
                 przygotowanie:                                      selera – 3 średnie marchewki – 1 brokuł
                 Kalafiora podziel na różyczki, posyp solą, pieprzem    – 1 pomidor – 4 liście fioletowej kapusty
                 i piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez   – 5 liści jarmużu – 1 cytryna –
                 30 minut. Cebulę i selera posiekaj, podduś na       świeży imbir – kurkuma – cynamon –
                 oliwie. Dodaj upieczonego kalafiora i podsmażaj     pieprz Cayenne – sól i pieprz
                 przez 5 minut. Zalej wywarem z warzyw i gotuj
                 15 minut. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku.           przygotowanie:
                                                                     W dużym garnku podgrzej 1/4 szklanki
                                                                     wywaru. Dodaj posiekaną cebulę i czo-
                                                                     snek i chwilę gotuj. Po około 2 minutach
                 krem z dyni na słodko                               dodaj pokrojone na dość drobne kawałki
                 składniki:                                          seler, marchewkę, brokuła i pomidora
                 400 g dyni – 2 jabłka – cynamon                     oraz posiekany imbir. Gotuj przez około
                 – suszony, mielony imbir – laska wanilii            3 minuty. Dolej resztę wywaru. Dopraw
                                                                     kurkumą, cynamonem i resztą przypraw,
                 przygotowanie:                                      zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez
                 Dynię ugotuj do miękkości na wodzie.                10-15 minut. Dodaj pokrojoną na kawał-
                 Pod koniec gotowania dodaj pokrojone                ki kapustę i jarmuż, dopraw do smaku
                 w kostkę jabłka. Całość zmiksuj, dopraw             sokiem z cytryny.
                 cynamonem, imbirem i miąższem
                 z laski wanilii, wymieszaj.



                                                                                     barszcz inaczej
                                                                                     składniki:
                 zupa-krem z baTaTów                                                 3 buraki – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 mały por
                 składniki:                                                          – 2 marchewki – 1 łyżeczka oleju kokosowego
                 2 bataty – 1 jabłko – 1 szklanka                                    – 2 szklanki wywaru z warzyw – sól
                 wywaru z warzyw lub wody
                 – oliwa – sól, pieprz, cynamon                                      przygotowanie:
                                                                                     Nieobrane buraki zalej w garnku wodą, zagotuj
                 przygotowanie:                                                      i trzymaj na małym ogniu około 30 minut. Wyjmij
                 Bataty oraz jabłko obierz i pokrój                                  z wody i zostaw do ostygnięcia. Posiekaną cebulę,
                 na małe kawałki. Podduś na oliwie,                                  czosnek, pokrojonego drobno pora i marchew duś
                 dolej wywar lub wodę i trzymaj na                                   kilka minut na oleju kokosowym. Buraki obierz,
                 małym ogniu 10-15 minut. Gdy bataty                                 pokrój w kostkę, zmiksuj w blenderze razem
                 i jabłka będą miękkie, zmiksuj całość                               z duszonymi warzywami i wywarem z warzyw.
                 na gładką masę. Dopraw solą                                         Dopraw do smaku solą.
                 i pieprzem. Przed podaniem
                 posyp szczyptą cynamonu.
                                                                                                   KWIECIEŃ–MAJ 2017   |  EDEN |   83



       76-85_Detoks_OK.indd   83                                                                                                19.04.2017   23:00
   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88