fbpx

Akkermansia muciniphila MucT – nadzieja na długowieczność

Choroby cywilizacyjne, zdrowe starzenie się i długowieczność są dziś celem badań naukowych na całym świecie. Ostatnie wyniki pokazują, że do walki o nasze zdrowie i przedłużenie młodości skutecznie wkraczają postbiotyki (czyli następcy probiotyków), do których należy pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT.

 

Starzenie się to naturalny proces biologiczny, który może mieć różny przebieg i wywoływać przeróżne skutki – zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Zdrowe starzenie się, umożliwiające prawidłowe funkcjonowanie stosowne do wieku, zależy od czynników genetycznych, środowiskowych i stylu życia. Na ten ostatni mamy największy wpływ, istnieją bowiem sprawdzone metody dbania o zdrowie i spowalniania procesów starzenia, takich jak regularna aktywność fizyczna, zdrowa dieta czy ochrona przed słońcem, a kluczową rolę odgrywa tu mikrobiom jelitowy. Najnowsze badania pokazują, że jednym z markerów długowieczności są bakterie należące do gatunku Akkermansia muciniphila.

 

Mikrobiom – drugi mózg człowieka

Mikrobiota jelitowa, określana często jako samodzielny organ, odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie człowieka. Wpływa bowiem na liczne procesy fizjologiczne – od trawienia, metabolizmu i funkcji odpornościowych, po zdrowie psychiczne i kondycję skóry. Zależności te opisuje się jako osie: jelito-mózg, jelito-skóra, jelito-nerki itd. Badania nad mikrobiotą są obecnie jednym z najgorętszych tematów w nauce. Udowodniły one jego istotną rolę dla zdrowia oraz to, że skład mikrobiomu zmienia się z wiekiem, co oddziałuje na postęp chorób związanych ze starzeniem się organizmu.

Mikrobiota to nie tyle zbiór mikroorganizmów, ile cały ekosystem wzajemnie oddziałujących na siebie bakterii, wirusów, grzybów czy archeonów – beztlenowych jednokomórkowców. Jeśli jeden z tych elementów zostaje zaburzony, cierpi cały systemwyjaśnia dr n. med. Igor Łoniewski, współtwórca i prezes firmy SANPROBI. – Około 2000 gatunków bakterii zasiedlających mikrobiom jelitowy człowieka odpowiada za trawienie, rozwój układu odpornościowego i syntezę substancji biologicznie czynnych. Produkty przemiany materii bakterii – takie jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), kwasy żółciowe i neuroprzekaźniki – wpływają na procesy zapalne, metabolizm i funkcje poznawcze. Jego zaburzenia są powiązane m.in. z zespołem metabolicznym, chorobami zapalnymi jelit czy schorzeniami sercowo-naczyniowymi.

Wraz z wiekiem mikrobiota jelitowa ulega znaczącym zmianom, co jest skutkiem zarówno procesów wewnętrznych (np. zapalenia, dysfunkcje mitochondrialne), jak i zewnętrznych (np. dieta, leki, brak aktywności fizycznej czy nawet samotność). Zauważono, że osoby z bogatszym życiem społecznym mają bardziej zróżnicowaną mikrobiotę. Izolacja społeczna i funkcjonowanie w placówkach opiekuńczych obniżają tę różnorodność.

 

Bakterie Akkermansia na zdrowe starzenie

Według dr. Igora Łoniewskiego, wyodrębnia się trzy grupy taksonomiczne bakterii wpływających na sposób starzenia się organizmu:

  • Grupa 1 to korzystne bakterie, których liczebność zmniejsza się wraz z wiekiem (np. Faecalibacterium, Coprococcus, Roseburia).
  • Grupa 2 to patobionty, których liczebność zwiększa się w przypadku niezdrowego starzenia (np. Eggerthella, Clostridium, Bilophila).
  • Grupa 3 to bakterie wspierające zdrowe starzenie, których liczebność wzrasta z wiekiem u ludzi zdrowych, ale zmniejsza się w przypadku chorych (np. Akkermansia, Odoribacter).

U osób starszych, które zachowują zdrowie, obserwuje się albo utrzymanie „młodzieńczego” mikrobiomu, albo pojawienie się alternatywnych bakterii ochronnych z grupy trzeciej. W ostatnich latach szczególną uwagę naukowców zwracają bakterie z gatunku Akkermansia muciniphila wyizolowane w 2004 roku przez prof. Willema M. de Vosa w Laboratorium Mikrobiologii na Uniwersytecie Wageningen w Holandii. Odkryto bowiem, że odgrywają kluczową rolę dla naszego zdrowia. Badania kliniczne pokazały, że ich właściwa liczebność wspiera zdrowe starzenie się. Potwierdzono też ich skuteczność we wspomaganiu leczenia chorób metabolicznych, jak otyłość, cukrzyca typu 2 czy zaburzenia lipidowe.

