facebook

Zamiast stosować suplementy spalające tłuszcz, warto włączyć do diety naturalne produkty o działaniu przyspieszającym redukcję tkanki tłuszczowej.

Należą do nich:

zielona herbata – zawarte w niej kofeina i katechiny (silny przeciwutleniacz) zużywają zapasy tłuszczu;

zielona kawa to kawa nie poddana procesowi palenia. Zawiera kofeinę i kwas chlorogenowy, które sprzyjają odchudzaniu;

chilli, podobnie jak imbir i cynamon, to naturalny termogenik, czyli substancja pobudzająca spalanie tłuszczu;

ananas – zawiera bromelinę – enzym, który przyspiesza procesy trawienne i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w tkance podskórnej;

ryby morskie są źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Obniżają one poziom leptyny, substancji potęgującej apetyty;

papryka – dzięki kapsacyinie, zmniejsza uczucie głodu i przyspiesza metabolizm;

zielone warzywa – są cennym źródłem błonnika, a także witamin i minerałów;

cykoria – jest źródłem substancji gorzkich, które inicjują wytwarzanie żółci regulującej odkładanie się tłuszczu w organizmie.