Termogeniki przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu, pomagając w szybszym osiąganiu wymarzonej wagi. Zamiast stosować suplementy, warto włączyć do diety naturalne produkty o działaniu przyspieszającym redukcję tkanki tłuszczowej.
Tekst: Sylwia Zagórska
Co można zrobić, aby zintensyfikować spalanie tkanki tłuszczowej? Oczywiście, systematyczny wysiłek fizyczny to podstawa. Jednak uwaga - to, że ćwiczymy, nie powinno oznaczać, że możemy jeść więcej. Warto przeanalizować, co pojawia się na talerzu i wybierać produkty, które w naturalny sposób pomagają oczyścić organizm, podkręcić metabolizm i spalić tłuszcz w przerwach między treningami.
Herbata
O korzystnym wpływie na odchudzanie zielonego naparu słyszał chyba każdy. Okazuje się, że zawarte w niej substancje aktywne – epigalokatechiny – mogą hamować apetyt, przyspieszać metabolizm, zwiększać termogenezę, hamować odkładanie tkanki tłuszczowej, a jednocześnie nasilać spalanie tej, którą organizm już posiada. Całkiem niedawno naukowcy odkryli również, że zielona herbata hamuje nieco wchłanianie tłuszczu z pożywienia w przewodzie pokarmowym!
Ryby
Mięso ryb pobudza metabolizm dzięki obfitości nienasyconych tłuszczów zawierających kwasy omega 3. Związek ten zmniejsza tendencję do tycia, nasila uczucie sytości i reguluje wydzielanie insuliny. Na talerzu powinna się pojawić ryba duszona, pieczona lub grillowana, ponieważ smażenie pozbawia ją cennych właściwości. Warte polecenia jest też sushi z surową rybą lub wędzoną na zimno.
Czerwone wino
Zawiera w sobie silny przeciwutleniacz – resweratrol, który zwiększa wykorzystanie przez organizm tlenu oraz energii zgromadzonej jako tłuszcz. Wino może więc sprzyjać szczupłej sylwetce, jednak pod warunkiem, że nie przekroczysz dziennej dawki dwóch kieliszków i wybierzesz wytrawne lub półwytrawne. Najlepiej pić je wieczorem, gdy organizm najlepiej przetwarza alkohol.
Jogurt naturalny
Nabiał jest najlepszym źródłem wapnia w diecie. Ten sam pierwiastek sprawi, że odchudzając się spalisz więcej tłuszczu. Niskokaloryczna dieta o zawartości 1000-1400 mg wapnia pozwala stracić 22% więcej kilogramów i o 61% więcej tkanki tłuszczowej niż w diecie ubogiej w nabiał. Aby dostarczyć w sobie tę porcję wapnia wystarczy zjadać codziennie 3-4 szklanki jogurtu lub innych fermentowanych napojów mlecznych.
Ananas
Ananasy zawierają unikalny zestaw enzymów i kwasów owocowych, które przyspieszają spalanie tłuszczu. Najważniejsza jest bromelina – enzym, który przyspiesza procesy trawienne i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w tkance podskórnej, pomaga strawić białko oraz oczyszcza przewód pokarmowy. Jej działanie wspomagają inne składniki ananasa, przede wszystkim witamina C, która także rozpuszcza tłuszcz i zwalcza wolne rodniki. Witaminy z grupy B poprawiają wydolność organizmu, zaś potas usuwa z tkanek nadmiar wody i kwas moczowy.
Siemię lniane
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej, wychwalane są pod niebiosa m.in. za zawartość kwasów tłuszczowych i błonnika, które dają poczucie sytości. Zamień je na swojskie siemię lniane, a osiągniesz podobne efekty, wydając znacznie mniej pieniędzy. Miel siemię tuż przed jedzeniem i dodawaj np. do porannej owsianki czy shake’a, a poczujesz sytość i wesprzesz umysł (kwasami tłuszczowymi).
Papryka chili
Chili, podobnie jak imbir, kurkuma, pieprz cayene i cynamon, jest naturalnym termogenikiem. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, to pomyśl, że tłuszcz nie lubi ich jeszcze bardziej. Zawarta w papryczkach chili kapsaicyna, która nadaje im ten smak, stymuluje wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza metabolizm, ułatwiając spalanie zmagazynowanej w ciele tkanki tłuszczowej. W pakiecie otrzymasz dodatkowo wzmocnienie systemu immunologicznego, pobudzenie układu krążenia i całą furę przeciwutleniaczy, a na deser zastrzyk endorfin.glukozy we krwi i przyspiesza spalanie tłuszczu.
Grejpfrut
Cytrusy są uważane za najbardziej dietetyczne owoce, bo mają mało cukrów, za to wiele kwasów obniżających indeks glikemiczny posiłków. Mają dużo witaminy C, która nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale zasłynęła też jako pogromca w spalaniu nagromadzonego tluszczu. Prawdziwym rekordzistą jest grejpfrut. Zjedzenie połówki owocu przed każdym posiłkiem (lub wypicie szklanki soku) przyspiesza spalanie tłuszczu i podwaja ilość zrzuconych kilogramów. Ten zawierający niewiele fruktozy owoc pomaga regulować poziom glukozy we krwi i przyspiesza spalanie tłuszczu.
=================
Szczupło, coraz szczuplej
Proste triki, które pomogą ci spalić więcej kalorii to:
• Zimne prysznice – Badania pokazują, że niska temperatura aktywuje brązową tkankę tłuszczową, która odpowiada za termoregulację organizmu i spalanie zwykłego tłuszczu;
• Uważne jedzenie – Wyłącz telewizor, siądź do stołu i skup się na jedzeniu. Zewnętrzne bodźce nie będą cię rozpraszać i bez zakłóceń odbierzesz sygnał hormonów, że zjadłaś tyle, ile trzeba;
• Regularny sen – to klucz do szczupłej sylwetki, kluczowy sojusznik. Wesprze cię najmocniej, gdy będziesz spać wystarczająco długo, ale też i o stałych porach, wyznaczonych przez twój zegar biologiczny.