 

postbiotyki akkermansia muciniphila 2598121835

 

Pateryzowana Akkermansia muciniphila MucT

Akkermansia muciniphila to Gram-ujemne, beztlenowe mikroorganizmy, które towarzyszą człowiekowi niemal przez całe życie, bo pojawiają się już w jelitach niemowląt. U dorosłego, zdrowego człowieka są jednym z dominujących mieszkańców jelit, stanowiąc 1-5% (średnio 3%) całej mikrobioty bakteryjnej. Jednak u osób z chorobami metabolicznymi i takimi zaburzeniami, jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby wątroby, otyłość czy stany zapalne osłabiające barierę jelitową, zawartość Akkermansii muciniphila znacznie maleje lub całkowicie zanika.

W 2016 roku, kiedy odkryto, że dzięki pasteryzacji szczep Akkermansia muciniphila MucT zwiększa swoją aktywność oraz może być zamknięty w kapsułce, pojawiła się szansa na jej bezpieczną suplementację. W 2021 roku pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT w postaci postbiotyku otrzymała status nowej żywności (Novel Food), nadany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT to tzw. postbiotyk, czyli nieożywiona forma bakterii, która wpływa korzystnie na zdrowie. Ma unikalną zdolność do redukcji endotoksemii (przenikania toksycznych związków chemicznych z jelit do krwiobiegu), wzmacniania bariery jelitowej i poprawy parametrów metabolicznych, co sprawia, że jest niezwykle obiecującym narzędziem w medycynie przeciwstarzeniowej. Dzięki białku Amuc_1100, bakteria ta zwiększa produkcję mucyny jelitowej, chroniąc barierę jelitową przed uszkodzeniami i zmniejszając reakcje zapalne, co w konsekwencji może przyczyniać się do osiągnięcia długowieczności. Stosowanie pasteryzowanej formy tego konkretnego szczepu, wyróżniającego się skutecznością i bezpieczeństwem, otwiera nowe perspektywy dla chorych w postępowaniu terapeutycznym chorób cywilizacyjnych.

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które – podane w odpowiedniej ilości – wpływają korzystnie na zdrowie gospodarza. Takie „żywe” suplementy muszą być kontrolowane pod kątem stabilności w okresie przydatności do spożycia, co przekłada się na ich efektywność. Stosowanie probiotyków zawierających żywe bakterie jest uznawane za bezpieczne dla większości osób, jednak istnieją grupy pacjentów, dla których taka suplementacja może wiązać się z potencjalnym ryzykiem zdrowotnym. Należą do nich osoby z obniżoną odpornością, a także pacjenci hospitalizowani na oddziałach intensywnej terapii. Dla nich oraz dla tych, którzy mogą mieć obawy dotyczące stosowania żywych kultur bakterii, pasteryzowane formy probiotyków – tzw. postbiotyki – stanowią bezpieczniejszą alternatywę. Ich stosowanie eliminuje ryzyko zakażeń, a same produkty są stabilne i łatwe w przechowywaniuinformuje prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Karolina Skonieczna-Żydecka.

Bakterie postbiotyczne, poddawane pasteryzacji, zachowują swoje właściwości biologiczne. Pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT wykazuje korzyści zdrowotne dzięki białkom i fragmentom ścian komórkowych, stymulując barierę jelitową i redukując endotoksemię. Obecnie jest jedynym postbiotykiem (czyli tzw. probiotykiem nowej generacji) o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym.

 

Akkermansia muciniphila – żywa a pasteryzowana

Chociaż w niektórych krajach dostępne są również żywe szczepy Akkermansia muciniphila, to jednak żywa forma nie została jeszcze zatwierdzona jako nowa żywność (Novel Food) w Unii Europejskiej, a jej bezpieczeństwo wciąż budzi dyskusje, szczególnie w przypadku osób z określonymi chorobami. W związku z tym pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT jest obecnie postrzegana jako najbezpieczniejszy wybór.

Największe atuty i przewaga pasteryzowanej Akkermansii muciniphila nad jej żywą formą to:

  • Bezpieczeństwo – pasteryzacja eliminuje ryzyko nadmiernego namnażania się bakterii.
  • Możliwość stosowania u osób z problemami zdrowotnymi, w tym cierpiących na otyłość, cukrzycę typu 2 czy zespół jelita wrażliwego (IBS).
  • Możliwość stosowania wysokich dawek.
  • Łatwiejszy transport i dystrybucja – postbiotyki „nie psują się”, nie wymagają więc tak rygorystycznych warunków przechowywania i transportu (jak probiotyki), dlatego znacznie lepiej nadają się do sprzedaży internetowej.
  • Większy wpływ na wiele kluczowych elementów zdrowia metabolicznego, m.in. zwiększenie wrażliwości na insulinę, zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi, zmniejszenie aktywności enzymu zaangażowanego w procesy zapalne i metabolizm glukozy, zmniejszenie aktywności markerów uszkodzenia wątroby, redukcję masy ciała oraz zawartości tłuszczu w organizmie i obwodu bioder.

