Facebook open

baner Perfect SPA Awards 2019 glowny

Kuchnia

Kasza gryczana, jęczmienna, manna, jaglana, quinoa czy kuskus... Dzięki kaszy dostarczysz organizmowi cennych składników, zyskasz dobry humor, stracisz zbędne kilogramy i zapobiegniesz wielu chorobom. Ale warto wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo nie wszystkie nam służą.
Te pyszne czerwcowe owoce można jeść nie tylko same czy w postaci koktajlu. Świetnie nadają się do przeróżnych dań. Przedstawiamy zdrowe i smaczne przepisy truskawkowe na ciepłe dni.
W czerwcu na kilka tygodni na bazarach i w naszych domach pojawia się truskawka – doceniana głównie za walory smakowe. Tymczasem jest to też bomba mineralna i witaminowa, doskonały kosmetyk i afrodyzjak, a przy tym również pomocnik w odchudzaniu.
Choć zasady zdrowego odżywiania w ogólnym zarysie pozostają niezmienne, co roku na scenie dietetycznej pojawiają się nowości. Nie polecam bezmyślnego podążania za modami, ale warto być na bieżąco i bacznie przyglądać się trendom kulinarnym i dietetycznym, choćby po to, żeby wychwycić z nich to co najlepsze dla naszego organizmu.
To nieprawda, że szybkie dania muszą być proste, niezdrowe i składać się z niewielu składników. Wręcz przeciwnie – możemy się bawić smakami i aromatami, korzystać z dobrodziejstwa przypraw. A przy tym wszystkim pamiętać o jednej zasadzie: zarówno przygotowanie posiłków, jak i ich konsumowanie musi nam sprawiać przyjemność.
Wierzę w afrodyzjaki i w to, że niektóre produkty i przyprawy mają działanie zwiększające nasze zachcianki seksualne.
„Przez żołądek do serca” – to znane od wieków powiedzenie ma szczególne znaczenie. Kino, teatr, spacer, a na zakończenie… romantyczna kolacja, bo cóż innego tak doskonale pobudzi nasze zmysły, jak nie przepyszne jedzenie i wspaniałe trunki?
Dziś nie trzeba już jechać w daleką podróż, żeby skosztować pachnących tropikalnym słońcem owoców. Dostępne są w każdym większym sklepie. Warto po nie sięgać, zwłaszcza kiedy kończy się sezon na owoce rodzime. Jednym z najbardziej wartościowych jest granat.
Pojęcie „sztuka kulinarna” nabiera dziś nowego znaczenia. Potrawy mają nie tylko zaspokoić głód, ale dostarczyć również przeżyć artystycznych. Przybywa mistrzów kuchni, którzy postanowili spojrzeć na jedzenie od innej strony i nadać mu dodatkowe funkcje.
Termogeniki przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu, pomagając w szybszym osiąganiu wymarzonej wagi. Zamiast stosować suplementy, warto włączyć do diety naturalne produkty o działaniu przyspieszającym redukcję tkanki tłuszczowej.
Slow food łączy przyjemnoœść jedzenia z odpowiedzialnoœścią, zrównoważonym rozwojem i harmonią z naturą ‒ twierdzi Carlo Petrini, założyciel i prezydent Slow Food Global. Skąd wzięła się popularnoœść slow foodu na œświecie i jak żyć i jeśœć w duchu slow?
Wszystkie prezentowane przez nas dania powinny być przygotowane z produktów najwyższej jakości, pozwalających poczuć pełnię ich smaku. Autorem przepisów jest Grzegorz Łapanowski, miłośnik i propagator idei jedzenia w duchu slow.
Mimo niepozornego wyglądu i niezbyt imponującego smaku trufle są najbardziej luksusowym, najdroższym i najbardziej pożądanym produktem spożywczym świata, serwowanym w najwykwintniejszych restauracjach.
Dziś nie trzeba już jechać w daleką podróż, żeby skosztować pachnących tropikalnym słońcem owoców. Dostępne są w każdym większym sklepie. Warto po nie sięgać, zwłaszcza kiedy kończy się sezon na owoce rodzime!
Są zdrowe, pełne witamin i minerałów, a do tego pyszne. Idealne jako przekąska, napój orzeŸźwiający czy lekki drink. Pierwsze smoothies przyrządzane były w latach 60. i nie zawierały mlecznych dodatków, z którymi dzisiaj większoœść z nas je kojarzy.
Do naszych sklepów niedługo trafią 34 innowacyjne produkty żywnościowe, których receptura została opracowana przez polskich naukowców. Mają one pomóc w walce z otyłością, anemią, nadciśnieniem i cukrzycą.
Poranny posiłek jest najważniejszy, bo dostarcza energii na cały dzień. I zwykle o tym wiemy, ale z badań wynika, że coraz częściej nie mamy na nie czasu. Jakie rozwiązanie proponuje ekspertka?
Podczas smażenia ryb traci się wartościowe kwasy omega-3, dlatego lepiej unikać tej popularnej techniki kulinarnej. Poza tym każdy gatunek wymaga innego sposobu przyrządzania.
Zdrowe, delikatne i wyśmienite w smaku potrawy sous vide można przygotować samodzielnie w domu. Niezbędny jest do tego cyrkulator oraz... dobre chęci. Swoje przepisy zdradza nam Szef Kuchni w restauracji Villa Calvados w Bydgoszczy, Grzegorz Parczewski.
Świeże czy suszone? Kupowane czy zbierane własnoręcznie? Bez względu na postać, w jakiej je serwujemy, są niezbędne w naszej kuchni. Zwłaszcza wtedy, kiedy nie ma świeżych owoców i warzyw.