facebook

5 najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, 5 ulubionych hiszpańskich słodkości, 5 ziół stosowanych w iberyjskiej kuchni i 5 produktów, które mogą cię zaskoczyć, a nawet zniesmaczyć.

 5 NAJLEPSZYCH SZEFÓW KUCHNI W HISZPANII

FERRAN ADRIÁ

Hiszpanski pejzaz w garnku Ferran AdriaMistrz nad mistrzami! Szef kuchni restauracji El Bulli, wielokrotnie uznawanej za najlepszą na świecie. Mówi się o nim, że wynalazł kuchnię molekularną. Niestety, w 2011 roku Adria zamknął El Bulli i przekształcił w fundację zajmującą się badaniami kulinarnymi.


ALBERT ADRIÁ

Hiszpanski pejzaz w garnku Albert AdriaMłodszy brat Ferrana, który także pracował na sukces El Bulli. Zdobył tytuł najlepszego cukiernika na świecie (The World’s Best Pastry Chef) w 2015 roku. Dziś prowadzi kilka świetnych restauracji w Barcelonie, oczywiście wyróżnionych gwiazdkami Michelina.


 

MARTIN BERASATEGUI

 Martin Berasategui

 Szef kuchni i restaurator. Położona na obrzeżach San Sebastian restauracja jego imienia od 2001 roku cieszy się trzema gwiazdkami przewodnika Michelin. Inne jego restauracje także mogą pochwalić się gwiazdkami – nie ma w Hiszpanii restauratora, który miałby ich więcej!


 JOAN ROCA

Hiszpanski pejzaz w garnku Joan RocaSzef kuchni restauracji El Celler de Can Roca w Gironie, kolejnej słynnej i wartej trzech gwiazdek przewodnika Michelin. Prowadzi ją z braćmi: Jordim, cukiernikiem, i Josepem, sommelierem.


JUAN MARI ARZAK

Hiszpanski pejzaz w garnku Juan Mari ArzakJeden z najbardziej uznanych szefów kuchni na świecie, którego wychwala się za rewolucję w baskijskiej kuchni. Jego restauracja w San Sebastián cieszy się trzema gwiazdkami Michelina. Dziś pracuje ze swoją córką, którą wszystkiego nauczył i która ma po nim przejąć restaurację.


 5 SŁODKOŚCI, KTÓRYCH TRZEBA SPRÓBOWAĆ W HISZPANII

Churros z czekoladą
Ptysiowe ciastka smażone w głębokim oleju, obsypane cukrem. Najczęściej jada się je, maczając w gęstej, kremowej czekoladzie. Churrerie można znaleźć w każdym mieście, niektóre pracują od świtu, serwując churros Hiszpanom spieszącym się do pracy. Inne otwierają się tylko na kilka godzin. Churros najlepsze są bowiem świeże. W domu ciężko je przygotować, potrzebna jest specjalna maszynka, która odpowiednio wyciska ciasto.Hiszpanski pejzaz w garnku ChurrosTurrón
Bożonarodzeniowy specjał. Turrony występują w wielu odmianach, które różnią się smakiem i konsystencją. Bywają twarde, z orzechami lub migdałami, bądź miękkie, nieco przypominające w smaku marcepan, są też odmiany kruche, kojarzące się z chałwą. Zawsze bardzo słodkie. Trudno przygotować je w domu, najlepiej przywieźć z Hiszpanii spory zapas!Hiszpanski pejzaz w garnku TurronPolvorones
Jeszcze jeden świąteczny smakołyk. Polvorones to migdałowe ciasteczka z dodatkiem cynamonu i kardamonu, które przygotowuje się na smalcu. Dzięki temu są niezwykle kruche, a w ustach się wręcz rozpływają. Nie bez powodu nazywane są w Hiszpanii „sypkimi ciastkami”!Hiszpanski pejzaz w garnku PolvoronesMagdalenas
Jedna z legend głosi, że pewna Magdalena takimi ciasteczkami częstowała pielgrzymów udających się do grobu św. Jakuba w Santiago de Compostela. Z czasem utraciły kształt muszli i dziś najczęściej przygotowuje się jako babeczki, ale smak pozostał bez zmian. Są lekkie, kruche i Hiszpanie często się nimi zajadają na śniadanie.Hiszpanski pejzaz w garnku MagdalenasEnsaimadas
Specjał z Majorki. Poskręcane jak muszla ślimaka drożdżówki, posypane cukrem pudrem, świetnie smakują do porannej kawy. Stare przysłowie mówi, że te ciastka istniały zanim pojawiła się na świecie mąka.Hiszpanski pejzaz w garnku Ensaimadas


 5 RZECZY, KTÓRE KAŻDY HISZPAN MA W LODÓWCE

Świeże owoce i warzywa

Koniecznie pomidory, bakłażan, cukinia, pomarańcze i cytryny. Dostępne przez cały rok, w każdym warzywniaku, mają świetny smak, bo nie muszą rosnąć w sztucznym świetle lamp szklarni. To dobra baza dla wielu potraw!

Wędliny

Chorizo, jamón iberico, salchichón i lomo to najbardziej typowe i najczęściej spotykane w całym kraju specjały. Wyraziste w smaku, wytwarzane tradycyjnymi metodami, to obowiązkowe produkty nie tylko w hiszpańskiej lodówce, ale też w bagażu turysty!

Mleko

Do kawy, kakao i deserów. Mleko, a do tego jajka, cukier i flan, jeden z typowych i topowych hiszpańskich deserów jest gotowy! Mleko jest też bazą crema catalana, innego – przypominającego budyń – deseru w Hiszpanii.

