Otyłość to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim medyczny. Jest przyczyną wielu poważnych chorób nękających coraz szersze kręgi społeczeństwa. Dlaczego tyjemy? Jakie są skutki nieprawidłowych nawyków? I co zrobić, żeby nie było za późno?
Otyłość, zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), określana jest jako nieprawidłowe lub nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej, prowadzące do pogorszenia stanu zdrowia. Otyłość zaliczana jest do chorób przewlekłych, pogarszających komfort życia, których konsekwencją jest niepełnosprawność i wzrost ryzyka przedwczesnego zgonu. Aby w pełni zrozumieć problem otyłości i nadwagi, niezbędne jest zdefiniowanie tych pojęć. W obu przypadkach dochodzi do nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej, której organizm nie jest w stanie przetworzyć.
WSKAŹNIK OTYŁOŚCI ‒ BMI
Do określenia otyłości oraz jej stopni używa się specjalnych wskaźników wzrostowo-wagowych, spośród których najpopularniejszym jest wskanik BMI ‒ Body Mass Index. Jest on obliczany na podstawie prostego wzoru:
W zależności od otrzymanego wyniku, jesteśmy w stanie okrelśić, czy mamy do czynienia z niedowagą, prawidłową masą ciała, nadwagą czy otyłością. U osób dorosłych, wynik między 18,5 kg/m2 a 25,0 kg/m2 uważa się za prawidłowy. Wartości przekraczające 25,0 kg/m2 charakteryzują nadwagę, a 30 kg/m2 ‒ otyłość.
OTYŁOŚĆ U DZIECI
Określenie otyłości u dzieci i młodzieży jest sprawą bardziej skomplikowaną, ze względu na dużą dynamikę zmian rozwoju tkanki tłuszczowej u dorastającego dziecka. Oceniając stopnie nadwagi i otyłości u dzieci, należy brać pod uwagę nie tylko wagę i wzrost. Dodatkowo należy uwzględnić dotychczasowy przebieg dorastania, okres dojrzewania oraz płeć i wynikającą z niej różnicę w budowie i dystrybucji tkanki tłuszczowej. Warto posługiwać się układami odniesienia, które uwzględniają wiek kalendarzowy dziecka oraz powyższe elementy. W Polsce do tego celu służą tablice centylowe BMI, odrębne dla każdej płci.
OTYŁOŚĆ BRZUSZNA I POŚLADKOWO-UDOWA
Poza ilością tkanki tłuszczowej w organizmie, ważny jest również sposób jej dystrybucji, czyli rozmieszczenia w określonych partiach ciała. Zwrócono uwagę, że rozwój chorób cywilizacyjnych przebiegających z otyłością, związany jest w znacznej mierze z otyłością brzuszną ‒ androidalną, nazywaną przez niektórych otyłością typu jabłko. Innym rodzajem dystrybucji tkanki tłuszczowej jest typ gynoidalny ‒ pośladkowo-udowy rozkład tłuszczu, często nazywany rozkładem typu gruszka. Jest on często spotykany u kobiet. Nie jest on jednak związany w tak znacznym stopniu z rozwojem chorób współtowarzyszących otyłości, jak otyłość typu androidalnego. O otyłości brzusznej mówimy, gdy obwód talii, niezależnie od wzrostu czy obwodu bioder, wynosi powyżej 80 cm u kobiet i powyżej 94 cm u mężczyzn.
Innym wskaźnikiem służącym do oceny nadwagi i otyłości jest wskaźnik WHR (waist to hip ratio). Określa on stosunek obwodu bioder i obwodu pasa. Jest wskaźnikiem rozmieszczenia tkanki tłuszczowej i wyznacznikiem określającym typ otyłości. Otyłość brzuszną można rozpoznać, gdy WHR jest większy niż 0,8 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
OTYŁOŚĆ ‒ EPIDEMIA XXI WIEKU
Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia otyłość osiągnęła w Europie skalę epidemii. W ciągu dwudziestu lat częstość występowania otyłości potroiła się, a problem ten będzie narastał.
