Facebook open

Zdrowie i forma

Jak się czujesz w swoim ciele? Czy wygodnie Ci w nim? Czy Twoje ruchy są swobodne i lekkie? Czy też ciężko poruszasz się, wstając z kanapy lub z podłogi? Jeśli któreś z tych pytań wydaje Ci się bliskie – czytaj dalej.
Dlaczego jedni starzeją się wolniej, a drudzy szybciej? Wiele zależy od przewlekłych stanów zapalnych w naszym organizmie. Nasz ekspert wyjaśnia, co robić, by być długo młodym.
Choroby cywilizacyjne – cukrzyca, nadciœśnienie, choroby serca –‒ to konsekwencje współczesnego stylu życia, czyli niewłaœciwej diety i braku ruchu. A już 2500 lat temu Hipokrates przekonywał, że ruch to najlepsze lekarstwo.
W codziennym pośpiechu nie zdajemy sobie sprawy, jak rozpaczliwie nasz organizm stara się utrzymać wewnętrzną równowagę, zagrożoną czynnikami zewnętrznymi, w tym naszymi działaniami, np. jedzeniem. O tym, że jedzenie może szkodzić na różne sposoby, mówi dr Mark Pasula.
Coraz więcej osób, w tym także lekarzy i dietetyków, zaczyna dostrzegać zależność pomiędzy tym co jemy, a powstawaniem przewlekłych dolegliwości i przedwczesnym starzeniem się. Może to być skutek błędów żywieniowych, ale często przyczyna tkwi w nieprawidłowych reakcjach naszego organizmu na pozornie niewinne pokarmy.
Napoje bezcukrowe, majonezy bez tłuszczu, dżemy ze słodzikiem, płatki fit… Tak naprawdę większość najpopularniejszych artykułów spożywczych możemy znaleźć w wersji „light”.
Sport, który łączy wszystkie kobiety Zachodniej Europy? Obsesja odchudzania! Przynajmniej czterdzieści procent z nich choć raz w życiu było na diecie, a cała reszta nigdy się do tego nie przyznała. A przecież można łatwiej, prościej i przyjemniej.
To nie kolejny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, a na poprawę samopoczucia. Tak dietę alkaliczną zachwala jej twórca, dr Robert Young. W czasach, w których żywienie nie sprzyja korzystnemu dla nas odczynowi zasadowemu, trudno się z nim nie zgodzić.
Są takie strefy naszego ciała, na których atrakcyjności zależy nam szczególnie. Dbając o ich jędrność i gładkość musimy wiedzieć, jak negocjować z czasem, by na dłużej odroczyć jego wpływ.
Jesień to coraz krótsze dni i zimniejsze poranki. Zamiast pobudek pełnych energii pojawia się zniechęcenie oraz apatia. Przed sezonową depresją można się jednak uchronić
Najczęściej pojawiają się w trakcie letnich upałów, po kąpielach w basenie, korzystaniu z solarium i publicznych toalet. Sprzyja im uprawianie sportu, przygodne kontakty seksualne oraz... zmiana klimatu.
Podejmujemy wyzwania, mamy wiele pól działania, stresowi się nie kłaniamy. Im szybciej żyjemy, tym słabsza może być nasza odpowiedź immunologiczna na zagrożenia. Czy można żyć bardzo aktywnie i zachować odporność godną buddyjskiego mnicha?
Coraz więcej osób sięga po różnego rodzaju suplementy diety, przez co ich oferta na rynku stale się powiększa. Czy preparaty te mogą być stosowane przez wszystkich i bez ograniczeń?
Jak odkryli jednak naukowcy, u amatorów miłości francuskiej wzrasta ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej. Dlaczego? Wszystko przez pewnego wirusa, który przenoszony jest drogą płciową.
Stan zębów polskich dzieci jest fatalny, chociaż jesteśmy w europejskiej czołówce jeśli chodzi o liczbę stomatologów w przeliczeniu na liczbę mieszkańców. Mimo tego, wyrasta kolejne pokolenie szczerbatych Polaków. Jedną z przyczyn jest strach przed wizytą w gabinecie
Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne potwierdzają bezpieczeństwo niskokalorycznych substancji słodzących i przedstawiają rekomendacje dotyczące ich stosowania
12 marca to Światowy Dzień Drzemki. Badania wykazują, iż zaledwie 26-minutowa drzemka w ciągu dnia może podnieść produktywność aż o 34%.
Aktywność fizyczna na świeżym powietrzu przynosi znacznie więcej korzyści dla zdrowia niż treningi w siłowni, czy klubie fitness. Coraz bogatsza oferta outdoorowych zajęć ruchowych sprawia, że Polacy zaczynają wychodzić… po zdrowie i formę.
Po świętach marzysz, aby wreszcie wziąć się za swoją sylwetkę? Pamiętaj, że zmiany dotyczące zdrowszego odżywiania powinny mieć swój początek w głowie, a nie na talerzu.
Jak kontrolować poziom tlenu i produktów jego rozpadu w organizmie, aby uniknąć stresu oksydacyjnego – zjawiska, o którym mało kto wie, a które odpowiedzialne jest za wiele poważnych chorób.