facebook

Argentyńczyk w polskiej kuchni, czyli jak połączyć dwa kontynenty,Martin Gimenez Castro Argentyńczyk, zwycięzca pierwszej polskiej edycji Top Chef, szef kuchni restauracji Salto w Warszawie.

 W polskiej kuchni najbardziej zachwycają mnie wszystkie konserwy, fermentacje i marynaty. Ogórki kiszone, kapusta, nawet mam kolegę, który produkuje w słoikach kiełbasę białą i wątrobiankę. To bogate smaki i rzeczy bardzo zdrowe, uwielbiam! Poza tym bardzo lubię polskie pieczywo. Najlepsze, jakie jadłem w życiu. Tęsknię jednak  tutaj za prostym, wyrazistym smakiem. W Argentynie można wejść do każdej, nawet przypadkowej, restauracji i wszystko jest super. Pizza – doskonała, ser świetnej jakości, mąka też. Tak samo makaron czy empanadas. Każdy składnik jest zawsze najwyższej jakości. W Polsce lepiej do pierwszej lepszej restauracji z ulicy nie wchodzić, bo można się rozczarować. Tęsknię też  za dobrym mięsem, domowym makaronem i za pizzą, która w Buenos Aires była najlepsza na świecie!
Próbuję łączyć tradycje argentyńskie i polskie na jednym talerzu. Na przykład makaron sorrentino, nieco podobny do ravioli, z farszem, przygotowałem z ricottą i mozzarellą, jak w Argentynie, ale do sosu dodałem perliczkę konfitowaną i świeże kurki. To, co sezonowe z Polski i to, co tradycyjne z Argentyny. Takie połączenia świetnie się sprawdzają i myślę, że idą mi dobrze.

6 NAJCIEKAWSZE ARGENTYŃSKIE DANIA (NIE LICZĄC WOŁOWINY ASADO!)

Kuchnia Argentynska HumitaHUMITA
Tradycyjna przekąska, podobno wywodząca się jeszcze z czasów przed Kolumbem. W Argentynie to masa kukurydziana wymieszana z mlekiem, kozim serem, cebulą i przyprawami. Zawija się ją w liście kukurydzy, a następnie gotuje w wodzie lub na parze.Kuchnia Argentynska LocroLOCRO
Danie narodowe serwowane 25 maja w celu uczczenia Rewolucji Majowej i odzyskania niepodległości. To gulasz z kukurydzy, dyni, flaków, chorizo, ziemniaków, a często także z innych gatunków mięsa i warzyw.Kuchnia Argentynska ProvoletaPROVOLETA
Grillowany ser z oregano i płatkami chilli. Wewnątrz roztopiony, z zewnątrz chrupiący, skropiony oliwą – po prostu pyszny!Kuchnia Argentynska ChoripanCHORIPAN
Często serwowany jako przystawka przed asado. Popularny też jako fast food w wielu barach. Obowiązkowo zamawia się go przed meczami piłkarskimi. W wersji podstawowej to grillowane chorizo w bagietce, ale warto też spróbować wersji z dodatkami np. Karmelizowaną cebulą, piklowanymi bakłażanami czy ostrymi papryczkami.Kuchnia argentynska Parillas

PARILLAS
 W Argentynie koniecznie warto skierować swoje kroki do parilla. To restauracje, które specjalizują się w grillowaniu mięsa. Można je znaleźć w każdej większej miejscowości, gdzie cieszą się popularnością zarówno wśród turystów, jak i wśród miejscowych.Kuchnia Argentynska pierogi

PIEROGI PO ARGENTYŃSKU
 W Argentynie pierogi też znają i kochają! Nieco inaczej je robią i nieco inaczej nadziewają, ale idea jest podobna. W miękkim, pszennym cieście zamyka się farsz mięsny, warzywny lub serowy. Empanadas – bo tak się nazywają te argentyńskie specjały – w odróżnieniu od naszych swojskich pierogów nie są gotowane, a smażone w głębokim oleju lub pieczone. Można je jeść na ciepło lub na zimno. Jest też wersja na słodko, znana jako pastelles – pierożki faszeruje się np. masą kajmakową.