Szacuje się, że liczba ludzi z nadwagą i otyłością na świecie przekracza 2,1 miliarda. W Polsce otyłość stwierdzono u ponad 20% kobiet i mężczyzn między 20. a 74. rokiem życia. Otyłość jest także coraz częstszym problemem u dzieci. W Polsce średnio co druga osoba ma nadwagę, a odsetek otyłych dzieci jest największy wśród krajów europejskich, stanowiąc najpowszechniejszy problem zdrowotny wieku dziecięcego. Taki globalny charakter otyłości pozwala określić ją mianem choroby cywilizacyjnej.
OTYŁOŚĆ ‒ DLACZEGO TYJEMY?
Uważa się, że za rozwój otyłości odpowiedzialnych jest kilka grup czynników. Główną grupą są tak zwane czynniki środowiskowe. Ich udział w rozwoju otyłości szacowany jest na około 70%. Należą do nich: zła dieta i złe nawyki żywieniowe, mała aktywność fizyczna, stres i zaburzenia emocjonalne, a także czynniki kulturowe i tradycje rodzinne.
Otyłość, a złe nawyki żywieniowe
W ostatnich dziesięcioleciach nawyki żywieniowe uległy znacznym zmianom. Żywność stała się tańsza i bardziej dostępna, niż miało to miejsce w połowie XX wieku. Średnie dzienne zapotrzebowanie kaloryczne nie skutkujące wzrostem masy ciała u osób prowadzących umiarkowanie aktywny tryb życia wynosi dla kobiet około 2000 kcal, a dla mężczyzn około 2500 kcal. Przyswajanie większej ilości kilokalorii skutkuje brakiem możliwości ich metabolizowania, a to prowadzi do wzrostu masy ciała, nadwagi, a w konsekwencji otyłości.
Łatwiejsza dostępność do żywności, zwłaszcza tej małowartościowej, pozbawionej substancji odżywczych, stała się jedną z głównych przyczyn rozwoju otyłości w społeczeństwie.
Współczesna dieta oparta jest często na produktach ubogoresztkowych, bogatych w tłuszcze, cukry oraz sól. Społeczeństwo zapomina o ważnej roli ryb, owoców, warzyw i produktów zbożowych. Złe nawyki żywieniowe kształtowane są już od najmłodszych lat. Szacuje się, że zaledwie 30% chłopców i 37% dziewcząt w wieku 13-15 lat spożywa owoce i warzywa każdego dnia. Z tego względu tak ważnym elementem jest edukacja społeczna nastawiona na odpowiednią dietę oraz promowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Otyłość, a aktywność fizyczna
Brak aktywności fizycznej jest kolejnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju otyłości. Dla zachowania kondycji i prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędny jest regularny wysiłek fizyczny, a niestety większość z nas o tym zapomina.
Otyłość, a czynniki genetyczne
Kolejną grupą czynników odpowiedzialnych za rozwój otyłoci są czynniki genetyczne. Ich udział w rozwoju otyłości szacuje się na około 30%. Badania naukowe dowodzą, że geny otyłości znajdują się na wszystkich chromosomach za wyjątkiem chromosomu Y. Liczba genów, markerów genetycznych i regionów chromosomalnych związanych z otyłością wynosi u ludzi około 600.
Należy również wspomnieć o innych przyczynach otyłości związanych z przyjmowaniem określonych grup leków. Leki mogące powodować wzrost masy ciała to m.in.: insulina i doustne leki przeciwcukrzycowe, glikokortykosterydy, leki przeciwdepresyjne, neuroleptyki, a także niektóre leki hipotensyjne.
