facebook

Kasza gryczana, jęczmienna, manna, jaglana, quinoa czy kuskus... Dzięki kaszy dostarczysz organizmowi cennych składników, zyskasz dobry humor, stracisz zbędne kilogramy i zapobiegniesz wielu chorobom. Ale warto wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo nie wszystkie nam służą.

Kasze królowały na polskich stołach przez długie stulecia. Później zostały wyparte przez ziemniaki i makarony. Ostatnio, wraz z modą na zdrowe odżywianie, wraca też zainteresowanie tymi ziarenkami zdrowia. Dietetycy przekonują, że powinny na stałe znaleźć się w domowych jadłospisach.

Kasza gryczana, jęczmienna, manna, jaglana, quinoa czy kuskus... Dzięki kaszy dostarczysz organizmowi cennych składników, zyskasz dobry humor, stracisz zbędne kilogramy i zapobiegniesz wielu chorobom. Ale – choć stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów – trzeba wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo nie wszystkie nam służą.
Kasze są znakomitym źródłem węglowodanów złożonych, które powoli rozkładają się na glukozę potrzebną do pracy wszystkich komórek, nie powodując gwałtownych skoków insuliny. Są dość kaloryczne, ale pęczniejąc w żołądku sprawiają, że jesteśmy dłużej syci, co sprzyja utrzymaniu wagi. W kaszach prawie nie ma tłuszczu, a w niektórych jest dużo błonnika, który przyspiesza pracę jelit, regulując trawienie. Regularnie spożywanie kasz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Są też doskonałym źródłem witamin z grupy  B, wspomagając prace mózgu i serca. Niezawodne w walce ze stresem i depresją. Mają sporo żelaza chroniącego przed anemią oraz łatwoprzyswajalnego białka.

64-67-1

Kasza jęczmienna reguluje trawienie

Najbardziej popularna w polskiej kuchni. Witamina PP poprawia wygląd skóry i obniża poziom cholesterolu. Błonnik wspomaga przemianę materii, a ß-glukany poprawiają odporność całego organizmu.
W zależności od rozdrobnienia ziaren rozróżnia się: pęczak (czyli polerowane całe ziarno), kaszę perłową (rozdrobniony pęczak) o różnej grubości oraz kaszę łamaną (rozdrobniony, niepolerowany pęczak). Znakomita do mięs, zup, zwłaszcza krupniku, sosów i gołąbków. krupniku, sosów i gołąbków.

Kasza gryczana obniża ciśnienie
Uważana za najzdrowszą, powstaje z ziaren gryki. Nie zawiera glutenu i, w przeciwieństwie do innych kasz, nie zakwasza organizmu. Doskonała do regulacji przemiany materii i przy dolegliwościach układu krążenia. Regularnie spożywana podnosi odporność na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest dobra dla chorych na cukrzycę.
Prażona ma mniej wartości odżywczych.
Znakomita z sosami, mięsem i zsiadłym mlekiem.

Kasza jaglana dla alergików
Drobna, powstaje z prosa, ma wysoką zawartość białka. Ze wszystkich kasz zawiera najwięcej witamin z grupy B, które działają korzystnie na układ nerwowy oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzięki dużej ilości żelaza i krzemu zmniejsza podatność na przeziębienia i infekcje. Zawiera lecytynę usprawniającą pracę mózgu i pamięć oraz poprawiającą koncentrację.
Lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Doskonała do duszonych mięs i deserów z dodatkiem owoców.

64-67-2

Amarantus na anemię i dla kobiet w ciąży
Zawiera fosfor, wapń, potas i magnez. Pod względem zawartości żelaza (5-krotnie wyższej niż w szpinaku) nie ma sobie równych. Ale żelazo zawarte w kaszy jest gorzej przyswajalne niż pochodzące z mięsa. Wchłanialność poprawia witamina C z kiszonej kapusty, szpinaku czy brokułów. Wspomaga leczenie anemii, zalecany jest kobietom w ciąży. Łatwo przyswajalne białko doskonale nadaje się w diecie wegetariańskiej. Zawiera skwaleny opóźniające procesy starzenia i antyoksydanty przeciwdziałające nowotworom.

Quinoa z kwasami omega-3
Powstaje z komosy ryżowej, która zawiera więcej tłuszczu (m.in. z grupy omega-3) niż ziarna zbóż. Występuje w odmianie białej, czarnej, czerwonej oraz jako trójkolorowa mieszanka. Nie zawiera glutenu, ale ma dużo białka oraz limuzyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapna, żelaza, miedzi i fosforu. Doskonała w zupach, zapiekankach i z duszonymi warzywami.

Kuskus dodaje energii
To drobna kasza z ziaren twardej pszenicy durum. Ma barwę jasnożółtą lub ciemnożółtą w wersji razowej. Lekkostrawna, nie wymaga długiego gotowania – wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Jest bogata w węglowodany i białko, ale nie zawiera błonnika. Ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazany dla osób chorych na cukrzycę.
Znakomita na ciepło i zimno, jako dodatek do mięs i sałatek, do dań słonych i słodkich.

64-67-3

Kasza owsiana bogata w błonnik
Ze względu na mniejszą obróbkę technologiczną jest bogatsza w błonnik i składniki mineralne niż płatki owsiane. Jest doskonałym źródłem ßß-glukanu – rozpuszczalnego błonnika. Zawiera dużo białka o wysokiej wartości odżywczej, a także żelaza i magnezu. Świetna jest też dla osób ze słabą odpornością. Idealna do zup mlecznych, deserów oraz zagęszczania potraw, jako dodatek do kotletów, pulpetów i farszów.

Kasza kukurydziana dla niemowląt
Popularna na całym świecie. W krajach latynoamerykańskich przyrządza się z niej tortillę, w Rumunii jest znana pod postacią mamałygi, a we Włoszech spożywa się ją jako polentę. W Polsce prym wiodą kukurydziane kaszki dla niemowląt oraz produkty przeznaczone dla osób chorych na celiakię. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, a dostarcza luteinę.
Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i sosów.

Kasza manna źródło jodu
Drobniutka kasza pszenna o niewielkiej zawartości błonnika, witamin i minerałów. Wyróżnia się wysoką zawartością jodu. Lekkostrawna, doskonała dla dzieci i osób z problemami trawiennymi, schorzeniami nerek i dróg moczowych. Dla dzieci jest najlepszym źródłem glutenu, którego wprowadzenie do jadłospisu zaleca się między 5. a 6. miesiąca życia malucha.
Często wykorzystywana do zup mlecznych dla dzieci oraz jako składnik deserów i kremów.