facebook

Dlaczego jedni starzeją się wolniej, a drudzy szybciej? Wiele zależy od przewlekłych stanów zapalnych w naszym organizmie. Nasz ekspert wyjaśnia, co robić, by być długo młodym.

Grzegorz Herbinger

Nie ma nic bardziej pewnego na œświecie niż fakt, że musimy płacić podatki i to, że od momentu, w  którym się urodziliœśmy, będziemy się tylko starzeć. Niestety, w dobie rozwoju cywilizacyjnego, starzejemy się szybciej, chorując również na szereg chorób przewlekłych. Dlatego medycyna przeciwstarzeniowa zyskuje coraz bardziej na znaczeniu.

Przyspieszone starzenie i choroby przewlekłe są silnie ze sobą powiązane. Czynnikiem, który łączy procesy starzenia z chorobami przewlekłymi jest stan zapalny. Jest to jednak inny rodzaj stanu zapalnego niż ten, który znamy z własnego doœświadczenia po przebytej grypie.

Ten nowy rodzaj stanu zapalnego nie daje typowych objawów, jak ból, obrzęk i zaczerwienienie. Powoduje zespół objawów znanych pod nazwą „oœśrodkowego zmęczenia”. Cierpią na niego często młodzi ludzie działający na „automatycznym pilocie”, osoby bez wigoru lub tzw. odpornoœści psychicznej. Również osoby starsze wraz z upływem lat nieuchronnie doœświadczają tego stanu.

Ośœrodkowe zmęczenie jest tylko jedną z twarzy stanu zapalnego, który tląc się latami w naszym organizmie doprowadza do większoœści chorób przewlekłych i nasila procesy starzenia. Coraz więcej danych wskazuje, że takie choroby, jak otyłośœć, cukrzyca, choroba Alzheimera, depresja czy nowotwory, są œściœśle ze sobą powiązane wspólnym mechanizmem. Ten mechanizm to niskonatężeniowy stan zapalny.

Niestety, również starzenie ma podłoże silnie zapalne –‒ w literaturze angielskiej istnieje nawet powiedzenie inflammaging, czyli starzenie zapalne.

Dieta zachodnia okazała się czynnikiem silnie pobudzającym nowy rodzaj stanu zapalnego w naszym organizmie. Wysoki pobór kwasów tłuszczowych omega-6, tłuszczu nasyconego i cukrów prostych nasila stan zapalny, prowadząc do chorób przewlekłych i przyspieszonego starzenia. Nasz organizm ma jednak mechanizmy obronne, kontrolujące stan zapalny i wyłączające go o czasie. Tymi naturalnymi hamulcami stanu zapalnego są kwasy tłuszczowe omega-3.

Niestety, mało kto wie, że naturalne Ÿźródła kwasów tłuszczowych omega-3 są zanieczyszczone, a same oleje bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (olej lniany i rybi , czyli tran) ulegają utlenieniu/jełczeniu, tracąc swoją aktywnoœść.

Dlatego ważna jest suplementacja nową formą kwasów tłuszczowych omega-3 produkowanych w technologii beztlenowej i w postaci estrów.

W ten sposób hamujemy stan zapalny w naturalny sposób, przedłużając młodoœść i stroniąc od chorób przewlekłych.

 

HerbingerGrzegorz Herbinger

Farmaceuta kliniczny z wieloletnim doœświadczeniem na rynku brytyjskim, specjalizujący się w zagadnieniach suplementacji diety.