W maju ukazała się wyjątkowa książka kulinarna „Kipi kasza”. Jej autorzy, Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, prowadzą blog gotujzpasja.pl. Specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowali 105 pomysłowych przepisów z kaszą w roli głównej.
W daniach uwzględnili zarówno tradycyjne kasze (gryczaną, jęczmienną), jak i te niedawno spopularyzowane (amarantus lub komosę ryżową). Autorzy z jednej strony na nowo odkrywają tradycję i proponują klasyczne dania we współczesnej odsłonie, z drugiej zaś ‒ wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wysmakowanymi zdjęciami. Przepisy są realizacją idei zdrowego odżywiania i slow food. Blisko trzy czwarte z nich to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania bezglutenowe ‒ z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. „Kipi kasza” może być inspirująca zarówno dla amatorów, jak i dla pasjonatów gotowania.
„Kipi kasza” Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, Wydawnictwo Samo Sedno