POWAŻNE SKUTKI OTYŁOŚCI
Jak widać otyłość i nadwaga to nie tylko zaniedbywanie siebie, lecz często także objaw choroby lub jej terapii. Niestety, o tym społeczeństwo wydaje się zapominać, marginalizując ludzi otyłych.
Otyłość często towarzyszy takim chorobom, jak cukrzyca typu 2 czy zaburzenia hormonalne, do których należą niedoczynność przysadki, niedoczynność tarczycy, zespół Cushinga, zespół policystycznych jajników (PCO) i idące za tym zaburzenia płodności, a także zespoły genetyczne (zespół Turnera, zespół Pradera-Williego, osteodystrofia Albrighta).
Innymi chorobami, które mogą współwystępować z otyłością i nieraz są również jej konsekwencją, są nadciśnienie tętnicze i choroba niedokrwienna serca, która nieleczona doprowadza do wystąpienia zawału serca; obturacyjny bezdech senny; choroba zwyrodnieniowa stawów, w której pod wpływem zbyt dużej masy ciała dochodzi do przeciążenia stawów i ich nieodwracalnych zmian degeneracyjnych; żylna choroba zakrzepowo-zatorowa objawiająca się najczęściej rozwojem żylaków kończyn dolnych; zaburzenia miesiączkowania i hirsutyzm u kobiet oraz ginekomastia i zaburzenia libido u mężczyzn. Nie sposób również nie wspomnieć o nowotworach, w których patogenezie otyłoć odgrywa istotną rolę. Należą do nich między innymi nowotwory jelita grubego, pęcherzyka żółciowego oraz nowotwory hormonozależne (piersi i endometrium u kobiet oraz gruczołu krokowego u mężczyzn).
Te zależności również pozwalają stwierdzić, że nadwaga i otyłość są bez wątpienia chorobami cywilizacyjnymi stanowiącymi coraz poważniejsze zagrożenie dla współczesnego społeczeństwa.
PROFILAKTYKA OTYŁOŚCI
Znając powagę zagrożeń i konsekwencji, jakie niesie za sobą otyłość, ważne jest, aby prowadzić odpowiednią profilaktykę przeciwdziałającą jej rozwojowi.
Podstawą takiego postępowania jest prawidłowa dieta oparta o produkty pełnowartościowe i niskoprzetworzone. Nie powinno w niej zabraknąć owoców i warzyw. Tłuste mięsa powinny zostać zastąpione drobiem oraz rybami, a tłuszcze zwierzęce tłuszczami roślinnymi. Nie powinno też zabraknąć produktów zbożowych bogatych w wartości odżywcze oraz błonnik. Oprócz zmiany składu posiłków, należy również zwrócić uwagę na ich regularność oraz unikanie podjadania między nimi, a także na ważną rolę śniadania jako pierwszego posiłku w ciągu dnia. Należy też unikać jedzenia późno wieczorem lub w nocy.
Ważnym krokiem do przeciwdziałania otyłości jest codzienna aktywność fizyczna. Może to być jazda na rowerze, pływanie, jogging czy nawet szybki marsz. Wystarczy 30 minut dziennie, lecz istotne jest, aby taka forma aktywnego wypoczynku była regularna. Jeden ‒ dwa razy w tygodniu to stanowczo za mało. Każdego dnia należy znaleźć czas na odrobinę ruchu.
LECZENIE OTYŁOŚCI
U osób, u których doszło do rozwoju otyłości, konieczne jest podjęcie leczenia. Leczenie podzielić można na postępowanie niefarmakologiczne, farmakologiczne oraz operacyjne.
