facebook

02 baner polska gora czyste

Kuchnia

Świeże czy suszone? Kupowane czy zbierane własnoręcznie? Bez względu na postać, w jakiej je serwujemy, są niezbędne w naszej kuchni. Zwłaszcza wtedy, kiedy nie ma świeżych owoców i warzyw.
Wyglądają apetycznie, są zdrowe i modne. Najczęściej jemy je w eleganckich sushi barach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je samodzielnie w domu. To wcale nie takie trudne.
Najlepsze składniki zamknięte próżniowo w foliowych woreczkach i gotowane w dość niskich temperaturach, w specjalnych cylkulatorach. Nie brzmi to może zbyt apetycznie, ale za to smakuje jak poezja!
Wyglądają apetycznie, są zdrowe i modne. Najczęściej jemy je w eleganckich sushi barach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je samodzielnie w domu. To wcale nie takie trudne.
Zdrowa kuchnia nie jest terminem naukowym i każdy może rozumieć ją inaczej. Dla mnie to przede wszystkim zbilansowane menu, które jest dobre dla organizmu. W praktyce zwykle oznacza to, że nie opychamy się tłustymi rzeczami.
Zdrowe przepisy Ewy Olejniczak, szefowej kuchni w restauracji Soul Kitchen w Warszawie, uczennicy wyśmienitego szefa kuchni – Kurta Schellera.
Jak osłodzić sobie zimowe miesiące? Najlepiej miodem – oczywiście polskim, bo najlepszy. Wszak miód jest jednym z najdoskonalszych produktów wytwarzanych przez samą naturę.
Wierzę w afrodyzjaki i w to, że niektóre produkty i przyprawy mają działanie zwiększające nasze zachcianki seksualne. Należą do nich krewetki.
Wierzę w afrodyzjaki i w to, że niektóre produkty i przyprawy mają działanie zwiększające nasze zachcianki seksualne.
Na upały polecamy salmorejo – krem z pomidorów na zimno. Łatwo go przygotujemy samodzielnie w domu. Potrawa jest bardzo prosta do zrobienia, wymaga tylko dwóch godzin chłodzenia.
„Przez żołądek do serca” – to znane od wieków powiedzenie ma szczególne znaczenie. Kino, teatr, spacer, a na zakończenie… romantyczna kolacja, bo cóż innego tak doskonale pobudzi nasze zmysły, jak nie przepyszne jedzenie i wspaniałe trunki?
Zamiast stosować suplementy spalające tłuszcz, warto włączyć do diety naturalne produkty o działaniu przyspieszającym redukcję tkanki tłuszczowej.
Uprawiano ją w wiszących ogrodach Semiramidy, była przysmakiem na babilońskich ucztach Baltazara, jej aromatycznymi liśćmi odżywiali się budowniczowie piramid w starożytnym Egipcie. Dziś króluje na stołach całego świata.
Gdy mamy ochotę przegryźć coś między posiłkami, wybierzmy zdrowe i dietetyczne przekąski, które nie spowodują wzrostu wagi.
Spieszmy się zjadać owoce, tak szybko odchodzą, czyli owoce sezonowe na lipiec. Koniecznie trzeba uwzględnić je w codziennym jadłospisie, bo mają wyjątkowo dużo cennych dla naszego zdrowia i urody składników.
Jak stracić na wadze, kochając jedzenie? Oto jest pytanie! W odpowiedzi na nie pomogą Ci dwaj Kudłaci Kucharze: Si King i Dave Myers.
Ten, kto potrafi docenić rozkosze podniebienia jest również smakoszem w miłości. A z kuchni do sypialni jest całkiem blisko.
Biały, długoziarnisty, dziki, zapachowy, czarny albo basmati. Na słodko lub słono, zapiekany, ale i sypki. Nie sposób zliczyć jego odmian, gatunków i smaków. Idealny do dań orientalnych, znakomity jako zamiennik naszych ukochanych ziemniaków.
W starożytności drzewo oliwne było symbolem dobrobytu i pokoju, a sama oliwa służyła przede wszystkim do namaszczania i sztuk magicznych. I choć czasy się zmieniają, to moda na oliwę z oliwek trwa w najlepsze.
To nieprawda, że szybkie dania muszą być proste, niezdrowe i składać się z niewielu składników. Wręcz przeciwnie – możemy się bawić smakami i aromatami, korzystać z dobrodziejstwa przypraw. A przy tym wszystkim pamiętać o jednej zasadzie: zarówno przygotowanie posiłków, jak i ich konsumowanie musi nam sprawiać przyjemność.