Facebook open

Zdrowie i forma

Skóra odzwierciedla stan zdrowia naszego organizmu. Jej kondycja zależy natomiast od właściwej diety. Niedobór witamin i minerałów w organizmie odbija się na jej wyglądzie, przyspiesza starzenie, powoduje jej wysuszanie lub przetłuszczanie.
Zimowa aura czy częste wahania pogodowe nie są dla nas łaskawe i sprzyjają przeziębieniom. By się przed nimi ustrzec, warto sięgnąć po herbaty z rozgrzewającymi dodatkami i owocowo-ziołowe napary.
W okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną skłaniamy się ku herbatom wzbogaconym dodatkami o działaniu rozgrzewającym, przeciwzapalnym czy też wspomagającym odporność organizmu oraz różnego rodzaju naparom ziołowym i owocowym o podobnym działaniu.
O tym jakie są najczęstsze przyczyny nadwagi i dlaczego wciąż rośnie liczba osób walczących z otyłością opowiada Zofia Urbańczyk, dietetyk, koordynator ogólnopolskiej akcji informacyjno-profilaktycznej „Uwaga Nadwaga”, organizowanej przez Centra Dietetyczne Naturhouse.
O holistycznych metodach uzdrawiania - rozmowa z Chandra Bhandari, byłym ambasadorem Indii w Polsce, propagatorem jogi i ajurwedy.
Przez lata szukałam metody odchudzania, która byłaby bliska współczesnemu człowiekowi, który ma mało czasu, a pod ręką masę złego jedzenia. Sprawdziliśmy sporo metod i produktów, ale najlepsze okazały się ALGI.
Koniec z zarzutami, że ci, którzy drzemią w trakcie dnia, są leniwi i wymigują się od pracy. Prawda jest zupełnie inna! Jeśli pozwolimy sobie na sen w dzień, będziemy bardziej efektywni, bo zwiększymy koncentrację, poprawimy pamięć i szybkość reakcji.
Jeśli chcesz się odchudzać, rób to z głową i zdrowo! Kilka podstawowych porad dla osób na diecie.
Zmiana trybu życia na coraz bardziej leniwy powoduje, że tyjemy. Ignorujemy prawidłowe nawyki żywieniowe i regularną aktywnośœć fizyczną. A przecież otyłoœść to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim medyczny. Jest przyczyną wielu poważnych chorób, nękających coraz szersze kręgi społeczeństwa.
Dlaczego ich potrzebujesz, czego o nich nie wiesz i czego twój lekarz może nigdy ci nie powie? ‒ wyjaśnia specjalistka medycyny anti-aging, regeneracyjnej i funkcjonalnej dr Monika Juszczyk.
Wyborny smak, aromat i widok w jednym. Herbaty kwitnące zaspokajają wszystkie zmysły, a do tego są zdrowe. Nazywa się je herbatami artystycznymi lub herbatami miłości.
Kwitnące lawendowe pole to jeden z najpiękniejszych obrazów, które namalowała natura. Ale fioletowe kwiaty cenią nie tylko esteci, ale i kosmetolodzy, farmaceuci oraz smakosze. Lawendę warto więc mieć na balkonie, na kuchennej półce z przyprawami, w domowej apteczce oraz szukać jej jako składnika kosmetyków.
Jej podstawą, wśród produktów spożywczych, są warzywa i owoce, ale równie ważna co odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta jest codzienna aktywność fizyczna - przekonywał podczas I Narodowego Kongresu Żywieniowego prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Znana i lubiana aktorka Dominika Ostałowska zdecydowała się na METAMORFOZĘ. Jest już po testach MRT i przystąpiła do programu LEAP, dzięki któremu ma nadzieję na znaczącą poprawę jakości swojego życia. Liczy też na to, że swoją postawą zainspiruje innych do działania i dbania o swoje zdrowie.
Jak się czujesz w swoim ciele? Czy wygodnie Ci w nim? Czy Twoje ruchy są swobodne i lekkie? Czy też ciężko poruszasz się, wstając z kanapy lub z podłogi? Jeśli któreś z tych pytań wydaje Ci się bliskie – czytaj dalej.
Dlaczego jedni starzeją się wolniej, a drudzy szybciej? Wiele zależy od przewlekłych stanów zapalnych w naszym organizmie. Nasz ekspert wyjaśnia, co robić, by być długo młodym.
Choroby cywilizacyjne – cukrzyca, nadciœśnienie, choroby serca –‒ to konsekwencje współczesnego stylu życia, czyli niewłaœciwej diety i braku ruchu. A już 2500 lat temu Hipokrates przekonywał, że ruch to najlepsze lekarstwo.
W codziennym pośpiechu nie zdajemy sobie sprawy, jak rozpaczliwie nasz organizm stara się utrzymać wewnętrzną równowagę, zagrożoną czynnikami zewnętrznymi, w tym naszymi działaniami, np. jedzeniem. O tym, że jedzenie może szkodzić na różne sposoby, mówi dr Mark Pasula.
Coraz więcej osób, w tym także lekarzy i dietetyków, zaczyna dostrzegać zależność pomiędzy tym co jemy, a powstawaniem przewlekłych dolegliwości i przedwczesnym starzeniem się. Może to być skutek błędów żywieniowych, ale często przyczyna tkwi w nieprawidłowych reakcjach naszego organizmu na pozornie niewinne pokarmy.
Napoje bezcukrowe, majonezy bez tłuszczu, dżemy ze słodzikiem, płatki fit… Tak naprawdę większość najpopularniejszych artykułów spożywczych możemy znaleźć w wersji „light”.