facebook

Zdrowe przepisy Ewy Olejniczak, szefowej kuchni w restauracji Soul Kitchen w Warszawie, uczennicy wyśmienitego szefa kuchni – Kurta Schellera.

Ewa Olejniczak Dorsz z 240lasagne warzywna  Magazyn Eden

Dorsz z lasagne warzywną

_____________________

Składniki: • 150 g dorsza • sól, pieprz • 80 g cukinii
• 30 g marchewki • 30 g selera • 40 g papryki • 20 ml oliwy
• 30 g parmezanu • 3 pomidorki cherry • 1 cytryna
Przygotowanie: Dorsza doprawić solą, pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C na 15-20 min. Cukinię cienko pokroić w plasterki. Marchew pokroić obieraczką do warzyw w cienkie plastry. Selera i paprykę również pokroić w cienkie plastry. Cukinię i paprykę zgrillować (kilka zostawić do dekoracji). Wszystkie warzywa ułożyć jeden na drugim i przesypać parmezanem. Włożyć do piekarnika razem z rybą. Następnie sparzyć skórkę papryki i zdjąć. Gotową rybę udekorować papryką i pomidorkami. Podawać z cząstkami cytryny.

Ewa Olejniczak Krewetki faszerowane grzybami Magazyn Eden

Krewetki faszerowane grzybami

_____________________
Składniki: • 23 krewetki surowe rozmiar 16/20 • 100 g kurek
• 20 g szalotki • 50 ml oliwy • 3 g natki pietruszki • 40 g rukoli
• 2 g orzeszków pinii • sól, pieprz • sok z cytryny
Przygotowanie: Krewetki rozbić na folii spożywczej za pomocą tłuczka do mięsa. Kurki z posiekaną szalotką podsmażyć na łyżeczce oliwy. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Farsz położyć na środek każdej krewetki i formować kuleczki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 130°C na 3 min. Z rukoli, pinii i pozostałej oliwy zrobić pesto: zmiksować razem z dodatkiem soli, pieprzu oraz odrobiny soku z cytryny.

Ewa Olejniczak Salatka z 240kaczka Magazyn Eden

Sałatka z kaczką

_____________________
Składniki: • 1 pierś z kaczki • 50 g mieszanych sałat • 30 g kopru włoskiego
• 2 truskawki • 1 pomarańcza • 1 łyżeczka miodu • 30 ml oliwy • 1/2 cytryny
• 5 g liści bazylii
Przygotowanie: Kaczkę położyć na zimnej patelni od strony skóry i rozgrzewać powoli, aby wytopić tłuszcz. Następnie obsmażyć z drugiej strony i jeżeli trzeba, wstawić jeszcze na 5 min. do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Sałatę umyć i ułożyć na talerzu. Koper włoski bardzo cienko pokroić i ugotować w soku z pomarańczy wraz z cząstkami pomarańczy. Miód, oliwę, sok z cytryny i bazylię zmiksować, tak przygotowanym dressingiem polać sałatę. Truskawki umyć i oczyścić, pokroić. Posypać nimi sałatę. Podawać razem z usmażoną kaczką.

Krewetki z sosem pomidorowym

Ewa Olejniczak Krewetki z 240sosem pomidorowym Magazyn Eden_____________________
Składniki: • 3 krewetki 16/20 • 30 ml oliwy • sól, pieprz • 20 g masła • 1 szalotka • 100 g pomidorów malinowych • 1 plasterek szynki dojrzewającej • 1 jajko przepiórcze • 1 ząbek czosnku
Przygotowanie: Krewetki oczyścić i podsmażyć na odrobinie oliwy z posiekanym czosnkiem i doprawić solą i pieprzem. W garnuszku podsmażyć na części masła szalotkę i następnie dodać pomidora bez skórki i nasion, pokrojonego w kosteczkę. Zaciągnąć pozostałym masłem. Z szynki zrobić chipsa: ułożyć na pergaminie i wstawić do gorącego piekarnika. Jajko gotować we wrzątku przez około 2 min, ostudzić i obrać. Wszystkie składniki ułożyć razem na talerzu.

 

Ewa Olejniczak Magazyn eden mistrz kuchni 01Ewa Olejniczak
szefowa kuchni w restauracji Soul Kitchen w Warszawie, w wieku 16 lat została uczennicą wyśmienitego szefa kuchni – Kurta Schellera w hotelu Sheraton w Warszawie. Na aukcji charytatywnej ,,Smaki dobra” sprzedała swoje danie za rekordową kwotę 50 tys. zł. Była prowadzącą i ekspertką kulinarną w programie ,,Sąsiad na widelcu” w TVP 1.

 

POLECAMY TEŻ: ZDROWIE Z TALERZA cz. 1