facebook

Kuchnia

Spieszmy się zjadać owoce, tak szybko odchodzą, czyli owoce sezonowe na lipiec. Koniecznie trzeba uwzględnić je w codziennym jadłospisie, bo mają wyjątkowo dużo cennych dla naszego zdrowia i urody składników.
Wodę można nie tylko pić, ale i jeść. To ważna informacja dla każdego, komu z trudem przychodzi picie kilku szklanek wody dziennie. Każdy składnik pożywienia zawiera jakąś ilość wody, którą możemy zaliczyć do naszego wodnego bilansu.
Kasza gryczana, jęczmienna, manna, jaglana, quinoa czy kuskus... Dzięki kaszy dostarczysz organizmowi cennych składników, zyskasz dobry humor, stracisz zbędne kilogramy i zapobiegniesz wielu chorobom. Ale warto wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo nie wszystkie nam służą.
Te pyszne czerwcowe owoce można jeść nie tylko same czy w postaci koktajlu. Świetnie nadają się do przeróżnych dań. Przedstawiamy zdrowe i smaczne przepisy truskawkowe na ciepłe dni.
W czerwcu na kilka tygodni na bazarach i w naszych domach pojawia się truskawka – doceniana głównie za walory smakowe. Tymczasem jest to też bomba mineralna i witaminowa, doskonały kosmetyk i afrodyzjak, a przy tym również pomocnik w odchudzaniu.
Zielony szczypiorek, chrupiąca rzodkiewka i listek œświeżej sałaty na kanapce to pierwsze oznaki wiosny w kuchni. Nie tylko nastrajają optymistycznie, ale właœściwie spożywane i przechowywane są korzystne dla zdrowia i urody.
Choć zasady zdrowego odżywiania w ogólnym zarysie pozostają niezmienne, co roku na scenie dietetycznej pojawiają się nowości. Nie polecam bezmyślnego podążania za modami, ale warto być na bieżąco i bacznie przyglądać się trendom kulinarnym i dietetycznym, choćby po to, żeby wychwycić z nich to co najlepsze dla naszego organizmu.
W starożytności drzewo oliwne było symbolem dobrobytu i pokoju, a sama oliwa służyła przede wszystkim do namaszczania i sztuk magicznych. I choć czasy się zmieniają, to moda na oliwę z oliwek trwa w najlepsze.
To nieprawda, że szybkie dania muszą być proste, niezdrowe i składać się z niewielu składników. Wręcz przeciwnie – możemy się bawić smakami i aromatami, korzystać z dobrodziejstwa przypraw. A przy tym wszystkim pamiętać o jednej zasadzie: zarówno przygotowanie posiłków, jak i ich konsumowanie musi nam sprawiać przyjemność.
Ten, kto potrafi docenić rozkosze podniebienia jest również smakoszem w miłości. A z kuchni do sypialni jest całkiem blisko.
Wierzę w afrodyzjaki i w to, że niektóre produkty i przyprawy mają działanie zwiększające nasze zachcianki seksualne.
„Przez żołądek do serca” – to znane od wieków powiedzenie ma szczególne znaczenie. Kino, teatr, spacer, a na zakończenie… romantyczna kolacja, bo cóż innego tak doskonale pobudzi nasze zmysły, jak nie przepyszne jedzenie i wspaniałe trunki?
Jeszcze niedawno wybór był niewielki: masło, margaryna, trzy oleje i smalec. Wiedza o nich też nieduża. Dziś tłuszczów, szczególnie roślinnych, jest bez liku. Warto wiedzieć, czym się kierować w ich wyborze, aby zadbać o zdrowie i urodę oraz wzbogacić swoją kuchnię.
Dziś nie trzeba już jechać w daleką podróż, żeby skosztować pachnących tropikalnym słońcem owoców. Dostępne są w każdym większym sklepie. Warto po nie sięgać, zwłaszcza kiedy kończy się sezon na owoce rodzime. Jednym z najbardziej wartościowych jest granat.
Pojęcie „sztuka kulinarna” nabiera dziś nowego znaczenia. Potrawy mają nie tylko zaspokoić głód, ale dostarczyć również przeżyć artystycznych. Przybywa mistrzów kuchni, którzy postanowili spojrzeć na jedzenie od innej strony i nadać mu dodatkowe funkcje.
Termogeniki przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu, pomagając w szybszym osiąganiu wymarzonej wagi. Zamiast stosować suplementy, warto włączyć do diety naturalne produkty o działaniu przyspieszającym redukcję tkanki tłuszczowej.
Slow food łączy przyjemnoœść jedzenia z odpowiedzialnoœścią, zrównoważonym rozwojem i harmonią z naturą ‒ twierdzi Carlo Petrini, założyciel i prezydent Slow Food Global. Skąd wzięła się popularnoœść slow foodu na œświecie i jak żyć i jeśœć w duchu slow?
Wszystkie prezentowane przez nas dania powinny być przygotowane z produktów najwyższej jakości, pozwalających poczuć pełnię ich smaku. Autorem przepisów jest Grzegorz Łapanowski, miłośnik i propagator idei jedzenia w duchu slow.
Alga o wdzięcznej nazwie chlorella. Modę na ten produkt przywiał wiatr z zachodu, ponieważ to żywieniowe cudeńko robi furorę wśród światowych gwiazd.
Mimo niepozornego wyglądu i niezbyt imponującego smaku trufle są najbardziej luksusowym, najdroższym i najbardziej pożądanym produktem spożywczym świata, serwowanym w najwykwintniejszych restauracjach.

polecane hotele spa poziome wszystkie SPA EDEN

 ban-300x600-023

polecane hotele MORZE

polecane hotele JEZIORA

polecane hotele CENTRUM

polecane hotele GORACH

Nasze magazyny i albumy

polecane KLINIKI DAY SPA

RZ interbad2018 Banner statisch 300x300px e

Zapisz się do newslettera

Perfect SPA Awards 2018

baner Perfect SPA Awards 2018

banery Perfect SPA Hiszpania 

banery Perfect SPA Czechy

Pobierz E-Book

 okl e book SPA Rodzinne

okladka e book UZDROWISKAe-book Restauracje okladka Semana SPAeden pl

 

01

Cytat tygodnia

SPAeden pl