facebook

Kuchnia

„Przez żołądek do serca” – to znane od wieków powiedzenie ma szczególne znaczenie. Kino, teatr, spacer, a na zakończenie… romantyczna kolacja, bo cóż innego tak doskonale pobudzi nasze zmysły, jak nie przepyszne jedzenie i wspaniałe trunki?
Jeszcze niedawno wybór był niewielki: masło, margaryna, trzy oleje i smalec. Wiedza o nich też nieduża. Dziś tłuszczów, szczególnie roślinnych, jest bez liku. Warto wiedzieć, czym się kierować w ich wyborze, aby zadbać o zdrowie i urodę oraz wzbogacić swoją kuchnię.
Dziś nie trzeba już jechać w daleką podróż, żeby skosztować pachnących tropikalnym słońcem owoców. Dostępne są w każdym większym sklepie. Warto po nie sięgać, zwłaszcza kiedy kończy się sezon na owoce rodzime. Jednym z najbardziej wartościowych jest granat.
Pojęcie „sztuka kulinarna” nabiera dziś nowego znaczenia. Potrawy mają nie tylko zaspokoić głód, ale dostarczyć również przeżyć artystycznych. Przybywa mistrzów kuchni, którzy postanowili spojrzeć na jedzenie od innej strony i nadać mu dodatkowe funkcje.
Termogeniki przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu, pomagając w szybszym osiąganiu wymarzonej wagi. Zamiast stosować suplementy, warto włączyć do diety naturalne produkty o działaniu przyspieszającym redukcję tkanki tłuszczowej.
Slow food łączy przyjemnoœść jedzenia z odpowiedzialnoœścią, zrównoważonym rozwojem i harmonią z naturą ‒ twierdzi Carlo Petrini, założyciel i prezydent Slow Food Global. Skąd wzięła się popularnoœść slow foodu na œświecie i jak żyć i jeśœć w duchu slow?
Wszystkie prezentowane przez nas dania powinny być przygotowane z produktów najwyższej jakości, pozwalających poczuć pełnię ich smaku. Autorem przepisów jest Grzegorz Łapanowski, miłośnik i propagator idei jedzenia w duchu slow.
Mimo niepozornego wyglądu i niezbyt imponującego smaku trufle są najbardziej luksusowym, najdroższym i najbardziej pożądanym produktem spożywczym świata, serwowanym w najwykwintniejszych restauracjach.
Dziś nie trzeba już jechać w daleką podróż, żeby skosztować pachnących tropikalnym słońcem owoców. Dostępne są w każdym większym sklepie. Warto po nie sięgać, zwłaszcza kiedy kończy się sezon na owoce rodzime!
Sezon pomidorowy w pełni! Warto więc korzystać i jeść je garściami, zwłaszcza, że chronią nas przed nowotworami, chorobami serca i skóry. Są dobre dla osób odchudzających się, ze skłonnościami do depresji, kobiet w ciąży oraz mężczyzn, bowiem chronią ich przed rakiem prostaty.
Są zdrowe, pełne witamin i minerałów, a do tego pyszne. Idealne jako przekąska, napój orzeŸźwiający czy lekki drink. Pierwsze smoothies przyrządzane były w latach 60. i nie zawierały mlecznych dodatków, z którymi dzisiaj większoœść z nas je kojarzy.
Mogą być nie tylko niskokaloryczną przekąską, ale i kopalnią cennych witamin. 93 proc. ich składu to woda, ale pozostałych 7 proc. to składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Do naszych sklepów niedługo trafią 34 innowacyjne produkty żywnościowe, których receptura została opracowana przez polskich naukowców. Mają one pomóc w walce z otyłością, anemią, nadciśnieniem i cukrzycą.
Poranny posiłek jest najważniejszy, bo dostarcza energii na cały dzień. I zwykle o tym wiemy, ale z badań wynika, że coraz częściej nie mamy na nie czasu. Jakie rozwiązanie proponuje ekspertka?
Podczas smażenia ryb traci się wartościowe kwasy omega-3, dlatego lepiej unikać tej popularnej techniki kulinarnej. Poza tym każdy gatunek wymaga innego sposobu przyrządzania.
Nie wiedzieć czemu, szparagi w naszym kraju uznawane są za niemal królewskie warzywo. To powód, dla którego wiele osób traktuje je nieufnie i nie wprowadza do swojego menu. Niesłusznie!
Zdrowe, delikatne i wyśmienite w smaku potrawy sous vide można przygotować samodzielnie w domu. Niezbędny jest do tego cyrkulator oraz... dobre chęci. Swoje przepisy zdradza nam Szef Kuchni w restauracji Villa Calvados w Bydgoszczy, Grzegorz Parczewski.
Świeże czy suszone? Kupowane czy zbierane własnoręcznie? Bez względu na postać, w jakiej je serwujemy, są niezbędne w naszej kuchni. Zwłaszcza wtedy, kiedy nie ma świeżych owoców i warzyw.
Wyglądają apetycznie, są zdrowe i modne. Najczęściej jemy je w eleganckich sushi barach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je samodzielnie w domu. To wcale nie takie trudne.
Najlepsze składniki zamknięte próżniowo w foliowych woreczkach i gotowane w dość niskich temperaturach, w specjalnych cylkulatorach. Nie brzmi to może zbyt apetycznie, ale za to smakuje jak poezja!

polecane hotele spa poziome wszystkie SPA EDEN

 Hiszpania ban 300x600 03n3

polecane hotele MORZE

polecane hotele JEZIORA

polecane hotele CENTRUM

polecane hotele GORACH

Nasze magazyny i albumy

polecane KLINIKI DAY SPA

Zapisz się do newslettera

Perfect SPA Awards 2018

baner Perfect SPA Awards 2018

banery Perfect SPA Hiszpania 

banery Perfect SPA Czechy

LNE jesien 2018 300x300

Pobierz E-Book

 okl e book SPA Rodzinne

okladka e book UZDROWISKAe-book Restauracje okladka Semana SPAeden pl

 

01

Cytat tygodnia

SPAeden pl