Leczenie otyłości rozpoczynamy od metod niefarmakologicznych, których podstawą, podobnie jak w profilaktyce, jest dieta. Musi ona jednak spełniać pewne dodatkowe kryteria. Średnie dobowe zapotrzebowanie energetyczne wynosi 25 kcal/kg/dobę. W przypadku leczenia dostarczanie energii powinno być mniejsze o około 500-600 kcal od normalnego dziennego zapotrzebowania. Oszacowano, że dzienny deficyt 600 kcal skutkuje zmniejszeniem masy ciała o około 0,5 kg w ciągu tygodnia. Tygodniowy ubytek masy ciała nie powinien przekraczać kilograma. Zbyt intensywne odchudzanie może skutkować rozwojem powikłań hormonalnych i metabolicznych. Z tego względu najlepszym rozwiązaniem jest specjalistyczna konsultacja dietetyczna.
Kolejnym ważnym elementem jest aktywność fizyczna. Chorzy leczeni z powodu otyłości powinni wykonywać ćwiczenia trwające 30-60 minut dziennie. Wysiłek fizyczny powinien być jednak dostosowany do etapu leczenia, wydolności fizycznej pacjenta oraz chorób współistniejących. Wysiłek fizyczny zwiększa zużycie energii, termogenezę poposiłkową oraz zapobiega zjawisku odbicia (efektowi jo-jo, czyli ponownemu zwiększeniu masy ciała po zaprzestaniu stosowania diety). Nie wolno zapominać jednak, że sam wysiłek fizyczny, niepoparty dietą może nie wystarczyć.
Innym elementem niefarmakologicznego leczenia otyłości jest często bagatelizowana psychoterapia. Bywa ona pomocna w modyfikacji nawyków żywieniowych i zmianie zachowań. Uczy samoobserwacji, a także technik procesu jedzenia, wzmacniając zachowania pomagające zmniejszyć i utrzymać odpowiednią masę ciała. Ma ona także na celu pomoc pacjentom i ich wspieranie w walce z otyłością.
Leczenie farmakologiczne otyłości
Kolejny etap leczenia otyłoci to leczenie farmakologiczne, które stosuje się w przypadku nadwagi z BMI >27 kg/m2 i współistniejącą chorobą związaną z otyłością oraz we wszystkich przypadkach otyłości. Jego skuteczność ocenia się po trzech miesiącach. Zmniejszenie masy ciała o minimum 5% u chorych bez współwystępującej cukrzycy i o minimum 3% u cukrzyków, jest kryterium, które decyduje o skuteczności terapii. Lekiem stosowanym w Polsce do leczenia otyłości jest Orlistat. Hamuje on trawienie i wchłanianie tłuszczów w przewodzie pokarmowym.
Leczenie operacyjne otyłości
Trzecim etapem leczenia otyłości jest leczenie operacyjne. Wykorzystuje się tu różne bariatryczne techniki operacyjne, mające na celu zmniejszenie objętości żołądka, co uniemożliwia przyjmowanie jednorazowo dużych ilości pokarmu. Do leczenia operacyjnego kwalifikuje się chorych z otyłością III stopnia (BMI >40 kg/m2) oraz z otyłością II stopnia (BMI 35,040,0 kg/m2) i współtowarzyszącą chorobą związaną z otyłością. Dodatkowym kryterium jest wiek. Operacji poddani mogą być chorzy w wieku między 18. a 60. rokiem życia.
Otyłość to choroba przewlekła, przebiegająca bardzo podstępnie. Doprowadza do powstania istotnych dla zdrowia powikłań. Pogarsza jako życia, z czasem utrudniając prawidłowe funkcjonowanie. Należy o tym pamiętać i dołożyć wszelkich starań, by uniknąć zachorowania. Konsekwentnie stosując kilka zasad, możemy to osiągnąć!
Wykres BMI służący do oceny stopnia odżywienia organizmu. Pozwala przyporządkować pacjenta do określonej grupy wagowej.
Jakub Żółciński
lekarz medycyny, pracownik Szpitala Klinicznego im. prof. W. Orłowskiego oraz Wojskowego Instytutu Medycyny Lotniczej, absolwent Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i studiów podyplomowych w zakresie medycyny estetycznej na WUM, specjalizuje się w medycynie rodzinnej, członek POLME