facebook

02 baner polska gora czyste

Diety dla zdrowia

Jej podstawą, wśród produktów spożywczych, są warzywa i owoce, ale równie ważna co odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta jest codzienna aktywność fizyczna - przekonywał podczas I Narodowego Kongresu Żywieniowego prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Woda to eliksir życia i najważniejszy składnik pokarmowy. Nie może jej zabraknąć, jeśli chcemy być zdrowi, szczupli, piękni, pełni energii... Oto dziesięć wskazówek dr Doroty Wydro, jak obchodzić się z wodą?
Podczas wakacyjnych wyjazdów jesteśmy narażeni na wiele pokus w postaci kalorycznych i niezdrowych potraw. Jak zatem ustrzec się błędów związanych z nieprawidłowym odżywaniem?
Jeżeli fontanny młodości naprawdę istnieją, powinny tryskać wodą – czystą i chłodną. Nie może jej nam zabraknąć, jeśli chcemy być zdrowi, szczupli, piękni, pełni energii... To prawdziwie życiodajny i najbardziej dostępny napój.
Skóra odzwierciedla stan zdrowia naszego organizmu. Jej kondycja zależy natomiast od właściwej diety. Niedobór witamin i minerałów w organizmie odbija się na jej wyglądzie, przyspiesza starzenie, powoduje jej wysuszanie lub przetłuszczanie.
Coraz więcej osób, w tym także lekarzy i dietetyków, zaczyna dostrzegać zależność pomiędzy tym co jemy, a powstawaniem przewlekłych dolegliwości i przedwczesnym starzeniem się. Może to być skutek błędów żywieniowych, ale często przyczyna tkwi w nieprawidłowych reakcjach naszego organizmu na pozornie niewinne pokarmy.
Napoje bezcukrowe, majonezy bez tłuszczu, dżemy ze słodzikiem, płatki fit… Tak naprawdę większość najpopularniejszych artykułów spożywczych możemy znaleźć w wersji „light”.
Kto wyobraża sobie, że wszystkie owoce dojrzewają w tym samym czasie co poziomki, nic nie wie o winogronach. Paracelsus
Nadwaga i otyłość zostały określone, jako najpoważniejsze choroby cywilizacyjne naszych czasów. Coraz częściej borykają się z nimi dzieci i młodzież.
Naukowcy dowiedli, że osoby, które często narzekają na nudę, mają większe skłonności do tycia.
To nie kolejny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, a na poprawę samopoczucia. Tak dietę alkaliczną zachwala jej twórca, dr Robert Young. W czasach, w których żywienie nie sprzyja korzystnemu dla nas odczynowi zasadowemu, trudno się z nim nie zgodzić.
Coraz chętniej korzystamy z internetowych metod na odchudzanie, zwłaszcza tych gwarantujących „natychmiastowe efekty”. Jak „googlować”, żeby zamiast schudnąć, nie rozchorować się.
Czy składniki diety, które uważane są powszechnie za zdrowe mogą szkodzić dzieciom? Czy wykluczenie alergii pokarmowej świadczy o tym, że dziecko może bezpiecznie spożywać dany produkt? W jaki sposób sprawdzić, które pokarmy mu służą, a które szkodzą?
Problemem naszych czasów jest nasilanie się występowania przewlekłych, nawracających dolegliwości, takich jak migrena i zespół jelita drażliwego (IBS). Liczba osób cierpiących na te niespecyficzne schorzenia wzrasta z roku na rok.
Jeśli chcesz się odchudzać, rób to z głową i zdrowo! Kilka porad dla osób na diecie.
Na każde nasze stwierdzenie, że chcemy schudnąć, natychmiast słyszymy: – A próbowałaś diety X? Chudnie się na niej 4 kg tygodniowo! Czas obalić mity!
Odchudzanie nie musi oznaczać pasma wielotygodniowych wyrzeczeń! Zagłuszając brak wiary we własne możliwości, uwalniamy potencjał motywacji. Stajemy się dobrymi ambasadorkami w departamencie ds. wagi
Przez lata szukałam metody odchudzania, która byłaby bliska współczesnemu człowiekowi, który ma mało czasu, a pod ręką masę złego jedzenia. Sprawdziliśmy sporo metod i produktów, ale najlepsze okazały się ALGI.
Sport, który łączy wszystkie kobiety Zachodniej Europy? Obsesja odchudzania! Przynajmniej czterdzieści procent z nich choć raz w życiu było na diecie, a cała reszta nigdy się do tego nie przyznała. A przecież można łatwiej, prościej i przyjemniej.
Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne potwierdzają bezpieczeństwo niskokalorycznych substancji słodzących i przedstawiają rekomendacje dotyczące ich stosowania