PRZEPISY..

CHIMICHURRIKuchnia Argentynska Chimichuri

SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek pietruszki
  • pęczka kolendry
  • 1 łyżka oregano
  • 5 ząbków czosnku
  • czerwonej cebuli
  • 1 mała papryczka chilli
  • szklanki oliwy
  • 3 łyżki octu czerwonego winnego lub sok z limonki / cytryny
  • sól, pieprz

Zioła, czosnek, cebulę i chili posiekać drobno i wymieszać z oliwą. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Sos podawać do mięsa, można w nim też marynować mięso przed grillowaniem.

ALFAJORESKuchnia Argentynska Afajores


SKŁADNIKI:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 1/8 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki startej skórki cytryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 350 g dulce de leche
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Wymieszać mąką pszenną i mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce ubić miękkie masło, cukier i skórkę z cytryny, aż powstanie lekka i puszysta masa. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszać, aż połączy się z masą. Dodać mąki i mieszać dalej, ale nie za długo, tylko aż składniki się połączą. Ciasto zawinąć w kulkę, owinąć folią i schować do lodówki na 1-2 godziny. Na posypanym mąką blacie rozwałkowywać ciasto i wycinać ciastka np. szklanką. Piec na pergaminie przez 7-10 minut w temp. 180 st. C. Ciastka łączyć w pary z pomocą dulce de leche około 1 łyżeczka na 2 ciastka powinna wystarczyć. Ciastko z nadzieniem lekko spłaszczyć. Boki obtoczyć w wiórkach kokosowych.

LOCROKuchnia Argentynska Locro


SKŁADNIKI:

  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 300 g surowego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy:
  • 5 liści laurowych,
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 chilli, 2 cynamonu,
  • 2 kuminu, 2 papryki ostrej
  • 2 papryki wędzonej,
  • 2 ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku

Wieprzowinę doprawić papryką słodką i chilli, cynamonem, kuminem, solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażyć na maśle. Boczek i cebulę drobno posiekać lub zmielić,  paprykę ostrą i wędzoną. Przełożyć razem z wieprzowiną do garnka i wlać 1 l wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, kukurydzę i fasolę. Gotować razem około 30 minut. Dodać pomidory i gotować jeszcze kilka minut. Do zupy można też dodać dynię, bataty lub białą kukurydzę.

CHORIPANKuchnia Argentynska Choripan 2


SKŁADNIKI:

  • 1 kiełbaska wieprzowa lub drobiowa (najlepiej chorizo)
  • 1 bagietka
  • sos chimichurri

Kiełbaskę upiec na grillu. Chwilę przed końcem pieczenia przekroić ją wzdłuż na pół i jeszcze chwilę podpiec. Bagietkę także przekroić wzdłuż na pół i chwilę piec na grillu, aż pieczywo będzie chrupkie. Pieczywo posmarować sosem, ułożyć w środku bagietkę i gotowe!

CZYTAJ WIĘCEJ...

POSMAKUJ ŚWIATA! W ARGENTYNIE

SUSHI - ŚWIEŻA RYBA I OSTRY NÓŻ

W RYTMIE MILONGA - ARGENTYNAW RYTMIE MILONGA - ARGENTYNA

 

Nasze magazyny i albumy

 Hiszpania ban 300x600 03n4

 

 

 

 

Perfect SPA Awards 2018

Profitroom 300x300

NOVA GROUP BANNER 300 2018

Thalgo Baner Perfect SPA Awards 300x300

Panda Baner Perfect SPA Awards

polecane hotele spa poziome wszystkie SPA EDEN

polecane hotele GORACH

polecane hotele CENTRUM

polecane hotele JEZIORA

polecane hotele MORZE

polecane KLINIKI DAY SPA

 

Zapisz się do newslettera

Pobierz E-Book

 okl e book SPA Rodzinne

okladka e book UZDROWISKAe-book Restauracje okladka Semana SPAeden pl

 

01

Cytat tygodnia

SPAeden pl