facebook

Dziś nie trzeba już jechać w daleką podróż, żeby skosztować pachnących tropikalnym słońcem owoców. Dostępne są w każdym większym sklepie. Warto po nie sięgać, zwłaszcza kiedy kończy się sezon na owoce rodzime. Jednym z najbardziej wartościowych jest granat.

Tekst: Sylwia Zagórska

Cudowne właściwości owoców granatu znane były już w starożytności. Granat czczono wówczas jako owoc wiecznej młodości i płodności, pozwalający zachować dobre samopoczucie i witalność przez długie lata. Już Hipokrates zalecał spożywanie soku z granatu przy bólach żołądka, a okrywę nasienną w postaci proszku przy dezynterii i w leczeniu ran.

Granat - owoc płodności

Lista cudownych właściwości owocu zdaje się nie mieć końca. Nic dziwnego, że nazywany jest rajskim owocem, a także eliksirem zdrowia, życia i urody. Jego składniki przeciwdziałają chorobom serca, wzmacniają naczynia krwionośne, odmładzają, poprawiają przepływ krwi, a nawet spowalniają postęp demencji, wywołanej chorobą Alzheimera.
Zawarte w granatach fitoestrogeny łagodzą objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i menopauzą u kobiet. Witaminy A, C, B i E, potas, selen, miedź, cynk, krzem sprawiają, że włosy stają się błyszczące, a skóra wygląda na zdrowszą. Świeży sok z granatu jest afrodyzjakiem, zwiększającym ochotę na bliskość fizyczną.
Zawarte w granacie substancje czynne pobudzają libido, redukują zaburzenia erekcji i podnoszą doznania erotyczne, a dodatkowo niwelują ryzyko chorób prostaty. W medycynie tybetańskiej były podstawowym składnikiem leku na potencję. Jeżeli chcesz zadbać o swojego mężczyznę, to podawaj mu codziennie owoc granatu! Na pewno będzie ci wdzięczny za to, że o niego dbasz, a wasze życie seksualne się poprawi.granat 2

Granat poprawia wygląd skóry

Jeżeli chcesz dbać o urodę, to sięgnij po granat w postaci owocu, gotowego soku (koniecznie niepasteryzowanego), a także szukaj go w kosmetykach. Zarówno spożywanie granatu, jak i jego stosowanie na skórę pod postacią maseczki czy w kremie,  korzystnie wpływają na stan skóry.
Największym skarbem granatów są łatwo przyswajalne polifenole należące do przeciwutleniaczy. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Spożywanie go hamuje uszkodzenia oksydacyjne komórek wywołane szkodliwą działalnością wolnych rodników i zapobiega oznakom starzenia, takim jak przebarwienia i  zmarszczki. Dzięki dużej zawartości żelaza, owoc ten pobudza prawidłowe dotlenianie komórek i wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek. Sok z granatu przedłuża żywotność fibroblastów, czyli komórek odpowiedzialnych za utrzymanie jędrnej i elastycznej skóry.
Ekstrakt z owoców granatu pełni także ważną rolę również w branży kosmetycznej, przede wszystkim ze względu na rewelacyjny wpływ tych owoców na kondycję cery. Granat poprawia jej ukrwienie i koloryt, działa bakteriostatycznie i ściągająco, przyczynia się do wzrostu elastyczności i jędrności skóry, a także aktywuje procesy jej regeneracji.
Włączając owoc do diety, sprawisz, że twoja skóra będzie się łatwiej regenerowała, a drobne skaleczenia i blizny szybciej się zagoją. Szczególnie często powinny po niego sięgać kobiety dojrzałe, gdyż pozwala zachować młody wygląd przez wiele lat. W sklepach z półproduktami kosmetycznymi można kupić ekstrakt z owocu granatu, który ma postać proszku nadającego się do przygotowania domowej maseczki.

