facebook

Wierzę w afrodyzjaki i w to, że niektóre produkty i przyprawy mają działanie zwiększające nasze zachcianki seksualne.

Tekst: Robert Sowa

Trudno powiedzieć, co najbardziej działa na zmysły – same składniki, ich skład, wygląd, smak czy sposób podania? Śmiem twierdzić, że wszystko, także atmosfera składa się na efekt końcowy.

Co ciekawe, lista afrodyzjaków i potraw uznawanych za zmysłowe ciągle się powiększa. Odkrywamy nowe przyprawy, zioła, warzywa i owoce. Poznajemy coraz ciekawsze i smaczniejsze ryby. Niezmiennie od lat w zmysłowej roli sprawdzają się owoce morza. Świetne są: sałata, owoce, pierś z perliczki, suszone pomidory, sery, orzechy. Do tego koniecznie butelka dobrego włoskiego wina. Sam bardzo często wykorzystuję afrodyzjaki w swoich przepisach. 

Ulubione afrodyzjaki Roberta Sowy:
Awokado, truskawki, befsztyki (zwłaszcza krwiste lub tatarskie), cebula (szczególnie zupa cebulowa), czekolada, dziczyzna, grzyby (smardze, trufle), jajka (szczególnie przepiórcze), kawior, małże, miód, orzechy włoskie, ostrygi, pory, ryby (polecam sardynki), seler, sery (roquefort, sery kozie), suszone owoce (daktyle, figi, morele), szparagi. 
Przyprawy: chili, chrzan, cynamon, czosnek, cząber, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, pieprz, pieprz kajeński, wanilia, kapary, seler. Z ziół mogę polecić lubczyk ogrodowy, miłorząb, żeń-szeń. Wśród napojów najbardziej zmysłowo podziałają: czekolada, kakao, kawa, szampan, różne koktajle alkoholowe i mleczne, mleko kozie.

 

Przepisy z afrodyzjakami w roli głównej:

CZEKOLADA NA GORĄCO Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI
_____________________
Składniki: • 1 l mleka • 500 ml śmietany 36% • 500 g gorzkiej czekolady • 1 łyżeczka przypraw korzennych
Przygotowanie: mleko i śmietanę zagotować. Czekoladę pokroić na małe kawałki i stopniowo dodawać do mleka, cały czas mieszając. Dodać przyprawy korzenne i gotować kilka minut na małym ogniu. Gotowa do picia czekolada powinna być lekko zagęszczona i jedwabista.


MULE W BIAŁYM WINIE
_____________________
Składniki dla 4 osób: • 5 kg muli (omułków) • 100 g masła • 1 cebula • 8 ząbków czosnku • 2 czerwone papryki chili • 500 ml wytrawnego wina • 2 liście laurowe Prymat • sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat • 1 pęczek świeżego kopru
Przygotowanie: omułki dokładnie umyć, otwarte wyrzucić. Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać. Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki, a następnie drobno posiekać. W bardzo dużym garnku na maśle podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę i liść laurowy. Dodać wino, doprawić solą i pieprzem. Włożyć mule, przykryć pokrywką i ogrzewać 10 minut. Po upływie tego czasu większość skorupek powinna się otworzyć, jeśli nie, należy gotować je kolejne 2-3 minuty. Skorupki, które po tym czasie się nie otworzą należy wyrzucić. 
Tak przygotowane mule posypać świeżo posiekanym koperkiem. Podawać z bułką, którą podczas jedzenia zbieramy z talerza sos. 


TRUSKAWKI SMAŻONE Z POMARAŃCZAMI I ROZMARYNEM
_____________________
Składniki na 10 porcji: • 500 g świeżych truskawek • 300 g cukru • 2 pomarańcze • sok z 2 pomarańczy • 3 gałązki rozmarynu
Przygotowanie: pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować, rozmaryn drobno pokroić. Cukier skarmelizować delikatnie na patelni, aby uzyskał jasnobrązowy kolor. Dodać odszypułkowane, umyte i osuszone truskawki, sok z pomarańczy, rozmaryn i filetowane pomarańcze. Całość smażyć przez chwilę, a następnie przełożyć do naczyń.
Tak przygotowany deser można podawać z lodami waniliowymi.