Page 83 - Eden_4_5_2017
P. 83
KUCHNIA WELLNESS
surowa zupa na zielono
składniki:
1 pomidor – 1 mała cukinia – 1/4 cebuli
– 1 garść kolendry – 1 garść natki pietruszki
– 2 garści szpinaku – ¼ szklanki migdałów
– 1 awokado – 3 łyżki soku z cytryny – sól
przygotowanie:
Migdały namoczyć na noc. Następnego dnia
wszystkie składniki zmiksować w blenderze,
aż zupa nabierze gładkiej konsystencji.
zupa z pieczonego kalafiora
składniki:
1 kalafior – 1 cebula – 1 łodyga selera zupa z jarmużem i kapusTą
– 1 łyżka oliwy – 4 szklanki wywaru z warzyw składniki:
– 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu 4 szklanki wywaru z warzyw – 1/2 czer-
wonej cebuli – 2 ząbki czosnku – 3 łodygi
przygotowanie: selera – 3 średnie marchewki – 1 brokuł
Kalafiora podziel na różyczki, posyp solą, pieprzem – 1 pomidor – 4 liście fioletowej kapusty
i piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez – 5 liści jarmużu – 1 cytryna –
30 minut. Cebulę i selera posiekaj, podduś na świeży imbir – kurkuma – cynamon –
oliwie. Dodaj upieczonego kalafiora i podsmażaj pieprz Cayenne – sól i pieprz
przez 5 minut. Zalej wywarem z warzyw i gotuj
15 minut. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku. przygotowanie:
W dużym garnku podgrzej 1/4 szklanki
wywaru. Dodaj posiekaną cebulę i czo-
snek i chwilę gotuj. Po około 2 minutach
krem z dyni na słodko dodaj pokrojone na dość drobne kawałki
składniki: seler, marchewkę, brokuła i pomidora
400 g dyni – 2 jabłka – cynamon oraz posiekany imbir. Gotuj przez około
– suszony, mielony imbir – laska wanilii 3 minuty. Dolej resztę wywaru. Dopraw
kurkumą, cynamonem i resztą przypraw,
przygotowanie: zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez
Dynię ugotuj do miękkości na wodzie. 10-15 minut. Dodaj pokrojoną na kawał-
Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ki kapustę i jarmuż, dopraw do smaku
w kostkę jabłka. Całość zmiksuj, dopraw sokiem z cytryny.
cynamonem, imbirem i miąższem
z laski wanilii, wymieszaj.
barszcz inaczej
składniki:
zupa-krem z baTaTów 3 buraki – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 mały por
składniki: – 2 marchewki – 1 łyżeczka oleju kokosowego
2 bataty – 1 jabłko – 1 szklanka – 2 szklanki wywaru z warzyw – sól
wywaru z warzyw lub wody
– oliwa – sól, pieprz, cynamon przygotowanie:
Nieobrane buraki zalej w garnku wodą, zagotuj
przygotowanie: i trzymaj na małym ogniu około 30 minut. Wyjmij
Bataty oraz jabłko obierz i pokrój z wody i zostaw do ostygnięcia. Posiekaną cebulę,
na małe kawałki. Podduś na oliwie, czosnek, pokrojonego drobno pora i marchew duś
dolej wywar lub wodę i trzymaj na kilka minut na oleju kokosowym. Buraki obierz,
małym ogniu 10-15 minut. Gdy bataty pokrój w kostkę, zmiksuj w blenderze razem
i jabłka będą miękkie, zmiksuj całość z duszonymi warzywami i wywarem z warzyw.
na gładką masę. Dopraw solą Dopraw do smaku solą.
i pieprzem. Przed podaniem
posyp szczyptą cynamonu.
KWIECIEŃ–MAJ 2017 | EDEN | 83
76-85_Detoks_OK.indd 83 19.04.2017 23:00