Granat skutecznym lekiem przeciw anemii

Bogate w żelazo ziarenka granatu wspomagają produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu owoc znacznie poprawia zdrowie pacjentów z niedokrwistością. A spożywanie co najmniej połówki granatu dziennie pomaga kontrolować typowe objawy, takie jak zmęczenie, zawroty głowy i problemy z koncentracją.
Owoc ten zawiera również sporą ilość błonnika, która zmienia się w zależności od sposobu jedzenia granatu. Według zaleceń dietetyków, chcąc wspomóc skuteczne odchudzanie, należy spożywać ziarenka, a nie przygotowany z nich sok. Jedzenie świeżych owoców granatu zalecane jest też w przeziębieniach, jako środek przeciwgorączkowy.
Granat ma zbawienny wpływ nie tylko na ciało, lecz także na psychikę. Powinny sięgać po niego osoby zabiegane i zestresowane. Przyniesie ulgę pracoholikom. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Królowej Małgorzaty w Edynburgu wskazały, że regularne picie czerwonego soku pomaga obniżyć poziom stresu. Natomiast holenderscy uczeni stwierdzili, że granat zapobiega spadkowi zdolności intelektualnych, który zwykle towarzyszy procesowi starzenia się.

Granatowy sok
Granat ma bardzo grubą, twardą i niejadalną skórkę. Od wieków stosuje się okłady lecznicze z niej i napary. Sok z owoców natomiast uważany jest za jeden z najbardziej wartościowych spośród wszystkich soków naturalnych dostępnych na rynku. Ze względu na budowę owocu granatu, jego sporządzenie jest dość czasochłonne i wymaga wprawy. Przy zakupie gotowego produktu należy zwrócić uwagę na jego skład i pochodzenie.
Wartościowy sok to taki, który przygotowany jest w 100% ze świeżych owoców, a nie z zagęszczonych koncentratów. Tylko sok ze świeżych owoców tłoczonych na zimno zachowuje pożądane wartości odżywcze, wyrazisty, aromatyczny smak granatów i ich piękny, głęboki, rubinowy kolor.
Uwaga! Robiąc własny sok z granatu uważaj na ubrania. Barwi on bardzo mocno, a plamy które pozostawia są trudne do usunięcia.granat 3

 

Pestki z granatu

Owoce granatu są wykorzystywane do produkcji galaretek, dżemów i win. Pestki można jeść samodzielnie, ale doskonale sprawdza się w połączeniu z innymi owocami. Ziarenka granatu pasują zarówno do sałatek, jak i deserów. Trochę jogurtu, miodu, pestek z granatu i pyszne śniadanie gotowe.
Naleśniki z twarogiem posypane granatem będą nie tylko apetycznie wyglądać, ale też zupełnie inaczej smakować. Półmisek wędlin i serów z dodatkiem owocowych pestek będzie o wiele bardziej elegancki. Sałatka z granatu zazwyczaj składa się z kilku kropli soku z cytryny i jogurtu naturalnego. Do tego można dodać inne owoce i przygotować przepyszną sałatkę owocową. Granat doskonale sprawdza się w koktajlach – przed zmiksowaniem na gładką masę można go łączyć z mlekiem, jogurtami, sokami owocowymi czy całymi owocami. Oprócz sałatek czy deserów, nadaje się również do mięs. Słodkie nasionka znakomicie podkreślają ich smak.



 Jak kupować?

 Wybierając granaty, zwróć uwagę na ich wielkość oraz kolor. Najsłodsze i najlepsze ziarenka znajdziemy w owocach dojrzałych, miękkich, o ciemnej barwie oraz lśniącej i gładkiej skórze. Skóra twarda i wysuszona świadczy o tym, że owoc był zbyt długo przechowywany. Wtedy nie będzie już tak soczysty, a może też być w środku zepsuty. Aby dostać się do ziarenek, najlepiej nadkroić górną część zakończoną „koroną”, a potem powoli rozerwać na dwie połówki.