Biorąc pod uwagę wyniki badań należy stwierdzić, że przyjmowanie pasteryzowanej Akkermansia muciniphila MucT wpływa korzystnie na metabolizm oraz oś mózgowo-jelitową, co bez wątpienia sprzyja zdrowemu starzeniu się – podsumowuje dr n. med. Igor Łoniewski. – Bardzo interesującym zjawiskiem może być wpływ tego postbiotyku na komórkową senescencję, która zachodzi, gdy komórki przestają się dzielić, ale nadal są aktywne metabolicznie. Komórki senescentne wydzielają SASP (senescence-associated secretory phenotype) – zestaw prozapalnych cytokin, chemokin, proteaz itp., które pogarszają stan tkanek i nasilają starzenie się. Ich akumulacja w skórze prowadzi do fotostarzenia, degradacji kolagenu i elastyny oraz osłabienia funkcji bariery naskórkowej. Pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT , dzięki wspieraniu funkcji bariery jelitowej, zmniejsza niepożądaną przepuszczalność jelit, uniemożliwiając przedostawanie się do krwi toksycznych metabolitów nasilających ogólnoustrojowe zapalenie oraz senescencję. Dzięki temu może ograniczać procesy związane ze starzeniem się skóry.

 

postiotyk akkermansia muciniphila wide 1

Warto zaznaczyć, że pasteryzowana bakteria Akkermansia muciniphila MucT stanowi składnik SANPROBI Premium. Postbiotyk ten jest wolny od laktozy, kazeiny, alergennych białek mleka, β-laktoglobuliny i glutenu. Nie zawiera barwników, substancji zapachowych, konserwantów ani składników modyfikowanych genetycznie. Jest też odpowiedni dla osób stosujących dietę wegańską.

www.akkermansia.pl

 

SANPROBI Karolina Skonieczna ZydeckaProf. Karolina Skonieczna-Żydecka

Prodziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu na Pomorskiem Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie oraz kierownik Zakładu Badań Biochemicznych. Uznana ekspertka w dziedzinie mikrobioty jelitowej i jej wpływu na zdrowie człowieka, zwłaszcza w kontekście osi mózgowo-jelitowej oraz zdrowia psychicznego. Jej interdyscyplinarne badania łączą mikrobiologię, biochemię oraz psychiatrię, co pozwala na kompleksowe podejście do zrozumienia roli mikrobioty w zaburzeniach zdrowotnych.

 

 

SANPROBI Igor LoniewskiDr n. med. Igor Łoniewski

Lekarz, pracownik naukowy Zakładu Badań Biochemicznych Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Autor licznych prac naukowych, podręczników, artykułów edukacyjnych i popularnonaukowych z zakresu farmakologii i leków pochodzenia naturalnego, mikrobioty i probiotyków. Współtwórca nowoczesnego laboratorium badającego kompleksowo mikrobiotę. Prezes firmy SANPROBI ze Szczecina – lidera na rynku probiotyków w Polsce.

 

[PROMOCJA]
Czy każdy probiotyk jest skuteczny? Dlaczego, kupując preparat probiotyczny, musimy zwrócić uwagę na jego skład? Co to znaczy, że działanie probiotyku jest szczepozależne? Kiedy warto je stosować i czy jest sens zażywać je w sposób ciągły? I co właściwie probiotyk robi w kosmetykach?
W najbliższych dekadach w Polsce możemy spodziewać się eksplozji długowieczności, a liczba polskich stulatków może wzrosnąć w ciągu zaledwie 20 lat nawet pięciokrotnie.
Dlaczego niektórzy w wieku 90 lat są sprawni fizycznie i intelektualnie? Z ostatnich badań naukowców wynika, że sprzyja temu odpowiedni gen. Występuje zarówno u ludzi, jak i u zwierząt.
Długowieczność z dnia na dzień wzbudza coraz większe zainteresowanie. Media bombardują nas reklamami najlepszych kremów anti-aging, suplementów diety czy zabiegów, które sprawią, że będziemy mieć ciała 20-latków. Czy istnieją klucze do długowieczności? I czego możemy nauczyć się od stulatków?
PARTNERZY SPAEDEN.PL I NAJLEPSZYCH SPA

Społeczność

reklama
NASZE WYDAWNICTWA

Perfect SPA Awards

Partnerzy Gali Perfect SPA

reklama
TOP OFERTY
© 2021 Spaeden All Rights Reserved.Design & Development by Conor