Jajka

Z nich można wyczarować wiele specjałów. Jeden z kluczowych składników hiszpańskiej tortilla de patatas. Przydają się też do przygotowania wielu tapas. Czasami wystarczy podsmażyć na patelni ziemniaki z jajkami oraz chorizo i nic więcej do szczęścia nie trzeba.

Estrella Galicia

Zimne, hiszpańskie piwo. Może być upchnięte gdzieś na szarym końcu lodówki, za stertą innych produktów, ale na pewno zawsze się tam chłodzi.


 5 RZECZY, KTÓRE POLAKÓW W HISZPANII MOGŁYBY ZASKOCZYĆ, A NAWET ZNIESMACZYĆ

Caracoles
Po prostu… ślimaki. Duszone z ziołami, w gulaszach, zupach, a czasem nawet w paelli. Serwowane z muszelkami, z których trzeba je pieczołowicie wydłubywać. Ich skorupki do złudzenia przypominają te, które znamy z polskich ogródków.Hiszpanski pejzaz w garnku CaracolesAngulas
Maleńkie węgorze o długości zaledwie kilku centymetrów. Wyglądają jak nitki makaronu o dziwnym kolorze. Można zjeść je na grzankach albo w innych formach tapas, które eksponują ich dość niezbyt wyrazisty smak.Hiszpanski pejzaz w garnku AngulasŻabie udka
Uznawane za przysmak typowy dla Francji, cieszą się też popularnością w niektórych regionach Hiszpanii.Hiszpanski pejzaz w garnku zabie udka

 Criadillas
Jądra byka. Mogą być smażone, pieczone, duszone, w panierce lub saute, raczej pokrojone na kawałki lub plastry. Dla wielu Polaków nie do przełknięcia, choć podobno bardzo smaczne.Hiszpanski pejzaz w garnku Criadillas

 Ucho świni
Smażone w głębokim tłuszczu, oprószone solą, chrupiące i lekko gumowate, z widocznymi włoskami (!), jest serwowane jako tapas i polecane do piwa w wielu barach.Hiszpanski pejzaz w garnku

 



 5 RODZAJÓW ZIÓŁ, KTÓRYMI HISZPANIE LUBIĄ DOPRAWIAĆ JEDZENIE

Rozmaryn
Rośnie w lasach, parkach, a czasem nawet na ulicach, na których latem często unosi się zapach tego zioła. Świetnie sprawdza się do dań pieczonych, zwłaszcza ziemniaków, jagnięciny, królika lub kozy. Pasuje też do gulaszów. Hiszpanie lubią przyprawiać nim oliwę i sery.

Liście laurowe
Lekko pikantne i gorzkawe dodaje się do takich potraw zupy, gulasze, zapiekanki, aby które wymagają długiego gotowania lub duszenia.

Mięta
Tak jak w Polsce, często zaparza się z niej herbatę, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs. Sos miętowy podany do delikatnej jagnięciny to prawdziwe niebo w gębie!

Oregano
Używany do marynowania ryb oraz dań drobiowych oraz do aromatyzowania oliwy. W Maladze odrobinę oliwy i suszonego oregano miesza się razem na talerzu, a potem w takiej mieszance macza się chleb. Pycha!

Tymianek
Świeży trudno znaleźć w sklepach, ponieważ rośnie dziko w wielu łatwo dostępnych miejscach. Pasuje do dań mięsnych, ryb, zapiekanek oraz omletów i innych potraw jajecznych.



HISZPAN W POLSKIEJ KUCHNI

Hiszpanski pejzaz w garnku Juan Barrena CarvajalJuan Barrena Carvajal, szef kuchni w restauracji Albenca w Katowicach

Mieszkam w Polsce od prawie trzech lat. Przyjechałem dla kobiety i z miłości do niej zostałem. Największym kulinarnym zaskoczeniem dla mnie było to, jak bardzo przetwarza się u was jedzenie. W Hiszpanii wystarczy sam pomidor, odrobina oliwy i soli, żeby cieszyć się najlepszym możliwym smakiem. W Polsce pomidora się obiera, sieka, kroi, dusi, miksuje, dodaje mnóstwo przypraw i ziół. Przygotowanie potraw jest zawsze skomplikowane. Rozczarował mnie też trochę brak świeżych produktów, zwłaszcza zimą. Ten sam pomidor, którego smakiem zachwycamy się w Hiszpanii, w Polsce zdarza się, że zupełnie nie ma smaku. Kiedy się zamknie oczy, ciężko nawet zgadnąć, że to pomidor. Ale ciężkie zimy mają też swoje dobre strony. Nauczyliście się wykorzystywać warzywa korzenne. W Hiszpanii uznaje się je za drobne i mało atrakcyjne. U Was jest wręcz przeciwnie. To niesamowite, co potraficie zrobić z burakiem, pietruszką, selerem czy marchewką! Niemniej tęsknię za dobrymi rybami i owocami morza. W Polsce trudno jest je dostać, wymaga to sporo zachodu, a często też pieniędzy. W Hiszpanii wystarczy iść na targ, żeby dostać świeżą rybę. W restauracji jako szef kuchni nie sprowadzam wszystkiego z Hiszpanii, staram się bazować na tym, co jest łatwo dostępne i pochodzi z okolicy. Adaptujemy hiszpańską kuchnię w taki sposób, żeby smakowała naszym gościom. Taki kulinarny mariaż jest możliwy i smaczny!