facebook

Kolagen to najważniejsze białko strukturalne w organizmie człowieka. Nie tylko jest jednym z podstawowych budulców narządów, ale przede wszystkim zapewnia ich prawidłowe funkcjonowanie.

Tekst: Sylwia Zagórska

Kolagen stanowi mniej więcej 1 masy białek w naszym organizmie, ale najwięcej występuje go w skórze, z którą jest najbardziej kojarzony. Jest go aż 70% wśród wszystkich białek obecnych w naszym największym organie. Dlatego to właśnie kolagenowi zawdzięczamy zdrową, młodą i jędrną skórę. Spośród ponad 20 poznanych typów kolagenu występujących w różnych częściach ciała, najbardziej powszechny jest kolagen typu I – obecny w skórze, ścięgnach, kościach, rogówce, płucach i naczyniach krwionośnych. Kolagen wspomaga pracę wielu narządów takich jak mózg, serce, wątroba, nerki. Pomaga  również w prawidłowym funkcjonowaniu stawów, kości i mięśni.
Bardzo długo uważano, że kolagen spożywany w pokarmach jest nieprzyswajalny. Okazało się to nieprawdą, a badania wykazały przyswajalność na poziomie od 3 do 38% według wskaźnika NNU. Wśród potraw bogatych w kolagen znajdziemy m.in.: galaretki z nóżek wieprzowych i cielęcych, auszpik, galaretki owocowe,  ryby w galarecie, gotowane chrząstki i głowizny, golonki, podroby. Posiłki takie należy spożywać systematycznie (nie można najeść się ich na zapas) i do tego równocześnie dbać o odpowiednio wysoką obecność witaminy C.

KOLAGEN NA WAGĘ MŁODOŚCI
Niestety, z wiekiem produkcja kolagenu spada, włókna stają się coraz słabsze, nasza skóra coraz mniej elastyczna, niedobory mają też wpływ na wygląd i funkcjonowanie innych organów, jak włosy, paznokcie, stawy czy mięśnie. Po 25. roku życia procesy syntezy kolagenu stają się coraz wolniejsze i zaczyna go brakować  w organizmie człowieka. Tracimy aż 1,5% kolagenu rocznie, a pierwsze ubytki najbardziej widoczne są na skórze w postaci zmarszczek, przebarwień, niedostatecznie nawilżonej skóry. Włókna kolagenowe odpowiadają bowiem w największym stopniu za strukturę naszej skóry. Tworzą one matrycę, w którą wbudowane są inne składniki aktywne –  jak melanina, elastyna czy kwas hialuronowy. Gdy zaczyna go brakować, a do tego w procesie starzenia zmniejsza się też ilość elastyny i podskórnej tkanki tłuszczowej, a mięśnie twarzy stają się słabsze, pojawiają się zmarszczki grawitacyjne oraz zmienia się owal twarzy. Możemy jednak temu przeciwdziałać, a najlepszym sposobem w walce z utratą kolagenu jest uzupełnianie jego niedoborów oraz niwelowanie efektów jego ubytku.Moc Kolagenu twarz

WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Oczywiście możemy próbować uzupełnić jego poziom poprzez spożywanie odpowiednich potraw. Ale nie ukrywajmy – lista dań nie każdemu przypadnie do gustu. Kto chciałby na okrągło objadać się tłustą golonką, galaretką ze świńskich nóżek czy sproszkowanymi chrząstkami i płetwanu rekina. Zwłaszcza, że spożywanie ich nie przynosi spektakularnych efektów. No i co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? W sukurs przychodzą nam medycyna estetyczna, suplementacja diety oraz kosmetologia. Przy wyborze każdej z tych metod oraz produktów w jej obrębie trzeba wziąć pod uwagę cel, który chcemy osiągnąć, typ podawanego w ten sposób kolagenu oraz skuteczność samej metody.
Bez wątpienia najskuteczniejszą metodą na uzupełnienie niedoborów kolagenu w skórze są zabiegi medycyny estetycznej. Ale nie każdy chce się poddawać inwazyjnym procedurom. Nie mówiąc już o tym, że kolagen podany w ten sposób nie dociera do innych ważnych organów ciała. Do wyboru pozostają więc kremy i suplementy. Drugie miejsce w rankingu najlepszych metod skutecznego uzupełniania kolagenu w organizmie zajmują suplementy. Nie dość, że pomagają uzupełnić kolagenowe braki w skórze, to poprawiają również wygląd i kondycję włosów, paznokci, a także prawidłowe funkcjonowanie mięśni i stawów. Ważne jednak by zawarty w suplementach kolagen był naturalny (jak w kapsułkach Kolagenu Norweskiego), a nie przetworzony, bo wówczas traci swoje właściwości. Przyswajalność naturalnego kolagenu w suplementach diety może osiągać nawet 99% NNU. Dla poprawy i utrzymania właściwej kondycji skóry i całego organizmu specjaliści zalecają stosowanie naturalnych suplementów, zwłaszcza paniom po 25. roku życia. Wreszcie kremy – przy wyborze tych ostatnich trzeba zwracać uwagę na ich skład i rodzaj kolagenu, który zawierają. Większość produktów działa jedynie na powierzchni – cząsteczki zawartego w nim kolagenu są bowiem zbyt duże, by mogły przenikać w głąb skóry.


PLUSY I MINUSYMoc Kolagenu DNA

Kosmetyki:

  •   łatwe w stosowaniu, efekty widoczne, ale tylko na powierzchni skóry
  •   działanie ograniczone do skóry, kolagen nie dociera w głąb skóry

Medycyna estetyczna:

  •   przynosi najbardziej spektakularne efekty dla skóry
  •   drogie i inwazyjne zabiegi

Suplementacja diety:

  •   najwyższa przyswajalność, najlepiej oddziałuje na strukturę włosów i paznokci
  • wymaga stałego stosowania

Kolagenowe pożywienie:

  •   naturalne
  •   ograniczona ilość produktów, dieta nie nadająca się dla wszystkich

Moc kolagenu Schemat